Mammográfia mészcsoport

Tisztelt doktornő/doktor, Szokásos mammográfia kontrollon a következőt írták le: "Bal oldalon a külső felső negyedben 2 óra irányában, a mamillától kb. 16 cm távolságban az erek között kb. 5 mm átmérőjű területen kül. méretű és intenzitású mészképletek csoportja látható, mögötte apró hasonló mészcsoport van. Bizonytalan természetű meszesedés a bal emlőben, egyebekben tumorárnyék nincs, kóros nyirokcsomó vagy echoképlet nincs, kontroll fél év múlva." Kell aggódnom, mi lehet ez a mészcsoport? Köszönöm. Ual82

Dr. Laki András válasza mammográfia meszesedések témában

Tisztelt Kérdező!

Korrekt választ csak az eredeti felvételeknek, arra alkalmas eszközön történő megtekintése alapján lehetne adni. Az emlőben lévő meszesedések sokfélék lehetnek, így a leírás a külső megítéléshez nem eléggé konkrét. A vizsgáló szerint nem volt tumoros árnyék sem mammográfia, sem az ultrahang vizsgálat során. A további teendőket itt a meszesedések tényleges megjelenése határozza meg. Vannak olyan típusú csoportos meszesedések, amelyek területéből még akkor is indokolt biopsziát végezni, ha nem csatlakozik hozzá egyértelmű tumor árnyék - ehhez úgynevezett sztereotaxiás biopsziás berendezés szükséges. Mivel arról nincs információm, hogy hol végezték a mammográfiát, nem tudhatom, hogy el tudnák-e indokolt esetben ezt végezni. A leletét és a felvételeit egy olyan centrumban mutassa be, ahol végeznek sztereotaxiás biopsziát.

Kérdés: 2022. július 03., 15:10 ;Megválaszolva: 2022. július 07., 19:02
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Sella MR kontrasztanyag nélkül
2 CT vizsgálat után megalapozott...
Koponya mr vizsgálat
Tisztelt Doktor úr! Érdeklődni szeretnék, hogy Magyarországon létezik e álló Mr gép, illetve lehetséges e koponya Mr vizsgálatot nem hanyatt fekve...
Röntgensugár-terhelés
Tisztelt Doktor Úrhölgy/Úr! Fiúgyermekem 15 éves. Május végén röntgenfelvételt készítettek a farokcsontjáról, h van-e egy korábbi...
Lelet kielemzése
Kedves Doktor nő! Kérem szépen tessék már elmagyarázni, hogy ebben a leletben mi található. Köszönöm.