Száraz a bőre? Hogyan ápoljuk télen bőrünket?

Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

Télen a bőrünk ellenálló képessége csökken. A hideg és a fagyos szél is megviseli, ugyanakkor az alacsony légnedvesség-tartalom miatt a fűtött helyiségekben is könnyebben kiszárad.

A száraz bőr durva tapintású, enyhén be is repedezhet és érdes. Gyakran társul hozzá feszülő érzés és viszketés, elsősorban fürdés, zuhanyzás vagy kézmosás után.

A száraz bőr különféle betegségek tünete is lehet, cikkünkben ezekre nem térünk ki.

Ez a cikk is érdekelheti Önt! Milyen betegségekre utalhat a száraz bőr?

Ha a panaszok mögött nem áll betegség, a száraz bőr akkor sem csupán kozmetikai problémát jelent: Ugyanis ha a bőr túl száraz, akkor már nem tudja megfelelően ellátni élettani funkcióját. A bőrnek mint legnagyobb szervünknek sok feladata van:

 • Védelmi szerepe van bizonyos külső - fizikai, kémiai, mechanikai - hatásokkal szemben, beleértve az UV-sugárzást is. Maga a bőrünk viszont védtelen az UV-sugarakkal szemben, ezért ne feledkezzünk meg gondoskodni a megfelelő védelméről!
 • Szerepe van a testhőmérséklet szabályozásában a bőr alatt futó aprócska vérerek kitágulása és összeszűkülése által, valamint a verejtékkel történő párologtatás révén.
 • Szabályozza a vízháztartást (verejtékezés).
 • Bőrünk egyben érzékszerv is, hő-, tapintási és fájdalomingereket érzékel.
 • Ráadásul még a nonverbális kommunikációban is szerepe van (pl.: elpirulás, elsápadás).

Mi az oka annak, hogy télen gyakran kiszárad a bőrünk?

A bőr télen gyorsabban kiszárad, mint nyáron.

A bőrünkben lévő sok-sok faggyúmirigy által termelt lipidek természetes zsíros réteget képeznek bőrünkön, ami védi a kiszáradástól és amitől sima marad. A faggyútermelés mértékétől függ, hogy a bőr zsíros, száraz vagy normál.

Ha a hőmérséklet 8 oC alá süllyed, a faggyútermelés mértéke csökken és a bőr természetes védőrétege vékonyabb lesz. Minél hidegebb van, a faggyúmirigyek annál kevesebb zsírt termelnek, sőt, extrém hidegben teljesen le is állhat a faggyútermelés.

Ráadásul a fűtött helyiségek száraz levegője és a csekély páratartalmú hideg levegő gyorsan elvonja a nedvességet a bőrfelszínről. A már eleve száraz és érzékeny bőr emiatt érdessé, repedezetté és a szokottnál halványabbá válik.

Mit tehet télen bőre épségének megőrzéséért?

Télen különösen fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítson bőre védelmére a kiszáradással és a váltakozó hőmérsékleti hatásokkal szemben.

Mindenekelőtt akkor, ha a hőmérséklet 8 oC-ra vagy az alá csökken, tanácsos zsíros krémet használni. Hatékonyak lehetnek

 • a víz az olajban bázisú zsíros krémek,
 • a kozmetikai olajok
 • vagy az olaj a vízben bázisú lipidtartalmú krémek.

Olyan terméket válasszon, ami nem tartalmaz sem alkoholt, sem illatanyagot, sem parabént, mivel ezek az anyagok kiszáríthatják a bőrt, illetve allergiás reakciót válthatnak ki.

Ezek helyett válasszon olyan termékeket bőre ápolására, amelyek bizonyos védő összetevőket is tartalmaznak, mint például:

 • dexpanthenolt,
 • allantoint
 • vagy húgysavat (urea).

Amikor odakint hideg és rossz idő van, sokan szívesen vesznek hosszú, meleg (hab)fürdőket, aminek valóban lazító hatása van, de mivel nedvességet vonhat el a bőrtől, arra ügyeljen, hogy a fürdővíz ne legyen forró (a vízhőmérséklet ne legyen több 37 oC-nál!), és a fürdőzés ne tartson túl soká!

Fürdés és mosakodás után ne dörzsölje a bőrét, hanem finoman itassa fel róla a vizet a törülközővel! Fürdés és kézmosás után használjon testápolót, láb-, illetve kézkrémet! Télen kerülje az arcradírozást és a peelinget! Védje arcbőrét is a kiszáradástól megfelelő krémek alkalmazásával, használjon ajakírt is!

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
B. M., szakfordító;
onmeda.de
Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Pilonidális ciszta

A pilonidális ciszta (sinus pilonidalis) egy gyakori, bőrt, illetve bőr alatti szöveteket érintő kórkép a farvágás felső részén vagy annak...

Száraz, hámló bőr - Mik lehetnek a...

A bőr az emberi test legelső védelmi vonala, épsége, integritása igen fontos a különféle környezeti ártalmak, kórokozók elleni védekezésben. Az...

Mesterséges intelligencia segíti a...

Hétszázféle bőrbetegséget képes azonosítani a páciens által beküldött fotó alapján az a mesterséges intelligencia alapú technológia, amelyet...

A száraz bőr okai és kezelése

A bőrszárazság egyre gyakoribb probléma, mely nemtől függetlenül minden korosztályt érint. Viszketéssel, berepedezéssel, érdes tapintással...

A legjobb tippek száraz bőr ellen

Az őszi-téli időszakban az érzékeny bőr gyakori problémája a fokozott szárazság. A fűtési szezon kezdetével a lakások levegője gyakran túl...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.