• Mit lehet tenni, ha valaki orrcseppfüggő?

    Szerző: WEBBeteg

    A recept nélkül kapható, orrnyálkahártya-lohasztó orrcseppek tartós használata esetén számos nem kívánt mellékhatás léphet fel.

    Ezek egyike az orrcseppfüggőség, ami azt jelenti, hogy a beteg orrnyálkahártyája hozzászokik az orrcsepp hatóanyagához. Hosszú távú alkalmazásuk mellett ugyanis szövetközi vizenyő jön létre, vagyis egy idő után az orrcsepptől lesz tartósan duzzadt az orrnyálkahártya. Emiatt a beteg egy idő után már kizárólag csak orrcsepp használatát követően tud az orrán keresztül lélegezni, vagyis kialakul a függőség. A nagy mennyiségben keringésbe jutott szer akár a vérnyomást is befolyásolhatja.

    Mikor és meddig használhatók a lohasztó orrcseppek?

    A lohasztó orrcseppek az orrnyálkahártya duzzanatát úgy csökkentik, hogy a nyálkahártya ereit húzzák össze. Ennek következtében az alkalmazásukat követően az orr viszonylag hamar kidugul néhány órára. Mivel az orrdugulás azon túl, hogy kellemetlen, szövődményekkel is járhat és hátráltathatja a gyógyulást, s így számos olyan betegség létezik, melynek gyógyulását a lohasztó orrcseppek jelentősen meggyorsítják, ezek az orrcseppek hasznosak, de csak akkor, ha az előírásnak megfelelő módon és ideig használják őket! Fontos szabály, hogy a lohasztó orrcseppeket legfeljebb 7-10 napig szabad alkalmazni!

    Mit lehet tenni, ha kialakult az orrcseppfüggőség?

    A lohasztó orrcseppet fokozatosan fel kell cserélni receptre kapható, az allergia és a krónikus orrnyálkahártya-gyulladás kezelésére használatos szteroidos orrspray-re.

    A betegek ritkán elégedettek önmagában a szteroidos orrspray-vel, mivel azok hatása kevésbé drámai, mint a lohasztó orrcseppeké. Mint minden függőség megszüntetése, eleinte ez is csak az állapot átmeneti rosszabbodása, azaz rosszabb orrlégzés mellett lesz csak megoldható. Ezért a szteroidos orrspray-k használata kiegészíthető tengervizes (sós oldatos) orröblítéssel, vagy allergia ellenes gyógyszer átmeneti szedésével.

    Ha mindezek ellenére a beteg orrlégzése továbbra is tűrhetetlenül rossz, akkor orrkagyló-megkisebbítő műtétet lehet végezni.

    Olvasson tovább! Krónikus orrdugulás - Mi okozhatja?

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Módosítva: 2018.12.14 13:03, Megjelenés: 2017.10.27 11:41
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Pollenallergia

    Pollenallergia

    B. M., szakfordító

    Ne higgye, hogy a nátha ártalmatlan! Tünetek, okok és kezelés.

    Az öregedés jelei ellen

    Az öregedés jelei ellen

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Enyhíthetőek a bőrrugalmasság elvesztésének látható jelei. 3 lépésben a bőr szépségéért. (x)

    A helyes orrcsepphasználat: tanácsok az ép nyálkahártyáért

    A téli, tavaszi náthás időszakban gyakran nyúlunk recept nélkül is kapható orrcseppekhez, melyek a náthát, influenzát kísérő orrlégzési panaszokat, füldugulásérzést hatékonyan csökkentik.

    Nátha és allergia - Milyen orrcseppet válasszunk?

    Orrcseppeket náthás vagy allergiás tünetek enyhítésére alkalmazunk, ezek ugyanis olyan betegségek, melyeket elég csak helyileg kezelni, nincs szükség az egész szervezet gyógyszerekkel való megterhelésére. Ezek az egyszerű kórképek rendkívül kellemetlen tüneteket tudnak okozni, sőt nátha esetén még szövődményekkel is számolhatunk, ha nem kezeljük megfelelően.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA