• Miért fontos rendszeresen szellőztetni?

    Szerző: WEBBeteg

    A rendszeres szellőztetés hiánya számos egészségügyi problémát vonhat maga után.

    Mi történhet, ha nem szellőztetünk rendszeresen?

    Párásodás, penészesedés

    Tevékenységeink végzése közben pára képződik: lélegzetvétel, teregetés, főzés, mosogatás során folyamatosan növeljük a lakásban lévő pára mennyiségét.

    A zárt térben képződő pára nem tud eltávozni, így lecsapódik a hidegebb felületeken. A meleg és a magas páratartalom mellett a hiányos szellőztetés kedvez a penészgombák megtelepedésének, a penészesedésnek és ezáltal a penészgomba-allergia kialakulásának.

    Nyálkahártyák kiszáradása

    A fűtés elvonja a levegő nedvességtartalmát. A fűtött levegő a nyálkahártyákat ingerli, ennek következménye a szem kiszáradása és orrvérzés is lehet.

    Bőrünk kiszáradása

    Télen csökken bőrünk ellenálló képessége. Amellett, hogy a hideg és a fagyos szél megviseli, az alacsony légnedvesség-tartalom miatt a fűtött helyiségekben könnyebben ki is szárad.

    A fűtött helyiségek száraz levegője és az alacsony páratartalmú hideg levegő gyorsan elvonja a nedvességet a bőrfelszínről. Emiatt a már eleve száraz és érzékeny bőr érdessé, repedezetté, valamint a szokottnál halványabbá válik.

    A radon feldúsulása

    A radon színtelen, szagtalan radioaktív nemesgáz, az egészségre ártalmas. A radioaktív háttérsugárzás kb. 40 százalékát a radon és bomlástermékei okozzák, ezek mindig jelen vannak a lakóhelyiségek légterében és a szabad levegőben is. A radon az épületekbe elsősorban a talajból, a talaj felől jut be. Dózisa függ a földrajzi viszonyoktól, a talaj szerkezetétől, valamint az időjárástól. A földgázban és a vízben is lehet nagyobb mennyiségű radon. Az építőanyagok is lehetnek radioaktív források, illetve az épületek (hő)szigetelése is hozzájárul a lakótérben a radon feldúsulásához.

    Az Oxfordi Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy a zárt terekben feldúsult radon tehető felelőssé a tüdőrákos esetek 9 százalékáért és az összes rákos megbetegedés 2 százalékáért, sőt, a dohányosoknál a radon 25-szörös kockázatot jelent.

    Hogyan szellőztessen?

    A penészesedés megelőzése érdekében nagyon fontos a lakótereket rendszeresen szellőztetni minden évszakban, valamint gondoskodni arról, hogy a levegő páratartalma ne legyen túl magas. A lakás légterének felfrissítése rendszeres szellőztetéssel, illetve kereszthuzattal oldható meg legjobban. A rendszeres levegőmozgás érdekében szellőztesse át friss levegővel a szobát vagy az irodát rendszeres időközönként! Lehetőleg minden második-negyedik órában szellőztessen szélesre tárt ablakok mellett, alkalmanként legalább 3 percen át. Ez sokkal hatékonyabb, mintha folyamatosan nyitva tartaná a bukóablakot.

    A meleg helyiségek levegőjét hideg szobába ne szellőztesse át!

    Fűtési szezonban a száraz, meleg levegő negatív hatásainak elkerülése érdekében ne melegítse fel túlságosan a levegőt. A fűtőtestet állítsa kisebb hőfokra, vagy ha erre nincs mód, kisebb időszakokra kapcsolja le a fűtést.

    Az épületben megfelelő mértékű szellőzéssel elérhetjük, hogy a radonkoncentráció elfogadható értéket mutasson. A szellőztetés mellett elengedhetetlenül fontos a megfelelő szigetelés a talaj felé, valamint a szigetelés alatti térben felgyűlt radon eltávolítása, erre több épületgépészeti megoldás létezik.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Módosítva: 2020.03.20 05:06, Megjelenés: 2018.03.02 12:53
   • Cikkajánló

    Autizmus lányoknál

    Autizmus lányoknál

    Cs. K., fordító

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    Szúnyogcsípés

    Szúnyogcsípés

    B. M., szakfordító

    A szúnyogcsípés veszélyei és megelőzése. Hogyan kerülheti el a szúnyogcsípést?

    Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

    A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

    Fagyási sérülés - Mit tegyen és mit ne?

    Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

    Mi van a szobánk levegőjében? Nem mindegy!

    A belső levegő minőségét több tényező határozza meg. Az első és azonnal észrevehető különbség, ha a lakásban élők a zárt falak közt dohányoznak. A dohányfüst több száz mérgező anyagot tartalmaz, mely a levegőbe kerülve már a nem dohányzók egészségét is veszélyezteti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.