A férfi inkontinencia érzelmi hatásai

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter frissítve:

A 60 év feletti férfiak közül csaknem minden ötödiket érinti a vizelet inkontinencia. Ez nagyon sok embert jelent, ám ennek ellenére valószínűleg Ön sem tud olyanról, aki ezt bevallotta volna.

A vizelet inkontinencia az addig önbizalommal teli férfiak lelkiállapotát nagyon megviseli, megalázottnak, betegnek érezhetik magukat. A vizelet inkontinencia nem az élet normális velejárója, hanem megoldható probléma. Ha Ön is szenved ettől az állapottól, jó, ha tudja az alábbiakat:

A férfi inkontinencia hatása

A férfi inkontinenciának számos oka lehet. Gyakran a prosztatarák műtéti szövődménye, ritkábban megnagyobbodott prosztata okozza. Emellett különböző egészségügyi állapotok tünete vagy következménye, ilyen például a cukorbetegség, a stroke vagy sclerosis multiplex, de előfordulhat hiperaktív húgyhólyag miatt is.

Az inkontinenciától szenvedő férfiak egy része folyamatos szorongásban él,
ami nagymértékben kihat az életükre. Még a leghétköznapibb tevékenység is –mint egy találkozó vagy bevásárlás - hatalmas stressz forrása lehet, ami depressziót okozhat.

Elveszítik az érdeklődésüket a korábban élvezetet nyújtó dolgok iránt, elzárkóznak, állapotuk negatívan hat a munkájukra és a szexuális életükre. Sokan azonban túlságosan zavarban vannak ahhoz, hogy beszéljenek a problémájukról, ezért negatív spirálba kerülnek. Milyen mértékben befolyásolja a férfi inkontinencia az életét?

Munka

Nyilvánvaló, hogy a vizelet inkontinencia minden férfi számára szorongást jelent a munkahelyen előforduló bevizeléses balesetek miatt. A fizikai munkát végzőknél ez a szorongás valószínűleg erősebb, hiszen a nehéz dolgok emelése okozhat vizeletcsepegést.

Társasági élet

Az inkontinencia befolyásolhatja, leszűkítheti a társasági életet. Ha a barátai a városban szeretnének Önnel találkozni, vagy a barátnője moziba akar menni, mindig ugyanaz a kérdés izgathatja: milyen közel lesz egy WC? A hosszabb autóutak is kétségesnek tűnhetnek, akárcsak a sport. Hiszen pl. a foci vagy a futás kiválthatja a tüneteket, míg például más sport esetén talán túl messze van a mosdó. Ha a férfi inkontinencia súlyos – vagy súlyos stresszt okoz –, úgy érezheti, hogy a legegyszerűbb és legbiztonságosabb otthon maradni.

Ezt olvasta már?Inkontinencia termékek férfiaknak - Hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Kapcsolatok és szexuális egészség

A férfi inkontinencianagy stresszt jelenthet a házasságra. Vannak férfiak, akik az állapotuk miatt elidegenednek házastársuktól. Nem akarnak beszélni róla, ezért eltávolodnak a feleségüktől.

Szexuális életük is zavart szenved. Vannak, akik csökkentik vagy teljesen abbahagyják a szexuális aktivitásukat, mert félnek a vizeletcsepegéstől. Sajnos ez nem irracionális félelem. Előfordul, hogy csak a szexuális kapcsolat során jelentkezik az inkontinencia.

Alvás

A férfi inkontinenciával járó stressz önmagában is képes ébren tartani az embert. Emellett, ha néhány óránként ki kell mennie a fürdőszobába, akkor nincs sok éjszakai nyugalma. Minden napot kimerülten indít, amitől csak még rosszabb lesz a hangulata.

Az öngondoskodás hátulütője

Érthető okok miatt sok férfi saját maga akarja kezelni az inkontinenciáját. Zavarban vannak és nem akarnak beszélni állapotukról a házastársukkal vagy orvosukkal. Előfordulhat, hogy túlságosan szégyellik a problémájukat ahhoz, hogy nyilvánosan vásároljanak inkontinencia terméket, így titokban saját módszerekkel próbálják megakadályozni a vizeletcsöpögést, ahelyett, hogy szakszerű termékeket használnának.

