• Görcsöl? Puffad? Fáj? - A gyomorproblémák leggyakoribb okai

        WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos; Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
        Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos; Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

        A különféle emésztőszervi panaszok egyre gyakoribb problémának számítanak a lakosság körében. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen okok húzódnak meg a tünetek hátterében, ugyanis más típusú kezelést igényelnek a savproblémák, a puffadásos tünetek, a gyomorrontás, illetve az enzimhiányból fakadó hasi panaszok.

        Fontos tehát tudni, hogy melyik probléma hogyan kezelendő, így elkerülhető a felesleges gyógyszerszedés vagy éppen a nem megfelelő készítmények alkalmazása, illetve a tünetektől is hamarabb szabadulhat meg, ha tudja, pontosan mik a kiváltó okok.

        A legtöbb esetben a rendszertelen étkezés, a megváltozott étkezési szokások, illetve különféle kórképek állnak a tünetek hátterében. 

        Túlzásba vitt étkezések, nehéz ételek

        Tesztelje, minden rendben van-e a gyomrával?

        Töltse ki étkezési szokásaira és életmódjára vonatkozó tesztünket, hogy megtudja, mennyire fenyegeti Önt a gyomorbetegségek kockázata.

        Az emésztőrendszer állapotára vonatkozó teszt kitöltése

        Egy-egy családi összejövetel, utazás vagy egy stresszes időszak alkalmával hajlamosak vagyunk többet enni, mint amennyit kellene, amely gyomorégést, savtúltengést és akár gyomorrontást is előidézhet. A nehezen emészthető, zsíros, fűszeres vagy tejszínes ételek az emésztési zavarok (pl. puffadás, böfögés, hányinger, égő érzés a gyomorban) klasszikus kiváltói. Tovább rontják a panaszokat a szénsavas üdítőitalok, illetve az alkohol is.

        Az égő érzést a gyomor savtartalmának a nyelőcsőbe történő visszaáramlása okozza, amelyet könnyen kiválthat a túlevés, azonban tartós fennállás esetén gondolni kell a savas refluxra is. Elősegítheti a tünetek megszűnését, ha egyszerre csak kisebb adagokat eszik, kerüli a kiváltó ételeket, ha étkezés után nem fekszik le rövid időn belül és megemelt fejtámla mellett alszik, illetve gyomorégés esetén a savlekötők alkalmazása is enyhülést hozhat.

        Hirdetés

        Ha gyomortáji szorító fájdalmat, teltségérzetet, hasfeszülést vagy hányingert tapasztal zsírosabb vagy a megszokottól eltérő ételek fogyasztását követően, elképzelhető, hogy enzimhiány áll a panaszai hátterében. Érdemes kivizsgáltatni ezeket a tüneteket, ám amennyiben bebizonyosodik az enzimhiányos állapot, emésztést segítő, illetve enzimpótló kezeléssel orvosolni tudja a problémáját.

        A háttérben lévő okok meghatározásában nagy jelentősége van annak, hogy megfigyelje a tünetek jelentkezésének sajátosságait: különbséget lehet tenni aszerint, hogy étkezés előtt (pl. savtúltengés), étkezés után (pl. enzimhiány), vagy esetleg mindkét esetben (pl. puffadás) tapasztalja a panaszokat. Mindezek ismeretében a kezelési módszer is könnyebben meghatározható és a panaszmentesség is hamarabb elérhető.

        Stresszes életmód

        A rohanó, feszültséggel teli életvitel leggyakoribb velejárói közé tartoznak a hasi panaszok. A túlzott fizikai és lelki igénybevétel kiválthat hasfájást, puffadással vagy émelygéssel járó emésztési zavart, hasmenést. Az irritábilis bél szindróma (IBS) kialakulásáért például az esetek 25%-ában a stressz a felelős. Az IBS krónikus, görcsös alhasi fájdalommal, fájdalmas székeléssel vagy hasmenéssel járó állapot.

        Az irritábilis bél szindróma és tünetei

        Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb betegség, amivel orvoshoz fordulnak az emberek. Ötből nagyjából egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája van, ám a tünetek kellemetlen volta miatt az ember nem szívesen beszél róla.

        Az irritábilis bél szindróma és tünetei

        A rendszertelen életmód miatt sokan nem fogyasztanak megfelelő mennyiségű folyadékot, többet és egészségtelenebbül étkeznek, kevesebb gabonát, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, aminek a következménye, hogy a belek mozgása is lelassul. Ekkor jellemzően kellemetlen puffadásos tünetek jelentkezhetnek, melyeket az életmódváltás mellett puffadás elleni készítményekkel (pl. szimetikon) vagy simaizom görcs-oldókkal lehet csillapítani.

        Mivel bizonyos nehezen emészthető ételek szintén súlyosbíthatják a tüneteket, belőlük javasolt néhány hétig csak mértékletesen fogyasztani, továbbá ajánlott étkezési naplót vezetni, hogy megtudja, mely élelmiszereket ajánlatos kerülnie.

        Rossz minőségű, nyers ételek

        Nagyon fontos, hogy odafigyeljen az ételkészítés körülményeire, akár otthon, akár idegen helyen étkezik. Mindig tartsa be azokat a kezelési és tárolási szabályokat, melyekkel elkerülhető, hogy az ételei hamarabb megromoljanak. Ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy kellemetlen vagy akár veszélyes gyomorproblémák kockázatának teszi ki magát. Ételmérgezést vagy gyomorrontást kaphat, ha olyan helyen étkezik, ahol nem tartják be a higiéniára vonatkozó szabályokat. Ez különösen nagy veszélyforrás utazások, nyaralások alkalmával.

        Vásárlásnál mindig kezelje külön a nyers árucikkeket (különösen húsok, halak), a mirelit termékeket, illetve a friss termékeket (zöldség, gyümölcs, pékáru), ezzel is elkerülve a baktériumok terjedésének esélyét. A nyers ételeket mindig mossa meg alaposan, a húsokat pedig gondosan süsse meg, ne fogyassza el, ha még nyersnek látszik.

        Amennyiben az étkezést követő hat órában hasi görcsöt, puffadást, hányást, émelygést vagy lázat tapasztal, lehet, hogy baktériummal (pl. E. coli) fertőzött ételt fogyasztott. Ha a fent leírt tünetek egy-három nappal később jelentkeznek, az vírusos fertőzésre utal, melyet közvetlenül az ételtől, de akár fertőzött személlyel való kontaktustól is elkaphatott. Ezért is fontos a rendszeres kézmosás.

        Forduljon orvoshoz, ha nem múló hasi görcsei, vagy három napnál tovább tartó hányása, hasmenése, magas láza van. Az otthoni kezelésnél elsődleges fontosságú a kiszáradás megszüntetése, ezért fogyasszon sok folyadékot, ha a fenti tüneteket észleli!

        Tejeskávé, tejszínes sütemény, sajtos szendvics

        A hányinger, puffadás, fokozott gázképződés és a hasi görcsök mind a laktózintolerancia jelei. Amennyiben ezek a tünetek egy tejtermék fogyasztását követő 2-3 órán belül jelentkeznek, az azt jelenti, hogy szervezete nem tudja megemészteni a tejcukrot.

        Nem ritka, hogy a laktóz intolerancia felnőttkorban alakul ki, mivel ilyenkor a szervezet már kevesebb, a tejtermékek lebontásához szükséges enzimet termel. A különféle csökkentett laktóztartalmú készítmények fogyasztása megoldást jelenthet a problémára, illetve ajánlott ilyen esetekben a kizárásos diéta bevezetése, vagyis a tejtermékek elkerülése.

        Mikor forduljon orvoshoz?

        A tüneteket okozhatja daganatos betegség, hasnyálmirigy-gyulladás, fekély vagy fertőzés is, ezért forduljon orvoshoz, ha tünetei heves fájdalommal, magas lázzal, jelentős fogyással, vérürüléssel járnak, hogy a súlyos betegségeket időben felismerhessék vagy kizárhassák.

        Forrás: WEBBeteg összeállítás
        Cs. K., fordító, M. J.
        Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos, Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

        Legutóbb frissült: 2019.01.12 11:36
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Rövidlátás

        Rövidlátás

        Dr. Tóth Eszter

        Milyen jelekből ismerhetjük fel, ha a gyermek rövidlátó? Hogyan kezelhető e probléma?

        A migrén okai

        A migrén okai

        B. M., szakfordító

        Vannak egyéntől függően különböző faktorok, melyek migrént válthatnak ki.

        Hogyan kerülje el a haspuffadást?

        Az állandó stressz károkat okozhat az emésztőrendszerében, különösen, ha hajlamos a puffadásra és gázképződésre.

        Tippek az emésztés gyorsítására

        Puffad? Gyomorégése vagy székrekedése van? Cikkünkből megtudhatja, hogyan enyhíthet tünetein.

        Haspuffadás - Életmód vagy súlyos baj okozza?

        Tisztelt Szakértő! Étkezés után puffadok és teltségérzetem van. Mi okozhatja panaszaimat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

        Haspuffadás, bélgázok: mik lehetnek a kiváltó okok?

        A hasi fájdalmat és a székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz a haspuffadás, ezt követi a fokozott böfögés és a teltségérzés. Alapvetően emésztési zavarból fakadó problémáról van szó, melynek hátterében számos kiváltó tényező állhat, továbbá életmódtól, nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet.

        A haspuffadás kivizsgálása - Mikor indokolt? Mire számíthat?

        A hasi puffadás az egyik leggyakoribb aspecifikus tünet. Kivizsgálásának menete függ a mellette megjelenő egyéb tünetektől és az életkortól. A puffadás kezelésének legfontosabb lépése a lehetséges ok kiderítése.

        A haspuffadás nem emésztőszervi okai - Súlyos betegséget is jelezhet!

        A haspuffadás legtöbb esetben táplálkozási vagy életmódbeli okokra, helytelen szokásokra vezethető vissza, illetve ezenkívül a legtöbb esetben emésztőszervi betegségeket kísér, mint például tejcukor-érzékenység, lisztérzékenység, allergiás okok stb..

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.