Dr. Bánfi Andrea PhD.: Nagyon fontos a környezetünkkel szembeni tolerancia

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Általában nem lehet húszperces szakorvosi vizit alkalmával a pontos diagnózist megállapítani, lépésről lépésre kell haladni, mint ahogyan ismételt kontrollra, folyamatos gondozásra van szükség a krónikus légúti és egyéb allergiás betegségben szenvedő gyermekek kezelésekor - hangsúlyozza dr. Bánfi Andrea csecsemő- és gyermektüdőgyógyász szakorvos, főorvos, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakmai vezetője.

1986-ban szerzett orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán, ahonnan a szentesi kórház csecsemő- és gyermekosztályára került, itt indult a pályafutása interjúalanyomnak, dr. Bánfi Andreának, aki 1995-ben a Svábhegyi, akkor még Szabadsághegyi Gyermekgyógyintézet Bronchológiai Osztályán folytatta orvosi tevékenységét.

Ezen az említett osztályon volt vezető Dr. Székely Edgár

Szerencsés vagyok, ugyanis Székely professzor osztályán dolgozhattam a Szabadsághegyen, egyike lehettem tanítványainak. Nála kezdtem meg a gyermektüdőgyógyász szakvizsgára való felkészülés időszakát, pár hónappal később, már osztályos orvosi teendők ellátásával is megbízott.

Dr. Bánfi Andrea PhDA gyermekbronchológia hazai megalapítójaként olyan magas szintű szakmai és orvosi ismereteket adott át, ami a mai napig meghatározó a pályámon. A betegellátástól a tudományos kutatásig folyamatosan segítette az osztályon dolgozó orvosok szakmai fejlődését, és a hazai szakorvosképzésben is oktatott, valamint számos külföldi kollégának is megtanította a merev csöves bronchoscopia alapjait. Munkássága iskolateremtő jelentőségű.

Aki a hörgők betegségeinek diagnosztikájával és terápiájával foglalkozik, az más szemlélettel gyógyítja a krónikus légúti betegeket, hiszen a tünetek, hallgatódzási eltérések hátterében álló morfológiai eltérésekkel is tisztában van. Van ugyan lehetőség megismerkedni ezzel a területtel a tüdőgyógyász szakvizsgára készülve, de teljesen más, amikor éveken keresztül művelheti valaki, ráadásul egy olyan szaktekintély mellett, mint amilyen Székely professzor. Az osztályán folyó munka, a betegekhez való hozzáállása, szemléletmódja, tudományos elhivatottsága példaértékű. 2002-ben ment nyugdíjba, a mai napig tartom vele a kapcsolatot.

Hányan dolgoznak ezen a területen?

Jelenleg mintegy negyven gyermekbronchológus dolgozik az országban, mindegyikük munkáját áthatja a professzor úrnál megszerzett tudás. Fontosnak tartotta, ahogyan én is, hogy általában nem lehet húszperces vizit alatt a pontos diagnózist megállapítani, lépésről lépésre kell haladni, és orvosi döntéseink alapvetően meghatározzák betegeink sorsát. Akkoriban nagyobb mértékben rendelkezésre állt a fekvőbeteg osztály, hetekre is bent maradhattak a gyerekek a kórházban, folyamatos megfigyelésre volt lehetőségünk. Ma már más keretek között dolgozunk, így a járóbeteg-szakellátásban ismételt vizsgálatokkal, gondozással, betegtámogatással törekszünk a kezelés sikerességére. Mindig az okot kell megtalálni, szükség szerint bevonva a társszakmákat, így például a fül-orr-gégészetet, az immunológiát és a gasztroenterológiát. A komplex kivizsgálási folyamat eredménye az oki terápia megválasztása, de a rendszeres gondozás legalább olyan fontos.

