• Prof. Dr. Balla György: A figyelem fókuszába került a gyermekgyógyászat a Széchenyi-díj kapcsán

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    1977-től, közel 40 éve dolgozom a debreceni gyermekklinikán. Számos emlék, eredmény jutott eszembe, amikor megtudtam, hogy Széchenyi-díjat kapok - mondta Prof. Dr. Balla György intézetvezető, aki úgy értékeli, ez a legmagasabb állami-szakmai elismerés, amit kaphat egy orvos.

    Széchenyi-díjjal tüntették ki március 15. alkalmából Prof. Dr. Balla György csecsemő- és gyermekgyógyászt, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Gyermekgyógyászati Intézetének vezetőjét a szabadgyök-kutatás és az érbetegségek gyógyítása terén kiemelkedő tudományos tevékenysége, valamint a gyermekgyógyászat, különösen a kis súlyú koraszülöttek és veszélyeztetett újszülöttek magas színvonalú ellátása érdekében végzett lelkiismeretes gyógyítói és eredményes intézményvezetői munkája elismeréseként.

    Hirdetés

    Mit jelent önnek, a szakmájának, a klinikának ez a kimagasló elismerés?

    A szakmai munka, amit díjaztak, az állam is elismeri. Érezhető a megbecsülés. Úgy gondolom, a csecsemő- és gyermekgyógyászat, amit képviselek, fontos ma hazánkban, és azzal, hogy a figyelem középpontjába kerültünk a díj kapcsán, még jobb helyzetbe kerülhet a terület. Számos fejlesztés valósult meg az elmúlt néhány évben, ha pedig az itt eltöltött lassan 40 évet tekintem, óriási a különbség. Debrecenben nagyon régen nyitottunk a családok felé. Csak egy egyszerű példa erre az anya jelenléte a kórházban. Azáltal, hogy a szülők nap mint nap a gyerekük mellett bent lehetnek, még az ellenőrzés is fokozódott, hiszen a legjobb ellenőr maga az anyuka, aki mindent megtesz a beteg gyermekéért, ezt pedig elvárja a személyzettől is. Amennyiben a nővérke egy őszintén aggódó anyukát lát, hatással van rá is.

     
     

    Készít az ember ilyenkor egy leltárt?

    A díjátadó előtt tíz nappal tudtam meg, hogy elismernek, így sok mindenen elgondolkodtam, vajon miért éppen én kaptam. Eddig is kötelességtudó embernek tartottam magam, a díj még nagyobb odaadásra ösztönöz. Ennek az állomásnak van egy szubjektív, számokban nem mérhető része, ami egy fokozott lelkiállapot: talán mégis helyesen éltem eddigi életem, illetve van az objektív oldal, ami mögött évszámok, eredmények, dolgozatok, sikeres tanítványok, kollégák állnak. A kettő nem választható el egymástól.

    „A szüleim arra tanítottak, hogy nem csak az a lényeg, hogy szeressem, amit csinálok, hanem felelősséggel végezzem a munkámat. Erre tanítottak a tanáraim is, Kecskés József és Lakatos Lajos. Kötelességtudó vagyok, és ezt elvárom a kollégáimtól is.”

    Első generációs orvos vagyok a családban. Beteges gyermekként mindig a vizsgálóasztal túloldalán álltam az édesanyámmal a szakrendelőben, távol az orvoshoz. Elhatároztam később, immár osztályvezetőként, hogy tegyük a vizsgálóasztalt a falhoz, és legyen egyazon oldalon a beteg, a szülő és az orvos. Akkoriban a gyerekeket hetente kétszer lehetett látogatni a klinikán, a viziteken pedig nem lehetett bent a szülő. Mára ez is megváltozott: a jog a szülők oldalán áll, így bármikor a beteg gyermekük mellett lehetnek, és ha a viziteken nincs bent az anyuka, megkeressük.

    Az ország lelkiismerete

    Ahol csökken a csecsemőhalálozás, az egy jó egészségügyi ellátással bíró ország, ha rossz, akkor ott nem fontos a csecsemő, az ember. Fontos adat a csecsemőhalandóság, amely tavaly 4,1 ezrelék volt, ez az elmúlt két éven belül 20 százalékos csökkentést jelent.

