Hematológiai megbetegedések

Hematológiai megbetegedések

A masztocitózis kezelési lehetőségei

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2018-03-28 20:09

Masztocitózisnak azt a betegséget nevezzük, amely a hízósejtek nagymértékű felszaporodásával jár. Nagyon fontos, hogy tünetek esetén orvoshoz forduljon, és részletesen beszámoljon neki a panaszairól. A masztocitózis esetén elengedhetetlen az alapos és rendszeres kivizsgálás, a háttérben álló okok, az esetleges krónikus fertőzések, élelmiszerekkel vagy gyógyszerekkel szembeni túlérzékenység stb. felderítése, illetve a cutan forma elkülönítése a szisztémástól. Feltétlenül el kell végezni az ez irányú vizsgálatokat.

Zúzódási nyomok a bőrön - Az ITP kialakulása és tünetei

WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin
2018-03-19 14:55

Az idiopathias thrombocytopenias purpura, más néven immuntrombocitopénia (ITP) ismeretlen eredetű, alacsony vérlemezkeszámmal járó vérzéses bőrtünet. Agyhártyát érintő vérzések, koponyán belüli vérzések nagyon súlyos szövődményei ennek a betegségnek.

A sugárbetegség okai, típusai, tünetei

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
2018-03-02 20:09

Sugárbetegség alatt azt a tünetegyüttest értjük, amely a szervezet ionizáló sugárzással (pl.: röntgen- vagy gamma-sugarakkal) való akut besugárzásának hatására lép fel. Cikkünkben a sugárbetegséggel foglalkozunk részletesen.

Súlyos vagy krónikus májbetegség - A bevitt tápanyagok és a diéta szerepe

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
2018-03-02 11:25

Májbetegségek fennállása esetén jellegzetesen csökken az étvágy, így a bevitt kalória- és tápanyagmennyiség is kevesebb. Emellett a máj betegsége e létfontosságú szerv raktározó funkciójának kiesését eredményezi, amely miatt a betegeknél rendszerint tápanyag- és vitaminhiány alakul ki. Mindezek miatt fontos, hogy ebben az időszakban jobban odafigyeljünk a táplálkozásra.

Hepatorenális szindróma: a májbetegséget kísérő vesebetegség

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
2018-02-22 20:09

Az előrehaladott májbetegség vagy a hirtelen kialakuló májelégtelenség más szervek működését is károsítja. Ilyen a hepatorenális szindróma is, amikor alapvetően nem a vese beteg, hanem az elsődleges májfunkciós elégtelenség vezet a vese csökkent vérellátásához és a következményes veseelégtelenséghez.

A vénás tromboembólia kiváltó okai és tünetei

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
2018-02-16 18:56

A szervezet bármely vénájában kialakuló vérrögöt trombusnak nevezzük, embóliának pedig a trombusból leszakadó vérrögöt, amely valamelyik szerv vénás érrendszerében elakadva helyileg, az eredeti kialakulási helytől távolabb okoz vérelfolyási zavart, vagyis vénás tromboembóliát (VTE).

Vénás tromboembólia gyanú - Mire számíthat az orvosnál?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
2018-02-14 18:56

Amikor a beteg vagy feltételezett beteg orvoshoz kerül, fontos a kórtörténet alapos felmérése. Ennek érdekében orvosa számos kérdést fog feltenni Önnek, amelyre jó, ha előre felkészül. Mi történik ezen kívül a kivizsgáláson?

A vénás tromboembólia kezelése és megelőzése

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
2018-02-13 13:11

Mivel a tromboembólia akár az életet veszélyeztető állapottá is válhat, felismerése és mielőbbi kezelése létfontosságú. Miből áll a terápia? Mit lehet tenni a kialakulása ellen?

Debrecen a csontvelő-átültetés központja

Debreceni Egyetem
2018-02-12 16:04

Steril kórtermekkel és korszerű műszerekkel bővült a Klinikai Központ Hematológiai Osztálya. A félmilliárd forintból megújult csontvelő-transzplantációs részleg jelentősen javíthatja a hematológiai betegek életkilátásait és csökkentheti az országos várólistát.

Dr. Hasitz Ágnes: nem bántam meg, hogy a klinikum helyett a háziorvoslást választottam

WEBBeteg - Tóth András, újságíró
2018-02-12 11:25

Szentendre belvárosában, a Bükkös-patak partjánál található dr. Hasitz Ágnes háziorvosi rendelője, ahová kiemelkedő számú beteg jár, összesen közel háromezer. Fontos számára a prevenció, a betegek egészségének megőrzése. Ezt kommunikálja személyesen, saját internetes oldalán, valamint a havonta megrendezett előadásokon is.