Dr. Bánfi Andrea PhD.: Nagyon fontos a környezetünkkel szembeni tolerancia

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Általában nem lehet húszperces szakorvosi vizit alkalmával a pontos diagnózist megállapítani, lépésről lépésre kell haladni, mint ahogyan ismételt kontrollra, folyamatos gondozásra van szükség a krónikus légúti és egyéb allergiás betegségben szenvedő gyermekek kezelésekor - hangsúlyozza dr. Bánfi Andrea csecsemő- és gyermektüdőgyógyász szakorvos, főorvos, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakmai vezetője.

1986-ban szerzett orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán, ahonnan a szentesi kórház csecsemő- és gyermekosztályára került, itt indult a pályafutása interjúalanyomnak, dr. Bánfi Andreának, aki 1995-ben a Svábhegyi, akkor még Szabadsághegyi Gyermekgyógyintézet Bronchológiai Osztályán folytatta orvosi tevékenységét.

Ezen az említett osztályon volt vezető Dr. Székely Edgár

Szerencsés vagyok, ugyanis Székely professzor osztályán dolgozhattam a Szabadsághegyen, egyike lehettem tanítványainak. Nála kezdtem meg a gyermektüdőgyógyász szakvizsgára való felkészülés időszakát, pár hónappal később, már osztályos orvosi teendők ellátásával is megbízott.

A gyermekbronchológia hazai megalapítójaként olyan magas szintű szakmai és orvosi ismereteket adott át, ami a mai napig meghatározó a pályámon. A betegellátástól a tudományos kutatásig folyamatosan segítette az osztályon dolgozó orvosok szakmai fejlődését, és a hazai szakorvosképzésben is oktatott, valamint számos külföldi kollégának is megtanította a merev csöves bronchoscopia alapjait. Munkássága iskolateremtő jelentőségű.

Aki a hörgők betegségeinek diagnosztikájával és terápiájával foglalkozik, az más szemlélettel gyógyítja a krónikus légúti betegeket, hiszen a tünetek, hallgatódzási eltérések hátterében álló morfológiai eltérésekkel is tisztában van. Van ugyan lehetőség megismerkedni ezzel a területtel a tüdőgyógyász szakvizsgára készülve, de teljesen más, amikor éveken keresztül művelheti valaki, ráadásul egy olyan szaktekintély mellett, mint amilyen Székely professzor. Az osztályán folyó munka, a betegekhez való hozzáállása, szemléletmódja, tudományos elhivatottsága példaértékű. 2002-ben ment nyugdíjba, a mai napig tartom vele a kapcsolatot.

Hányan dolgoznak ezen a területen?

Jelenleg mintegy negyven gyermekbronchológus dolgozik az országban, mindegyikük munkáját áthatja a professzor úrnál megszerzett tudás. Fontosnak tartotta, ahogyan én is, hogy általában nem lehet húszperces vizit alatt a pontos diagnózist megállapítani, lépésről lépésre kell haladni, és orvosi döntéseink alapvetően meghatározzák betegeink sorsát. Akkoriban nagyobb mértékben rendelkezésre állt a fekvőbeteg osztály, hetekre is bent maradhattak a gyerekek a kórházban, folyamatos megfigyelésre volt lehetőségünk. Ma már más keretek között dolgozunk, így a járóbeteg-szakellátásban ismételt vizsgálatokkal, gondozással, betegtámogatással törekszünk a kezelés sikerességére. Mindig az okot kell megtalálni, szükség szerint bevonva a társszakmákat, így például a fül-orr-gégészetet, az immunológiát és a gasztroenterológiát. A komplex kivizsgálási folyamat eredménye az oki terápia megválasztása, de a rendszeres gondozás legalább olyan fontos.

Egy-egy vizit alkalmával nagyon sok információ elhangzik, nehéz lehet a szülőknek mindent megjegyezniük, ezért kellő időt kell biztosítani arra, hogy kérdezzenek. Fontos, hogy a laikusok szintjén, de folyamatosan oktassuk, képezzük őket, tudjanak meg minél többet gyermekük betegségéről. Nemcsak a gyerekeknek, de nekik is szükséges megtanítani a gyógyszerek bejuttatására szolgáló inhalációs eszközök használatát. A kezelés hatékonysága nagyban függ attól, hogy megfelelő-e a gyógyszer szedése, az eszközök használata.

Melyek a leggyakoribb betegségek, amelyekkel felkeresik Önöket a gyermek-tüdőgyógyászaton?

A leggyakoribb krónikus légúti betegség gyermekkorban az asztma. A regisztrált betegek száma az elmúlt évtizedben folyamatos növekedést mutatott, ez a civilizáció számlájára írható. Bizonyos hajlam mutatkozik ugyan az öröklésben, de az erre rátevődő környezeti ártalmak hatására robbanásszerűen növekedett az asztmások száma. Ezt itt, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet rendelésein is tapasztaljuk. Több szülő kérdezi tőlem, hogy kinőhetőek-e a gyermekeket is egyre nagyobb arányban érintő krónikus légúti betegségek, az asztma vagy az ételallergia, pollenallergia. Ezek a betegségek sajnos az esetek egy részében áthúzódnak a felnőtt korra, fennmaradhatnak a tünetek. Előfordul az is, hogy évekig nincs tünete a betegnek, nem szed tartósan gyógyszert, de ekkor is krónikus légúti betegnek tekinthető, mert tünetei bármikor kiújulhatnak.

Megelőzhetőek ezek a krónikus légúti betegségek?

Nagyon fontos a környezetünkkel szembeni tolerancia kialakulása, amely a koraszülöttség megelőzésén az anyatejes táplálás elősegítésén keresztül az aktív és passzív dohányzás megelőzésén alapul. A dohányzás olyan tényező, amely progresszív irányba tolja a légúti betegségeket. A családtervezésnél fontos szempontnak kellene lennie az allergia jelenlétének, olyan periódusra kellene tervezni a várandósság időszakát, amikor nem veszélyezteti a terhes kismamát az adott pollen.

Szakmai vezetőként melyek a legfontosabb feladatai?

Itt jelen van a modernség, a jövő!

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben jelen van a mindig magas színvonalra törekvő tradicionális betegellátás, mely ötvöződik a tulajdonosi szemlélettel. A vezetői csapat a jövőben gondolkodik, a fejlesztés lehetőségét keresik mind a diagnosztika, mind pedig a terápiák tekintetében. Ez az innovatív gondolkodás és szemléletmód az egész csapatot áthatja, ezért is jó itt dolgozni.

Figyelemmel kísérem az intézetben, azon belül is az OEP-finanszírozott ellátás területén folyó szakmai munkát, részt veszek a különböző protokollok kidolgozásában. Egyfajta kapocs, mediátor vagyok az orvos kollégák és a vezetőség között. Hozzám érkeznek a vezetőségtől a kollégákat, a szakmai működésünket érintő kérdések, kérések, észrevételek, és igyekszem a kollégáim szakmai működését is támogatni. Ha szükséges, egy-egy konkrét esetet is megbeszélünk, és egymás véleményét meghallgatva döntünk.

Az „új” Svábhegy őrizve a „régi” Svábhegy hagyományait, innovatív, jelenleg is fejlesztés, igazi műhelymunka folyik itt. Ennek részeként a klinikai eszközfejlesztések, pályázatok előkészítésében, az intézetünkben folyó klinikai vizsgálatok koordinálásban van feladatom.

Fontos szerepe van a megfelelő orvos kolléga kiválasztásában is?

Véleményalkotóként megkérdeznek engem is a jelentkezők alkalmasságáról, az orvosok kiválasztásban is aktívan részt veszek.

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró,
Fotó forrása: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200
Weboldal: http://svabhegy.eu/

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-halálozás COVID-halálozás

Így lehet félremagyarázni a COVID-halálozási statisztikákat.

Dr. Győrfi Gyula: az ortopédia a...

Orvoscsaládból származik, mindig is érdekelte a biológia és vonzotta a lehetőség, hogy orvosként másokon segíthet. A berettyóújfalui kórházban...

Tollrajz Prof. Dr. Szekanecz...

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának Reumatológiai Tanszéke nem csupán a városból, a megyéből és a régióból érkező betegek...

Az asztma diagnosztizálása

Gyakori tüdőgyógyászati kórképek áttekintésével vesszük számba azokat a kivizsgálási metódusokat, melyeket a tüdőgyógyászok leggyakrabban...

Paracetamol - Hatás és mellékhatás

Asztma, allergiás nátha, bőrkiütés - egy tanulmány szerint a paracetamoltartalmú gyógykészítmények 46 százalékkal is növelhetik az asztma...

Allergia – Kerülje a kiváltó...

Az asztmás betegek, élelmiszer- vagy környezeti allergiában szenvedők számára az ünnepek számos kockázati tényezőt jelenthetnek, ezért jó, ha...

Minden ötödik ember allergiás...

A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság /MAKIT/ nyaranta az Allergia Napon az allergológiai megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.