Egy-egy vizit alkalmával nagyon sok információ elhangzik, nehéz lehet a szülőknek mindent megjegyezniük, ezért kellő időt kell biztosítani arra, hogy kérdezzenek. Fontos, hogy a laikusok szintjén, de folyamatosan oktassuk, képezzük őket, tudjanak meg minél többet gyermekük betegségéről. Nemcsak a gyerekeknek, de nekik is szükséges megtanítani a gyógyszerek bejuttatására szolgáló inhalációs eszközök használatát. A kezelés hatékonysága nagyban függ attól, hogy megfelelő-e a gyógyszer szedése, az eszközök használata.

Melyek a leggyakoribb betegségek, amelyekkel felkeresik Önöket a gyermek-tüdőgyógyászaton?

A leggyakoribb krónikus légúti betegség gyermekkorban az asztma. A regisztrált betegek száma az elmúlt évtizedben folyamatos növekedést mutatott, ez a civilizáció számlájára írható. Bizonyos hajlam mutatkozik ugyan az öröklésben, de az erre rátevődő környezeti ártalmak hatására robbanásszerűen növekedett az asztmások száma. Ezt itt, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet rendelésein is tapasztaljuk. Több szülő kérdezi tőlem, hogy kinőhetőek-e a gyermekeket is egyre nagyobb arányban érintő krónikus légúti betegségek, az asztma vagy az ételallergia, pollenallergia. Ezek a betegségek sajnos az esetek egy részében áthúzódnak a felnőtt korra, fennmaradhatnak a tünetek. Előfordul az is, hogy évekig nincs tünete a betegnek, nem szed tartósan gyógyszert, de ekkor is krónikus légúti betegnek tekinthető, mert tünetei bármikor kiújulhatnak.

Megelőzhetőek ezek a krónikus légúti betegségek?

Nagyon fontos a környezetünkkel szembeni tolerancia kialakulása, amely a koraszülöttség megelőzésén az anyatejes táplálás elősegítésén keresztül az aktív és passzív dohányzás megelőzésén alapul. A dohányzás olyan tényező, amely progresszív irányba tolja a légúti betegségeket. A családtervezésnél fontos szempontnak kellene lennie az allergia jelenlétének, olyan periódusra kellene tervezni a várandósság időszakát, amikor nem veszélyezteti a terhes kismamát az adott pollen.

Szakmai vezetőként melyek a legfontosabb feladatai?

Itt jelen van a modernség, a jövő

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben jelen van a mindig magas színvonalra törekvő tradicionális betegellátás, mely ötvöződik a tulajdonosi szemlélettel. A vezetői csapat a jövőben gondolkodik, a fejlesztés lehetőségét keresik mind a diagnosztika, mind pedig a terápiák tekintetében. Ez az innovatív gondolkodás és szemléletmód az egész csapatot áthatja, ezért is jó itt dolgozni.

Figyelemmel kísérem az intézetben, azon belül is az OEP-finanszírozott ellátás területén folyó szakmai munkát, részt veszek a különböző protokollok kidolgozásában. Egyfajta kapocs, mediátor vagyok az orvos kollégák és a vezetőség között. Hozzám érkeznek a vezetőségtől a kollégákat, a szakmai működésünket érintő kérdések, kérések, észrevételek, és igyekszem a kollégáim szakmai működését is támogatni. Ha szükséges, egy-egy konkrét esetet is megbeszélünk, és egymás véleményét meghallgatva döntünk.

Az „új” Svábhegy őrizve a „régi” Svábhegy hagyományait, innovatív, jelenleg is fejlesztés, igazi műhelymunka folyik itt. Ennek részeként a klinikai eszközfejlesztések, pályázatok előkészítésében, az intézetünkben folyó klinikai vizsgálatok koordinálásban van feladatom.

Fontos szerepe van a megfelelő orvos kolléga kiválasztásában is?

Véleményalkotóként megkérdeznek engem is a jelentkezők alkalmasságáról, az orvosok kiválasztásban is aktívan részt veszek.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró,
Fotó forrása: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.