• Vastagbél betegségek - elkerülhető a tükrözés?

    Szerző: Diagnoscan Magyarország

    Az időben elvégzett szűrés életet menthet. Az utóbbi 30 évben a vastagbél, és végbélrákos esetek száma négy-ötszörösére emelkedett, és a második leggyakoribb rosszindulatú megbetegedéssé vált. Mit lehet tudni erről a betegségről?

    Jakupcsek Gabriella,
    a Diagnoscan Magyarország
    egészségügyi kampán
    y
    nagykövete

    Magyarországon évente több mint 8 ezer ember betegszik meg, és 5 ezer hal meg vastagbélrákban. A vastagbélrák sokáig tünetmentes, és leggyakrabban a jóindulatú polipokból alakul ki. Fontos hangsúlyozni, hogy az időben felfedezett vastagbélrák gyógyítható.

    Milyen tünetei vannak a betegségnek?

    A vastagbél daganatos megbetegedéseit az esetek nagy részében későn diagnosztizálják, Hiszen nem okoznak tipikus, jól felismerhető panaszokat. A legtipikusabb tünetek: véres széklet, székelési szokások megváltozása, hasi görcsök, hasi fájdalmak. Gyakori a hasmenés és a székrekedés váltakozása is. A megváltozott székletet általában emésztési zavarnak tudjuk be, a megmagyarázhatatlan hasi kellemetlenségeket a stresszre fogjuk, a székletben megjelenő vért pedig talán észre sem vesszük, hiszen szabad szemmel nem mindig látható.

    Hogyan védekezhetünk? Mit tudunk tenni ellene?

    A vastagbélrák kialakulásában fontos szerepe van a táplálkozásnak: kevés rost fogyasztása, magas zsír-, koleszterin-, fehérje- és kalóriatartalmú ételek nagy szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában. Szűrővizsgálatokkal megelőzhető a súlyosabb bajok kialakulása, mert ha időben felfedezzük a vastagbélrákot, az még gyógyítható.

    Szűrő jellegű vastagbél CT-vizsgálat térítéses ellátásban rövid várakozási idővel igénybe vehető a Diagnoscan Magyarország alábbi központjaiban telefonos bejelentkezés alapján:


    Budapest-Euromedic Diagnosztikai Központ-Mammut II.
    1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. Tel.: 06-40-91-81-91

    Budapest-Euromedic Diagnosztikai Központ
    Péterfy Sándor Utcai Kórház és Baleseti Központ
    1076 Budapest, Péterfy S. utca 8-20. Tel.: 06-30-941-79-69

    Budapest-Euromedic Diagnosztikai Központ
    Állami Egészségügyi Központ II. telep
    1062 Budapest, Dózsa György út 112. Tel.: 06-30-944-68-60

    Győr- Euromedic Diagnosztikai Központ
    9023 Győr, Vasvári Pál utca 2. Tel.: 06-30-944-68-55

    Szeged-Euromedic Diagnosztikai Központ
    6725 Szeged, Semmelweis utca 6. Tel.: 06-30-944-69-50

    Debrecen-Euromedic Diagnosztikai Központ
    4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98. Tel.: 06-30-944-69-20

    Salgótarján-Euromedic Diagnosztikai Központ
    3100 Salgótarján, Füleki út 54-56. Tel.: 06-32-522-054

    Milyen típusú, a vastagbél betegségeket érintő szűrővizsgálatok vannak?

    Diagnoscan Magyarország - elérhetőségek

    • Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69
    • Budapest – Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Volt MÁV Kórház, Dózsa György út): 06-30-944-68-60
    • Debrecen: 06-30-944-69-20
    • Győr: 06-30-944-68-55
    • Szeged: 06-30-944-69-50

    A vastagbél betegségek szűrővizsgálata lehet az endoszkópos vizsgálat valamint a CT-kolonoszkópia. A CT-kolonoszkópia egy különleges hasi-kismedencei CT-vizsgálat, melynek során a vastagbéltükrözéshez hasonló képek nyerhetők anélkül, hogy az optikai eszközt a vastagbélben végig kellene vezetni. Ugyanezzel a vizsgálattal nemcsak belülről látható a bél, hanem környezete, a bélfalon kívüli elváltozások, a has egyéb szervei, a hasi-kismedencei nyirokcsomók állapota is megítélhető. A módszert a világ számos országában népegészségügyi szűrőprogram részeként végzik a vastagbél daganatainak szűrésére.

    Kiknek javasolt részt venni a szűrővizsgálaton?

    Különösen érdemes odafigyelni azoknak, akik családjában előfordult már béldaganat, ebben az esetben már 40 éves korban érdemes elkezdeni a szűrést. Ezen kívül javasolt mindenkinek, akinél korábban vastagbélpolipot találtak vagy vastagbél gyulladását diagnosztizálták. Javasolt továbbá 50 év felett valamint alacsony rosttartalmú táplálkozás mellett.

    Képalkotó diagnosztikai szűrővizsgálatok igénybevétele előtt kérjük, konzultáljon kezelőorvosával vagy háziorvosával.

     

    (Diagnoscan Magyarország)

    Legutóbb frissült: 2011.12.08 20:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A vastag- és végbéldaganatok sugárterápiája

    A sugárterápia nagy energiájú sugarakat (például röntgensugarakat) vagy részecskéket használ a rákos sejtek elpusztítására. Sokkal gyakrabban használják a végbélrák kezelésére, mint vastagbélrák estén. Egyes vastag- és végbélrákos megbetegedéseknél az egyidejűleg alkalmazott kemoterápia hatásosabbá teheti a sugárterápiát. A két kezelés együttesét kemoradioterápiának hívják.

    Célzott terápiák a vastagbélrák kezelésében

    A célzott onkológiai készítmények alkalmazása napjainkban már a terápia részét képezi, azokat szakmai szempontok alapján a hagyományos kemoterápiás készítményekkel kombináltan kapják a vastagbélrákos betegek.

    Új irány az epesav okozta megbetegedések kezelésében

    A heveny hasnyálmirigy-gyulladás, a Barrett-nyelőcső és vastagbélrák terápiájának új irányait mutatta be Hegyi Péter, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának professzora. Kutatótársaival erről a napokban számoltak be a Physiological Reviews nevű szaklapban.

    Molekuláris diagnosztika a vastagbélrák kezelésében

    A molekuláris diagnosztika azt állapítja meg, hogy melyik betegnél melyik új terápia lehet hatásos, melyik kezelési móddal érdemes próbálkozni. Az orvostudomány ezen új forradalmi területe nagymértékben hozzájárul a vastagbélrákos páciensek gyógyulásához.

    A gyulladásos bélbetegség vastagbélrákhoz vezethet

    Kutatások szerint a Crohn-betegség fokozza a vastagbélrák kockázatát, bár a fokozott kockázat ellenére a gyulladásos bélbetegségben szenvedők 90 százalékánál sohasem alakul ki daganatos megbetegedés.

    Életeket menthet a vastagbélszűrés

    A legújabb hírek szerint augusztus végén valóban elindulhat az országos vastagbélrákszűrési program, amelynek előkészítése még 2016 márciusában kezdődött. A projekt felgyorsítása elengedhetetlen, mert Magyarország Európában az első, világszinten a negyedik helyen áll a vastagbélrák okozta halálozásban, mivel a betegséget gyakran már gyógyíthatatlan állapotban fedezik fel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA