Mit lehet tenni, ha valaki orrcseppfüggő?

Szerző: WEBBeteg

A recept nélkül kapható, orrnyálkahártya-lohasztó orrcseppek tartós használata esetén számos nem kívánt mellékhatás léphet fel.

Ezek egyike az orrcseppfüggőség, ami azt jelenti, hogy a beteg orrnyálkahártyája hozzászokik az orrcsepp hatóanyagához. Hosszú távú alkalmazásuk mellett ugyanis szövetközi vizenyő jön létre, vagyis egy idő után az orrcsepptől lesz tartósan duzzadt az orrnyálkahártya. Emiatt a beteg egy idő után már kizárólag csak orrcsepp használatát követően tud az orrán keresztül lélegezni, vagyis kialakul a függőség. A nagy mennyiségben keringésbe jutott szer akár a vérnyomást is befolyásolhatja.

Mikor és meddig használhatók a lohasztó orrcseppek?

A lohasztó orrcseppek az orrnyálkahártya duzzanatát úgy csökkentik, hogy a nyálkahártya ereit húzzák össze. Ennek következtében az alkalmazásukat követően az orr viszonylag hamar kidugul néhány órára. Mivel az orrdugulás azon túl, hogy kellemetlen, szövődményekkel is járhat és hátráltathatja a gyógyulást, s így számos olyan betegség létezik, melynek gyógyulását a lohasztó orrcseppek jelentősen meggyorsítják, ezek az orrcseppek hasznosak, de csak akkor, ha az előírásnak megfelelő módon és ideig használják őket! Fontos szabály, hogy a lohasztó orrcseppeket legfeljebb 7-10 napig szabad alkalmazni!

Mit lehet tenni, ha kialakult az orrcseppfüggőség?

A lohasztó orrcseppet fokozatosan fel kell cserélni receptre kapható, az allergia és a krónikus orrnyálkahártya-gyulladás kezelésére használatos szteroidos orrspray-re.

A betegek ritkán elégedettek önmagában a szteroidos orrspray-vel, mivel azok hatása kevésbé drámai, mint a lohasztó orrcseppeké. Mint minden függőség megszüntetése, eleinte ez is csak az állapot átmeneti rosszabbodása, azaz rosszabb orrlégzés mellett lesz csak megoldható. Ezért a szteroidos orrspray-k használata kiegészíthető tengervizes (sós oldatos) orröblítéssel, vagy allergia ellenes gyógyszer átmeneti szedésével.

Ha mindezek ellenére a beteg orrlégzése továbbra is tűrhetetlenül rossz, akkor orrkagyló-megkisebbítő műtétet lehet végezni.

Olvasson tovább! Krónikus orrdugulás - Mi okozhatja?

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Miért veszélyes az...

Számos olyan megbetegedés létezik, melynek gyógyulását jelentősen meggyorsítják a különböző, recept nélkül kapható, ún. lohasztó orrcseppek....

Mire utal az orrváladék színe?

Különböző betegségek kapcsán az orrváladék színe más és más lehet. Ennek jellege segítséget nyújt az orvosnak a diagnózis felállításában...

Az orrszárazság okai és kezelése

A száraz orrnyálkahártya minden lélegzetvételnél feszítő érzése nemcsak kellemetlen, de számos egészségügyi problémához is vezethet: gyakori...

Orrcsepp vagy orrspray?

A jól ismert, régóta bevált orrcseppek mellett ma már a legtöbb gyártó orrspray formában is forgalmazza termékeit. Milyen szempontok alapján...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.