Bőrtípusunktól is függ, mennyi időt tölthetünk a napon

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Ön inkább kelta vagy mediterrán típus? Az, hogy bőre mennyi ideig bírja a napozást, többek között bőrtípusától és az UV-sugárzás mértékétől is függ.

Az alábbiakban adunk néhány tanácsot, hogyan védheti meg bőrét a napsugárzás káros hatásaitól.

„ A Nap engem nem fog le, csak leégni tudok.”

I-es bőrtípus = kelta típus: rendkívül világos bőr, szeplőkkel, kék szemek, vörös vagy vöröses haj jellemző az ebbe a csoportba tartozó emberekre. Nyáron tűző napon a dél körüli órákban akár 5-10 perc alatt leéghetnek, de sosem barnulnak le.

Tipp: Kerülje a napozást és az erős napsugárzást! Bőre nem barnul le, a napsugárzás viszont visszafordíthatatlan károkat okozhat, melyek bőrrák kialakulásához vezethetnek. Ha árnyékban tartózkodik, akkor is használjon magas fényvédő faktorú naptejet már tavasztól kezdve. Örüljön bőre színének, a fehér bőr ma újra divat!

„Egy óra alatt leég a bőröm. Egy héttel azután enyhén barna lesz.”

II-es bőrtípus = észak-európai típus: Szőke haj, szürke, kék vagy zöld szem. Noha 10-20 percen belül a napozástól leég a bőr, idővel mérsékelten le tud barnulni.

Tipp: Ne tartózkodjon sokáig a napon! 30-as vagy 50-es faktorszámú naptejet használjon, már első alkalommal, mikor a tavaszi napon tartózkodik.

Fontos tudni!

Sokan elfelejtik, hogy egy ködös, felhős napon is le lehet égni. Az ultraibolya sugárzás körülbelül 90 százaléka átjut a felhőkön. Az ultraibolya sugárzás visszatükröződik a hóról, a jégről, a homokról, a vízről, így ezek is ugyanolyan súlyosan le tudják égetni a bőrt, mint a napfény.

„Egy óra alatt leég a bőröm. Egy héttel azután barna lesz.”

III-as bőrtípus = közép-európai típus: sötétszőke haj, szürke vagy barna szem, 20-30 percig tartózkodhat a napon, anélkül, hogy leégne. Idővel egyre barnább lesz a bőre.

Tipp: Eleinte 30-as fényvédő faktorú naptejet használjon. Mindennek ellenére óvatosan élvezze a napozást, mivel a túl sok napsugárzás visszafordíthatatlan károkat okozhat, és bőrrák kialakulásához vezethet.

„Egy órányi napozástól sosem égek le, egy héten belül bőröm nagyon lebarnul.”

IV-es bőrtípus = dél-európai típus: sötét haj, világosbarna bőr, barna szemek, a napégés többnyire nem fordul elő. Ha azonban a IV-es bőrtípusúak bőre nem szokott hozzá a napozáshoz, legkésőbb 40 percen belül leéghet.

Tipp: Az évi első napozás alkalmával használjon 20-as fényvédő faktorú naptejet, ha bőre már lebarnult, elég alacsonyabb faktorú is. Noha bőrtípusa nem világos, akkor is óvakodjon a mértéktelen napozástól! A túl sok napsugárzás fokozza a ráncképződést, gyorsítja a bőr öregedését és bőrrákot is okozhat.

UV-index

Előfordul, hogy szinte azonnal leégünk, máskor pedig órákig vagyunk a napon és látszólag semmi változás sem történik a bőrünkkel. Bőrtípusunk mellett a napsugárzás intenzitása is meghatározza, hogy mennyi időt tölthetünk a napon.

A nemzetközi UV-index (UVI) tájékoztatást ad arról, hogy adott helyen milyen mértékű az UV-sugárzás és, hogy ennek megfelelően milyen faktorszámú naptejet használjunk. Az UV-index függ a napszaktól, a földrajzi szélességtől és hosszúságtól, az évszaktól, az ózonréteg vastagságától és a felhősödéstől. Az UV-index értékét a homok és a hó fényvisszaverése is befolyásolja.

A napi UV-B sugárzás előrejelzést megtalálja az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

Tippek a káros sugarak elleni védekezéshez

Használjon megfelelő naptejet, a bőr saját védelmi rendszere ugyanis csak rövid ideig áll ellen a káros hatásoknak. Nyáron 11 és 16 óra között ne tartózkodjon a tűző napon.

Elsősorban a kisgyermekeket óvja a Nap káros sugaraitól! Az ő bőrük sokkal sérülékenyebb, mint a felnőtteké. A várandós nők sem napozhatnak sokat, egyrészt a nagy meleg, másrészt a kiszáradás veszélye miatt.

Bizonyos gyógyszerek és tisztálkodó szerek növelik a napsugárzással szembeni érzékenységet. A napallergia jelei a bőrkiütések, a bőr kivörösödése és viszketése. Ezzel kapcsolatban kérjen tanácsot orvosától.

Mindig tartsa szem előtt bőre védelmét. A napégés tünetei egy idő után elmúlnak ugyan, azonban fennáll a veszélye annak, hogy később rosszindulatú bőrdaganatok alakulnak ki, bazálsejtes karcinoma (basalioma), festékes bőrrák (melanoma) vagy elszarusodó laphámrák (spinalioma).

Figyelem! Ha felhős az ég, akkor is átjut rajta az UV-sugárzás 30-50%-a.

Tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.