Orrnyálkahártya téma

Az orrnyálkahártya gombás fertőzése

WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész

Az orrüreg és melléküregeinek nyálkahártyája közvetlenül ki van téve a környezeti hatásoknak, így ezek a hatások és a mikrobák különféle elváltozásokat okozhatnak, akár gombák is megtelepedhetnek rajta. Cikkünkben az orrnyálkahártya gombás fertőzéséről (FRS (Fungal RhinoSinusitis) olvashat.

Miért fontos, hogy kezeljük a száraz orrnyálkahártyát?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

Az orr és az orrjáratok az elsődleges védelmi vonalat jelentik a fertőzésekkel szemben. Számos kórokozó és idegen anyag próbál bejutni a szervezetbe az orron át, és az orrváladék az, ami csapdaként funkcionál a behatoló mikroorganizmusok ellen. Abban az esetben azonban, ha az orrjáratok kiszáradnak, a védelem is lecsökken. Az orrnyálkahártya kiszáradása tehát kerülendő.

Az allergia gyakori fül-orr-gégészeti szövődményei

Fül-orr-gége Központ - Dr. Augusztinovicz Monika, fül-orr-gégész, allergológus

Allergiaszezonban sajnos nem elég a magas pollenkoncentrációval megbirkózni, a légúti allergiásokra további megpróbáltatások is várnak.

Orrcsepp vagy orrspray?

Fül-orr-gége Központ

A jól ismert, régóta bevált orrcseppek mellett ma már a legtöbb gyártó orrspray formában is forgalmazza termékeit. Milyen szempontok alapján érdemes választani, van-e különbség a csepegtetős és a befúvós módszer közt?

Új szorongásoldó gyógyszer

MTI

Azoknak a gyógyszereknek, amelyeknek az agyban kell hatniuk, először a mérgek behatolását megakadályozó, úgynevezett vér-agy gáton kell átjutniuk. Német kutatóknak most sikerült egy szorongásoldóval áttörniük e gátat.

Orrnyálkahártya probléma

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő

Tisztelt Doktornő/ Doktorúr! A problémám az orrom folyamatos kiszáradásával van. Az orrüreg bejáratára főleg reggelre nagyon nagy sebek nőnek. Olajos orrcseppel próbálkoztam már, de nem igazán vált be. Minap vettem Otrivin 1% orrspray-t (patikába