K-vitamin téma

Ezekre ügyeljen, ha véralvadásgátlót szed!

Trombózis és Hematológiai Központ - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási specialista
2022-09-26 22:03

A vénás és az artériás trombózis elkerülése érdekében sokak számára javasol az orvos véralvadásgátló terápiát, megakadályozva ezzel az életveszélyes vérrögök kialakulását. Prof. dr. Blaskó György, véralvadási specialista azonban felhívja a figyelmet bizonyos tényezőkre, melyek betartása kiemelt jelentőséggel bír az alkalmazott készítmény hatékonyságának elérése érdekében.

Hogyan étkezzen a véralvadásgátló kezelés alatt álló beteg?

WEBBeteg - Henn Dóra, dietetikus, Vanderlich Egészségcentrum
2021-10-27 18:33

Egyre gyakoribbá váltak napjainkban a tromboembóliás megbetegedések, így egyre több ember részesül antikoaguláns kezelésben. A trombózis kialakulására hajlamosító állapotok a tartós ágyhoz kötöttség, műtét, daganatos betegség, érelmeszesedés, szívelégtelenség, terhesség.

COVID-19 - Reflektorfényben a K-vitamin

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
2020-06-10 16:05

Hatásos lehet a COVID-19 elleni védekezésben a - némely élelmiszerben, a zöldségfélék mellett egyes sajtokban is igen nagy mennyiségben található - K-vitamin, olvasható egy tanulmányban. Holland tudósok ebben arról számoltak be, hogy lehetséges kapcsolatot fedeztek föl a K-vitamin hiánya és a COVID-19 okozta elhalálozások között.

K-vitamin - Mikor fogyasszuk és mikor ne?

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
2020-04-02 22:05

A K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, ám jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, egyes kutatások szerint pedig a csontok felépítéséhez is szükséges.

Hogyan előzze meg a mélyvénás trombózist?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2018-03-07 13:11

A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Mozgással és odafigyeléssel a mélyvénás trombózisok egy része megelőzhető.

Véralvadásgátló gyógyszerek: a kumarin

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
2017-04-29 20:11

A kumarinok a véralvadási faktorok aktiválásához szükséges K-vitamin hatását gátolják. Szedésük során K-vitamin hiányában nem tudnak funkcióképes alvadási faktorok keletkezni, és így csökken a vérrögök kialakulásának veszélye az érben.

Táplálkozás

Orvos valaszol - Dr. Plósz János
2016-02-03 13:31

Jó napot! Azt szeretném kérdezni, hogy a brokkoliból, vörös káposztából, és a többi keresztes virágú növényből mekkora mennyiséget (5-10-50 dkg? ) lehet naponta fogyasztani főleg nyersen vagy főzve? Azért kérdezem, mert mindenhol azt lehet olvasn