Ezzel azonban csak a saját életüket nehezítik meg, mi több, veszélybe sodorhatják magukat. A férfi inkontinencia súlyos betegség - például cukorbetegség - jele lehet, amit kezelni kell. Ám ha soha nem beszél az orvosával a tüneteiről, akkor nem derül ki az oka.

Ez a cikk is érdekelheti Vizelet inkontinencia férfiaknál - Teendők a megelőzésért

Vizelet inkontinencia prosztatarák után

Még azok a férfiak is, akik orvosi ellátásban részesülnek - és pontosan azt teszik, amit az orvos mond nekik - kerülhetnek nehéz helyzetbe.

Az egyik leggyakoribb probléma a prosztata műtét, mely után nagyon gyakori a vizelet inkontinencia. Ám mivel ez általában javul, az orvos is kisebbítheti a jelentőségét.

A sebészi beavatkozás után az orvosok jobban összpontosítanak a beteg felépülésére és a PSA-szintre. Az inkontinenciával kapcsolatbana legtöbb orvos csak néhány alapvető tanácsot ad, mint a Kegel-gyakorlatok végzése és étrendi változtatások.

Azonban ezek a kisebb életmód-változtatások nem mindig elegendőek, a prosztataműtét utáni inkontinencia néha súlyos, és magától nem oldódik meg.

Lelki támogatás

Az inkontinencia jelentős hatást gyakorolhat az életminőségére, szüksége lehet valamilyen érzelmi támogatásra. Sok férfi semmit nem mond az inkontinenciájáról, és csendben szenved. Ám megnyugvást adhat, ha beszélgethet valakivel.

Támogató csoport

A férfi inkontinenciával való együttélés elszigetelődést okozhat, ám ha olyanokkal találkozik, akiknek hasonló problémájuk van, az nagy segítséget jelenthet. A támogató csoportok nem csak érzelmi támogatást adnak, hanem praktikus kezelési tippeket vagy orvosokkal kapcsolatos tanácsokat is.

Terápia

A férfi inkontinencia depresszióhoz vezethet, ami akár súlyos is lehet. Ha úgy érzi, hogy a tünetei súlyosbodtak, kérje szakember segítséget!

A terápia mellett sokat segíthetnek a gyógyszerek vagy a kettő kombinációja. Ne feledje, hogy a terápia nem azt jelenti, hogy egy kanapén fekve kell beszélnie. A terapeuta segít kitalálni a problémák kezelésének módját.

Ezt olvasta már? 14 tény a férfi inkontinenciáról

Beszélgessen házastársával

Zavarban érezheti magát, ám fontos partnerével beszélni arról, hogy min megy keresztül. Egy jó, támogató kapcsolatban ez alapvetőfontosságú. Nem csak a házastársa megértésére és támogatására számíthat, de az intim problémák megosztása a házasságra is pozitívan hat. Ha nem mondja el, mi a baja, a felesége azt gondolhatja, hogy Önnek vele van gondja.

Ez a cikk is érdekelheti Férfi inkontinencia - egy kicsit más szemmel

Keresse fel orvosát!

Ha levert vagy depressziós a tünetei miatt, fontos az érzelmi támogatás. A fő cél azonban megszabadulni a vizelet inkontinenciától. Ha sikerül azt megoldani, a depresszió és a szorongás is elmúlik.

A szakértők egyetértenek abban, hogy bármi legyen is az oka, a férfi inkontinencia az esetek túlnyomó többségében sikeresen kezelhető.

Tehát, ha inkontinenciában szenved, itt az ideje felkeresni az orvosát. Tudjon meg minél többet a lehetőségeiről. Orvosával együttműködve képesek lesznek megoldani a problémát!

Tovább A vizelet inkontinencia kivizsgálása

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; webmd.com
Lektorálta: Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.