• Az időben elvégzett szűrés életet menthet

    Szerző: Diagnoscan Magyarország

    Tovább javul a kóros elváltozások felismerése, így az emlőrák korai diagnosztizálásának lehetősége a Diagnoscan Magyarország által Szegeden, a Klinikai Központban üzembe helyezett két új digitális mammográf segítségével. (x)

    Új, nagy értékű beruházás az emlőrák szűrésére Szegeden

    Diagnoscan Magyarország - elérhetőségek

    • Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69
    • Budapest – Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Volt MÁV Kórház, Dózsa György út): 06-30-944-68-60
    • Debrecen: 06-30-944-69-20
    • Győr: 06-30-944-68-55
    • Szeged: 06-30-944-69-50

    A Diagnoscan Magyarország egy  Hologic  direkt digitális mammográfot  telepített  a Rendelőintézetben lévő szűrőállomására, és a GE legújabb, stereotaxiával rendelkező  digitális mammográfiás berendezését pedig a Pathologiai Intézetben működő emlődiagnosztikai egységében helyezte üzembe. Az új gépeknek köszönhetően tovább nő a rákmegelőző állapotok, valamint a kóros elváltozások felfedezésének aránya. Az eddig alkalmazott filmes megoldást felváltja a modern, digitális képmegjelenítés.

    Az emlő összenyomására (kompressziójára) itt is szükség van, és továbbra is röntgensugárzást használ a módszer, azonban 25 %- kal csökken a sugárterhelés egyrészt a detektorok érzékenységének, másrészt az utólagos számítógépes képfeldolgozás lehetőségének köszönhetően. Ennek segítségével ugyanis a kisebb expozíciós hibákat ki lehet küszöbölni, így a felvételek ismétlése elkerülhető. A mammográffal végzett mintavételek a korábbihoz képest gyorsabban és pontosabban végezhetők el.

    Hirdetés

    Az emlőráknál - mint a legtöbb tumornál - a terápia eredménye annál hatékonyabb, minél korábbi stádiumban kerül a betegség felismerésre.

    Tudományosan bizonyított, hogy a 40 év feletti korosztályban a mammográfia jelenleg az a vizsgáló módszer, amely a legnagyobb pontossággal alkalmas az emlődaganatok korai felfedezésére, a szűrésre.
    Ezért nagyon fontos, hogy az érintett korú, panaszmentes nők éljenek a lehetőséggel és járjanak rendszeresen, 2 évente mammográfiás szűrésre.

    Az emlőrák többnyire fájdalmatlan, és ez az, ami miatt a betegek sokszor nem fordulnak azonnal orvoshoz. Van az emlőráknak továbbá olyan formája is, amikor az emlőben csomó nem tapintható, a rákos betegség emlőgyulladás formájában jelentkezik.

    Mindenkinek tanácsos tehát az orvost haladéktalanul felkeresni, akkor is, ha nem érez fájdalmat, de:

    • az emlőben csomót tapint
    • az emlőbimbó behúzódik
    • az emlő bőrén behúzódást észlel
    • emlőbimbón ekcémának tűnő elváltozás jelent meg
    • az emlő bőre - az ellenoldalihoz képest - duzzadttá, keménnyé, illetve pirossá válik
    • az emlőbimbóból véres váladékozást észlel
    • a hónaljban csomót tapint

    Annak ellenére, hogy a rosszindulatú emlődaganatok döntő többsége idősebb korban jelentkezik, emlőrák 40 éves kor alatt is előfordulhat, ezért a fenti tünetek esetén mihamarabb szakorvoshoz kell fordulni! A Diagnoscan Magyarország munkatársai a legkorszerűbb berendezésekkel várják a szegedi és Szeged környéki női lakosságot az akár életet mentő mammográfiai szűrésre.

     

    (Diagnoscan Magyarország)

    Legutóbb frissült: 2011.11.30 10:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A mellrák szűrése, diagnosztikája

    Az emlőrák esetén a korai felismerésnek rendkívül fontos szerepe van. A legegyszerűbb módszer a rendszeres önvizsgálat, melyet a betegek saját magukon elvégezhetnek, emellett kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel.

    Fókuszban a női rákok!

    November 7-én a Kor Kontroll Társaság az Országos Onkológiai Intézettel (OOI) közös nyílt napot tartott, hogy felhívja a figyelmet a nőgyógyászati daganatok megelőzésének, illetve korai stádiumban történő felismerésének jelentőségére.

    Mekkora sugárterhelés éri szervezetünket repüléskor?

    A repülés egyre népszerűbb, sőt, egyes üzletemberek számára a repülővel történő utazás mindennapossá vált. A sugárzás a repülőgépen lényegesen magasabb, mint a földön, ugyanakkor a megnövekedett sugárterhelés miatti egészségügyi problémák kockázata alacsony.

    Nemzetközi Radiológiai Nap 2016. november 5.

    A mammográfia 40 százalékkal csökkenti a mellrák miatti halálozást - ezért hívja fel a mammográfia fontosságára a figyelmet a Nemzetközi Radiológiai Nap.

    Emlőrákszűrés - Önvizsgálat, mammográfia, ultrahang

    Az emlőrák évente közel 2500 nő életét követeli Magyarországon, és ennek oka jórészt abban keresendő, hogy többségüknél már csak előrehaladott klinikai stádiumban ismerik fel a betegséget. Holott a korai felismerés és kezelés az eredményes kezelés legfőbb záloga.

    Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni

    Ha az emlőrákot elkerülni nem is lehet, időben kezelve meggyógyítására van esély. A Szegeden tartott emlőrák konferencia egyik fő üzenete: a modern terápiáknál is fontosabb, hogy hamar kiderüljön a baj. Ezért a nők tehetnek legtöbbet, ha elmennek a szűrésekre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA