Sebellátás: hogyan kezdjek hozzá?

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Tízből csupán két esetben segítenek az autósok, ha balesetet látnak. A módosított KRESZ pedig előírja, hogy a nem érintett járművezetőknek is segítséget kell nyújtaniuk egy balesetnél. Cikkünkben a sebellátás folyamatát ismertetjük meg önökkel.

Az autósok általában attól félnek, hogy bajt csinálnak. Pedig éppen azzal okoznak problémát, azzal ártanak, ha nem tesznek semmit - mondja Pap János, a balmazújvárosi mentőállomás vezetője, aki maga is oktat elsősegélynyújtást leendő autósoknak a Magyar Vöröskeresztnél.

A néhány pozitív példa ellenére a legtöbben az alapszintű újraélesztést sem tudnának alkalmazni a gyakorlatban, fogalmuk sincs, mit kell tenni, ha elájult a sérült, vagy egy erősen vérző embert találnak a baleset helyszínén. Sokszor telefonon nyújtanak segítséget a mentőszolgálatnál, amíg kiérkeznek a kollégák. A telefonáló kétségbeesetten kéri a szakember tájékoztatását, mert magától nem kezd el például sebet kezelni - teszi hozzá a mentőtiszt.

Pap János mentőtiszt oktatA sebellátás folyamata

A vérzéseket három típusra osztjuk: hajszáleres, vénás és artériás.

A hajszáleres, más néven kapilláris vérzés gyenge intenzitású, nem ritkán csupán kisebb cseppekben jelentkezik a sérült bőrfelületen.

 • A gumikesztyű használatáról egyik ellátásnál sem szabad megfeledkeznünk!
 • Amennyiben szükséges, tisztítsuk meg a bőrfelületet.
 • A kórokozók elleni védelmet fertőtlenítéssel biztosítsuk. Olyan szert válasszunk, amelynek minimális az allergizáló hatása.
 • A seb vízzel történő tisztítása csak abban az esetben javasolt, ha abba nagyobb szennyeződés (sár, kavics, üvegdarab) került. Szedjük ki kézzel a darabokat, mossuk le vízzel a területet, majd a fertőtlenítés következik.
 • A sebbe semmilyen anyagot ne tegyünk, ne szórjunk!
 • A sebet fedjük le steril mull-lappal, majd azt rögzítsük pólyával vagy tapasszal. Az így készült kötést fedőkötésnek nevezzük.
Perceken múlik

Közlekedési balesetben 15 ezren sérülnek meg és több ezren halnak meg évente, pedig sokak élete azokon a perceken múlik, amíg kiér a mentő. Például a hirtelen szívmegállás miatt elhunytak 60 százaléka megmenthető lenne, ha azonnal újraélesztenék őket. A légutak felszabadításával, oldalfekvés kialakításával, vérzéscsillapítással életeket lehet menteni - hangsúlyozza Pap János mentőtiszt

A vénás, azaz visszeres, gyűjtőeres vérzés intenzitása már erősebb, a vér színe pedig rendszerint sötétpiros.

 • Nyugtassuk meg a sérültet, ültessük vagy fektessük le, a sérült testrészt - a kart - emeljük a szív fölé.
 • Tisztítsuk ki a sebet, majd fertőtlenítsük.
 • Helyezzünk steril mull-lapot a sebre, majd pólyával rögzítsük.
 • Néhány pólyamenet után tekerjük meg a seb felett a pólyát, a tekercs így nyomást gyakorol a sebre, csökkenti a vérzést.
 • Ügyeljünk arra, hogy a nyomókötés ne legyen túl szoros, ne akadályozza a keringést.

Az artériás, azaz ütőeres, verőeres vérzés jellemzője az élénkpiros, lüktető sugárban távozó vérzés.

 • A sérült megnyugtatása, nyugalomba helyezése és a sérült testrész szív fölé emelése mellett célszerű az artériás nyomópontok szorítása.
 • A lüktető vérzésnek meg kell szűnnie, a mellé társuló vénás vérzés azonban megmarad.
 • A sebre helyezzünk steril mull-lapot, mély seb esetében indokolt lehet egy mullgombóc/mulltampon készítése, amit a sebbe nyomunk.
 • A tamponálást vagy a lapot pólyával rögzítsük, úgy, hogy nyomást gyakoroljunk a sérült területre, ez lesz az artériás nyomókötés.
 • Az artériás vérzésnél a fertőtlenítés háttérbe szorul, sokszor nem is lehet kitisztítani a sebet, mert folyamatos a vérzés.

Sokkfektetés

A vérző betegnél keressük a sokk jeleit. Ilyen lehet a szédülés, a sápadt bőr, a hideg veríték. Fektessük le a sérültet és lábait emeljük fel, hogy az agy vérellátását fokozzuk. A fertőzések veszélye miatt a végleges sebellátás az orvos feladata.

Nézze meg videónkat, amelyben a sebellátás folyamatát ismerheti meg!

(WEBBeteg-Tóth András)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szívmegállás Szívmegállás

Hetekkel korábban lehetnek tünetei. Tudatosan kellene figyelni a jelekre.

Májrepedés (májruptura)

Májrupturának a máj állományában bekövetkező repedést nevezzük. Mi okozhatja? Mik a tünetei? Hogyan kezelhető?

Tévhitek és tények a házi...

Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán...

Mi legyen az otthoni elsősegély...

Vajon van otthon elsősegély-felszerelése? Ha van, mikor ellenőrizte utoljára tartalmát? És vajon minden benne van, ami szükséges lehet? Ez utóbbi...

Elsősegélytippek háztartási...

Tudta, hogy a legtöbb baleset az otthonunkban ér minket? Számtalan veszély leselkedhet ránk a saját lakásunkban, amiket a legtöbbször egy kis...

Veszélyesek lehetnek az autóban...

Veszélyesek lehetnek az autóban hagyott alkoholtartalmú kézfertőtlenítők - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti...

Megyejárás a Vöröskeresztnél:...

A Magyar Vöröskereszt vezetői az év végéig minden megyébe ellátogatnak, hogy felmérjék a rendelkezésre álló belső erőforrásokat és a...

Baleset: Minden hetedik embertől...

A felnőtt lakosság, csupán 15 százaléka segítene aktívan a sérültek ellátásában egy közúti balesetnél, a balesetet látottak 13 százaléka...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.