• Tavasszal is védje bőrét a nap káros sugaraitól

    Szerző: WEBBeteg

    A fényvédelmet kezdjük el már tavasszal, mindig legyünk felkészültek és elővigyázatosak ebben az évszakban is.

    A védelem nélküli napozás, a szoláriumozás, a leégések súlyos következményekkel járhatnak, jelentősen növelik ugyanis az olyan rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásának kockázatát, amilyen a basalioma, a spinalioma vagy a melanoma.

    Az új melanomás megbetegedések száma világszerte növekszik. A daganat kialakulásához vezető génmutációk keletkezésében nagy szerepet játszik a napfény ultraibolya (UV) sugárzása, illetve az egyén fokozott genetikai érzékenysége is.

    Nagyobb a genetikai hajlam a fehér bőrű, könnyen leégő, sok anyajeggyel rendelkező embereknél, ahol a családban is fordult már elő melanoma vagy egyéb bőrdaganat, ám bőrdaganat bárkinél bármikor kialakulhat bőrtípustól függetlenül, ezért mindenkinek rendszeres bőrgyógyászati vizsgálat javasolt, illetve fontos a megfelelő bőrvédelem már kora tavasztól kezdve. A helyes fényvédelmi szokások kialakításában érdemes kikérni bőrgyógyász szakorvos véleményét.

    Ha bőrtípusa ugyan nem világos, akkor is óvakodjon a mértéktelen napozástól! A túl sok napsugárzás ugyanis bőrtípustól függetlenül fokozza a ráncképződést, gyorsítja a bőr öregedését és bőrrákot is okozhat.

    A napozás azonnali, illetve korai hatásainak (pl. allergiás reakció, leégés) kivédése, valamint a késői súlyos következmények (bőrrák) megelőzése érdekében nagyon fontos a megfelelő fényvédelem mindenkinek, de különösen az érzékenyebb, fehér bőrűeknek, illetve a gyerekeknek. Az egy évesnél fiatalabb kisbabákat sosem szabad kitenni közvetlen napsugárzásnak. A gyermek számára keressen árnyékos helyet, és az árnyékban is helyezzen fölé napernyőt, vagy rögzítsen egy esernyőt a babakocsi fölé.

    Már tavasszal is használjunk fényvédő készítményt, amivel a napfényhatás előtt fél órával kenjük be a bőrt, ha hosszabb időt töltünk a szabadban, ezt többször ismételjük. Viseljünk megfelelő ruházatot, erősebb napsütés esetén kalapot is. Viseljünk UV-védelemmel ellátott napszemüveget!

    Kinek milyen faktorszámú napvédő készítmény használata ajánlott?

    I-es bőrtípusúak: Használjon magas fényvédő faktorú naptejet (50-es) már tavasztól kezdve, akkor is, ha árnyékban tartózkodik.

    II-es bőrtípusúak: 30-as vagy 50-es faktorszámú naptej használata javasolt, már első alkalommal, mikor a tavaszi napon tartózkodik.

    III-as bőrtípusúak: legalább 30-as faktorszámú naptejet használjon tavasztól kezdve!

    IV-es bőrtípusúak: legalább 20-as faktorszámú naptejet használjon tavasztól kezdve!

    A gyerekek érzékeny bőrének védelmére bőrtípusuktól függetlenül 50-es faktorszámú napvédő készítményt használjon!

    Amennyiben megváltozott, felerősödött fényérzékenységet tapasztal, jelentkezzen szakorvosnál ennek kivizsgálása céljából!

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Módosítva: 2020.05.01 04:06, Megjelenés: 2017.03.31 17:30
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Halottak napján kiemelten fontos a megelőző szabályok betartása.

    Anorexia

    Anorexia

    Dr. Major Adrienne

    A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

    Mire utal a naptej faktorszáma?

    A bőr rendelkezik saját védelmi rendszerrel, mely a napsugárzás káros hatásaival szembeni védelmet szolgálja, bizonyos ideig védi a bőrt a kivörösödéstől és a napégéstől. Felnőttként átlagosan 20 percet tölthetünk el a napon leégés nélkül, ez persze függ a bőrtípusunktól és az UV-sugárzás mértékétől is.

    Az UV-sugárzás káros hatásai

    Sokan szeretik a napozást, a kellemes melegben történő napfürdőzést. Azonban a napsugárzásnak lehetnek kellemetlen mellékhatásai is. Fontos, hogy mindig legyünk felkészültek és elővigyázatosak már tavasszal is, mert a leégés mellett akár súlyosabb következményei is lehetnek egy kellemes strandolásnak.

    Megfelelő a napszemüvegem? - A szakértő válaszol

    Van egy napszemüvegem, már elég régi. Megnézettem egy optikában, hogy mekkora UV-szűréssel rendelkezik. Az egyik lencse 385, a másik 390. Oldalfény ellen hogyan védekezzek? Elegendő ez a szemüveg? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

    A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

    Fagyási sérülés - Mit tegyen és mit ne?

    Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

    Milyen napvédő terméket válasszunk?

    A hőmérséklet globális emelkedésével évről évre fokozódik a bőrrák kockázata is. A megfelelő napvédelemmel, napvédő szerek használatával elkerülhető a napégés és az UV sugárzás káros következményei. De melyik termék a legjobb?

    Veszélyes napsugarak

    Vannak emberek, akik egyáltalán nem tartózkodhatnak a napon. A fényallergiában szenvedők arra kényszerülnek, hogy életüket árnyékban, a napsugaraktól elzárva töltsék. Számukra éjszaka kezdődik az élet.

    Szemünk védelme érdekében

    Az UV sugárzás hatalmas veszélyt jelent szemünkre. Szürkehályogot, makuladegenerációt (az éleslátást érintő elváltozás), valamint a szem körüli bőr korai ráncosodását okozhatja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Füstmentes jövő
    Mitől igazán ártalmas a cigaretta?
    A hurutos köhögés
    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás
    Korábbi szavazások