    A csecsemőhalandóság kétharmada a koraszülötteket érinti, így fontos cél a koraszülöttek számarányának csökkenése – mondja Prof. Dr. Balla György, aki példaként Svédországot említette, ahol minden huszadik gyermek koraszülött, ezért lehet lényegesen kevesebb a csecsemőhalálozás. Mit kell tennünk ehhez? El kell érnünk, hogy tisztessége legyen a magzatnak a méhen belül, figyelni kell arra, hogy ne kapjon el semmiféle fertőzést az anyuka, ugyanis a természet az anyát védi, a magzatot áldozza fel, összehúzódik a méh, és megtörténik a koraszülés.

    „Vigyázni kell a terhesség alatt arra, hogy ne történjen infekció, így eljut az anyuka az áldott állapotba. A fertőzés, a komplikáció miatt változik az áldott állapot terhességgé.”
     

    A neonatológiában az egyik legsikeresebb fejlesztés történt az elmúlt években, sikerágazatává vált az egészségügynek. Több mint 7 milliárd forint műszerfejlesztés valósult meg állami támogatással az elmúlt három évben az országban, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy 2015-ben 4,1 ezrelékre csökkent hazánkban a csecsemőhalálozás, ami megegyezik a fejlett európai országok átlagával. Ezt a hírt egyébként éppen aznap jelentették be az államtitkárságon, amikor megtudtam, hogy díjat kapok.

    Mi a következő lépcső?

    Olyan gyermekklinikát képzelek el, ahol kétágyas kórtermek vannak, így kényelmesebben ott lehetnek a beteg gyermekükkel a szülők. Úgy nézne ki az egész, mint egy szép szálloda, de több személyzettel: orvosokkal, nővérekkel, kisegítő személyzettel. Rövidebb lenne a kórházban töltött idő azáltal, hogy fejlődik a sürgősségi ellátás, ez egyébként a közeljövőben megvalósítható terv. Szeretném elérni, hogy az orvosok és a nővérek emberi mértékkel mérhető időráfordításban dolgozhassanak, valóban hetente 40 órát töltsenek itt, az ügyelet után pedig minden kollégának lehetősége legyen úgy pihenni, hogy helyette a társának ne kelljen kétszer annyit tennie. Ehhez létszámfejlesztésre van szükség, ami még várat magára.

    Mennyire jellemző Önöknél a nővérhiány?

    A minimumfeltételektől jobban állunk, de még nem optimális. Azzal, hogy bent marad a kórházban az édesanya, nem kevesebb, hanem több feladata van a nővéreknek, mert a szülőkre is figyelniük kell.

    Az imént említett álmok mikor válhatnak valósággá, vagy csak álmok maradnak?

    Először mindig álmodozni kell, hogy legyenek terveink, ez frissen tartja az agyat és a lelket is. Ha van terv, lesz mit megvalósítani, elérni, ehhez pedig meg kell győzni az embereket, hogy ez a követendő.

    2007-ben lettem itt vezető, központi leépítés miatt abban az évben veszítette el a debreceni gyermekklinika ágyszámának 35 százalékát. Hatalmas leépítés volt a munkatársaink között is. Akkor azt gondoltam, itt a vég. Mára azonban lassan visszakapjuk az ágyainkat, még több kollégánk van, csökken a csecsemőhalandóság, fejlődik a gyermeksürgősségi részleg, illetve a gyermekpszichiátria. Úgy gondolom, jó az irány.

    A közlejövőben javítani kellene az gyermekekre fordítható egészségügyi ellátás országos arányszámán, ami ma a teljes egészségügyi költségvetés 8 százaléka, 14 százalékra kellene emelni, hiszen valójában ennyi az a részesedés, amit mi gyermekgyógyászok elvégzünk. Sajnos még ma is él az a hozzáállás, hogy kis beteg, kis ráfordítás, pedig ez nem így van, csak egy példa: a gyerek hajszálvékony vénájába speciális tűt szúrunk, és ez nyilván költségesebb, mint a normálméretű tű.

