Hörgők téma

Atelektázia - Amikor a tüdőből kiszorul a levegő

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda

Az atelektázia önmagában nem feltétlenül egy betegség, hanem egy kóros állapot következménye, amikor a tüdő egy részének a légtartalma felszívódik. A kiváltó ok számos betegség lehet. Előfordulhat bármely életkorban és mindkét nemnél egyaránt.

A hörgőtükrözés menete, kockázata, szövődményei

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász, Lektor: dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész

A hörgőtükrözés, idegen néven bronchoscopia egy igen elterjedt tüdőgyógyászati vizsgálat, illetve terápiás eljárás is lehet egyben. A hörgőrendszer betegségeinek vizsgálatához, elkülönítéséhez, igazolásához szükséges.

Hörgőasztma (asthma bronchiale) gyermekkorban

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos

Az asztma népegészségügyi felmérések szerint egyre gyakoribb betegséggé válik, és a fejlődő ipari háttérrel együtt egyre súlyosabbak a betegség tünetei, valamint egyre kedvezőtlenebb a lefolyása is.

Hörgőgyulladás - A D-vitamin hiánya is felelős

WEBBeteg - T. A., újságíró

Néhány hetes, fiatal csecsemőknél bizonyos vírusok súlyos állapottal járó köhögést, nehézlégzést okozhatnak. Náluk a kishörgők gyulladása áll a háttérben.

Hörgőszűkülettel járó megbetegedések

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

A hörgőszűkülettel járó betegségek esetén idült légúti áramlási akadály alakul ki: a kilégzés folyamán csökken a légáramlás.

A tüdő hallgatózása

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász

A tüdők feletti hallgatózás felvilágosítást ad a tüdő légtartalmáról, a tüdő állapotáról és a hörgőkben lévő váladékról. A tüdők felett fonendoszkóppal vizsgálódva a levegő be- és kiáramlásakor keletkező rezgések által létrehozott légzési hang hallható.

Hogyan kezelhető hatékonyan az asztma?

Asztma,Légzőszerv,Hörgők

Az asztma a tüdőbe vezető főbb légutak - elsősorban a hörgők - krónikus gyulladásos megbetegedése. Normál esetben a hörgő körüli izmok elernyedtek, vékonyak, amely lehetővé teszi az akadálytalan légáramlást. Asztma esetén a simaizomzat felszaporodik, és a tüdőben található sejtek fölös mennyiségben termelnek nyákot, ezáltal tovább fokozva a légutak szűkületét.

A kiváltó okok közé sorolható a légszennyezés, az erőteljes szagok, a légúti fertőzések, a hideg levegő, a stressz vagy a fizikai terhelés, de előidézhetik élelmiszerek, gyógyszerek, egyéb betegségek, allergének, füst vagy akár csótányok és a poratka is.

Teendő asztmás roham esetén:

  • Kövesse az orvosával előre egyeztetett akciótervet!
  • Vegye be azokat a gyógyszereket, amelyeket kezelőorvosa írt elő roham idejére.
  • Ha úgy érzi, hogy rosszabbodik az állapota, hívja a mentőket!

Az asztma gyógyszeres kezeléssel, valamint az alábbiak betartásával kezelhető:

  • Szokjon le a dohányzásról!
  • Takarítson gyakrabban!
  • Sportoljon rendszeresen!
  • Figyeljen az egészséges táplálkozásra!
  • Oltassa be magát, hogy elkerülje a légúti megbetegedéseket az őszi-téli időszakban!
  • Kerülje a provokáló tényezőket!

Gyorstesztünk segítségével megtudhatja, mennyire esélyes, hogy Önnek asztmája van: Asztma teszt

Tüdő

Légutak,Tüdő,Hörgők

Az alsó légutakhoz tartozik a légcső, a hörgőrendszer és a tüdő. A levegő a felső légutakban melegszik fel és tisztul meg a durvább szennyeződésektől. Innen a levegő a légcsövön át a hörgőkbe kerül majd a kisebb hörgőkön, hörgőcskéken át a tüdő léghólyagocskáiba jut.

Ezek falában történik meg az oxigén felvétele és a szén-dioxid leadása. Az alsó légutakat csillós nyálkahártya béleli, a csillók nem engedik a tüdőbe jutni a port és mozgásukkal kifelé hajtják azt a légzőrendszerből.

A levegő be- és kilélegzése a mellkas légzőmozgásainak segítségével történik. Percenként a felnőtt emberek kb. 16 be-, illetve kilégzést végeznek. Az egy belégzéssel felvett, illetve egy kilégzéssel leadott levegő mennyisége 500 ml.

Fulladást okozhat a hörghurut - Mi a legújabb ellenszer?

MTI

A hörgőszűkület és ezáltal fulladást okozó, idült hörghurut kezelésére használt eddigi gyógyszerek csak rövid ideig csillapították a tüneteket és a panaszok néha csupán ismételt alkalmazás esetén enyhültek megfelelően.

Egyre gyakoribb betegség az asztma

MTI

Az asztma görög eredetű szó és nehéz légzést jelent. Jellemzője, hogy a hörgők beszűkülnek és mindenféle külső ingerre különlegesen érzékenyek. Ma tartják az asztma világnapját.