    Azért kell fejleszteni a gyermeksürgősségi ellátást, hogy minél hamarabb otthonába kerüljön a gyermek, ez jó mindenkinek, sőt, így kisebb az esélye annak, hogy fertőzést kapjon el a kórházban. Ezentúl, úgy tudunk helyet biztosítani a krónikusan bent fekvő gyereknek, hogy az anyukájuk is velük lehet. Nem kellene nagy átalakítás ahhoz, hogy megvalósuljon a kétágyas kórterem elképzelése. Jelenleg Debrecenben minden szobában van fürdőszoba, a kórtermek nagy része kétágyas, azonban két anyával együtt zsúfoltan vagyunk.

    Van ideje a kollégákra, megbeszélik a problémákat, az elképzeléseket?

    2007 óta minden csütörtökön délután találkozunk itt mi, öregek gyermekgyógyászok a klinikán. Az idősebb kollégákkal, orvosokkal, főnővérekkel, illetve a gazdasági vezetővel leülök kávézni, közben pedig álmodozunk, tervezünk, majd kiosztjuk a feladatokat, határidőket. Vissza- és előretekintünk.

    Névjegy

    Balla György 1953. március 23-án született Debrecenben. Tanulmányait a Debreceni Orvostudományi Egyetemen (DOTE) végezte 1977-ben. 1985-től az orvostudomány kandidátusa, 1994-től doktora; 1996-ban habilitált. 1977 és 1999 között a DOTE Gyermekgyógyászati Klinikáján, 1999 és 2007 között a szülészeti klinikán dolgozott, 1999-ben megalapította a neonatológiai tanszéket. 1998-tól egyetemi tanár, 2007-től a gyermekklinika igazgatója lett.

    A debreceni Klinikai Központ orvosszakmai igazgatójaként olyan szakmai kérdések tartoznak hozzá, mint pl. a betegelégedettség, a gyógyszerelési biztonság, a kórházi fertőzések, az orvostechnikai eszközök minőségbiztosítása, a betegpanaszok kezelése, a mérése. Úgy véli, a legkisebb panaszt is ki kell vizsgálni, mert ez alapján lehet javulni, továbbfejlődni. Szeretné elérni, hogy a klinika több helyén helyezzenek ki kézfertőtlenítő készülékeket, hogy megelőzzék a nozokomiális, azaz kórházi fertőzéseket.

    Balla György 2010-től az MTA levelező tagja.

    Kutatási területe: a csecsemő- és gyermekgyógyászat, neonatológia, érbetegségek-, sürgősségi orvostan, csecsemő- és gyermekgyógyász intenzív terápia. 167 tudományos közleményt jelentetett meg.

    Tevékenységéért 2004-ben Akadémiai Díjban, 2010-ben Szent-Györgyi Albert Díjban, 2014-ben Batthyány-Strattmann László-díjban részesült. Idén kapott Széchenyi-díjat.

    Feleségét a gyermekklinikán ismerte meg, itt volt kezdő gyermekorvos, ma is kollégák. Két gyermekük született, a lányuk gyógyszerészhallgató, fiuk idén érettségizik, az orvosi egyetemre készül.

    Forrás: MTI, WEBBeteg.hu

    (WEBBeteg.hu - T. A., újságíró)

    Módosítva: 2016.03.30 11:25, Megjelenés: 2016.03.30 11:25
   • Cikkajánló

    SARS-CoV-2 koronavírus

    SARS-CoV-2 koronavírus

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az új típusú koronavírus képes terjedni a levegőben is, ezt bizonyítékok támasztják alá.

    Hőség és terhesség

    Hőség és terhesség

    Balogh Mária, újságíró

    Milyen kihívásokkal kell szembenézniük a kismamáknak nyáron? Hasznos tanácsok.

    Buzás Lajos: összefogás, segítség a legnagyobb vészhelyzetben is

    Buzás Lajos, a Bihari Állami Gondozottak Egyesülete (BAGE) elnöke, mely szervezetet maga alapította meg tizenkét esztendővel ezelőtt állami gondozott társaival, barátaival.

    Sándor Judit: a sport életforma, hivatás, hit

    Sándor Judit nem hisz a kifogásokban. Több ételintoleranciával is együtt él, és ezek mellett hihetetlen teljesítményt nyújtott: részt vett az ötszörös Ironmanen Ausztriában. Vele beszélgettünk a versenyről, a sportról és a kitartásról.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA