Gyomor téma

Gyomorröntgen, kontrasztanyagos gyomorröntgen

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2023.01.17. 04:03
A gyomorröntgen mindig valamilyen kontrasztanyagot tartalmazó folyadék elfogyasztásával történik. A gyomor kontrasztanyagos röntgenvizsgálata elsősorban a gyomor funkcionális elváltozásainak vizsgálatára alkalmas.

Hogyan vizsgálhatóak ki a gyomorpanaszok?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2022.12.16. 14:33
Gyomorfájás
A gyomorpanaszok sokszor nehezen meghatározhatóak: a beteg is bizonytalan tünetekről számol be, az okok is szerteágazóak lehetnek. A gyomor betegségeinek diagnosztizálása ezért sokszor több vizsgálatot is szükségessé tehet.

A gyomorfájás - lehetséges okok és kezelési tanácsok

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2022.12.01. 15:03
Gyomorfájás
A gyomorfájás gyakori, és meglehetősen sok kellemetlenséget okozó panaszkör. A fájdalom jellege, helye, étkezéssel, napszakkal, fizikai tevékenységgel való kapcsolata mind más és más betegségre enged következtetni.

Elsavasodás és a szervezet sav-bázis háztartása

WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus - 2022.08.26. 19:33
Elsavasodás
Napjainkban lépten-nyomon elsavasodásról, lúgosító étrendről hallunk. Az alábbi pár bekezdésben igyekszem a fiziológiai és patológiai folyamatokat világossá tenni, az esetleges félreértéseket tisztázni.

Emésztőrendszeri problémák - Az étkezés és a lelkiállapot hatása

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász - 2022.06.05. 11:36
Emésztőrendszer
Átélték már, hogy vizsga vagy állásinterjú előtt alig megy le néhány falat reggelire? Vagy amikor nehéz kilépni a lakásból a hirtelen támadó hasmenés miatt, ami a ránk váró stresszhelyzetek előtt váratlanul jelentkezik? És azt a jól ismert süllyedésérzetet gyomortájon, amit egy rossz hír hallatán érzünk?

Görögdinnye gyomor

WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus - 2019.11.10. 09:33
Gyomor
A gyomor-bélrendszerből származó vérzések nem gyakori oka a görögdinnye gyomor. Elnevezését a gyomortükrözés alkalmával látott képről kapta. A vizsgálat során a gyomorkijárat irányába futó vöröses színű csíkokat látunk - úgy néz ki, mint egy kifordított görögdinnye.

Görcsöl? Puffad? Fáj? - A gyomorproblémák leggyakoribb okai

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos; Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2019.01.12. 11:36
Haspuffadás
A különféle emésztőszervi panaszok egyre gyakoribb problémának számítanak a lakosság körében. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen okok húzódnak meg a tünetek hátterében, ugyanis más típusú kezelést igényelnek a savproblémák, a puffadásos tünetek, a gyomorrontás, illetve az enzimhiányból fakadó hasi panaszok.

Teljes gyomoreltávolítás utáni diéta

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2018.05.07. 09:41
A gyomoreltávolító műtéten átesett betegnek nagyon nehéz beletörődnie, hogy ezentúl gyökeresen át kell formálnia életét és táplálkozási szokásait. A táplálkozás során a szervezetbe jutó tápanyagok első megállója a gyomor, ahol ott 1-4 órát tartózkodnak, és különböző emésztési folyamatokon mennek keresztül.

Refluxbetegség - A kezelés lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Bor László - 2016.10.09. 00:11
Negyed századdal ezelőtt a refluxos és sav eredetű panaszok a gyakorló orvos és betege számára értelmezhetetlen ugyanakkor megoldhatatlan problémát jelentett. A legáltalánosabban használt elérhető savközömbösítő készítmény a szódabikarbóna volt.

Ne sportoljon üres gyomorral!

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2016.05.30. 09:35
Ha reggel sportol, akkor sem éget több kalóriát, mintha más napszakban edzene. Ha pedig reggeli nélkül kezd hozzá, még árt is magának! A reggeli ugyanis nem csak a megfelelő agyműködéshez szolgáltat energiát, kihagyását a belső szervek is megsínylik.

Hasfájás - Negatív lelet, kínzó fájdalom

Budai Allergiaközpont - 2015.02.01. 05:11
Az ételintolerancia kimutatása ujjbegyből vett vérvizsgálattal, az ún. IgG ellenanyag szint mérésével végezhető el. A Genesis Diagnostics által kiadott IgG Food Intolerance Case Studies több esettanulmányt is közöl, melyben hasi- és gyomorfájdalmaktól szenvedő betegek találnak megoldást problémájukra az IgG teszt segítségével.

Gyomor

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011.08.23. 12:42

A gyomor a hasüreg felső részén elhelyezkedő izmos szerv, kívülről hashártya borítja, nyálkahártya béleli. A nyelőcső a gyomor felső nyílásába, a gyomorszájba torkollik.

A gyomor fő feladata a fehérjék emésztése és a gyomorsav termelése.  A gyomorfalban elhelyezkedő mirigyek által termelt gyomornedv emésztőenzime (pepszin) megkezdi a lenyelt táplálék fehérjetartalmának emésztését. A gyomorsav segít elpusztítani a táplálékkal bekerülő kórokozókat, illetve biztosítja az emésztés gyomorban lezajló fázisához megfelelő savas környezetet.

Emésztés után a táplálék a gyomor perisztaltikus mozgása révén a gyomorkapun (pilorus) keresztül a nyombélbe ürül.

Töltse ki étkezési szokásaira és életmódjára vonatkozó tesztünket, hogy megtudja mennyire fenyegeti Önt a gyomor és bélrendszeri betegségek kockázata.

Az alkohol gyomorégést okozhat?

MTI - 2010.12.15. 10:17
Az alkohol nem segít a túlságosan nehéz ételek emésztésében, de legalább nem is káros a gyomornak.A zürichi egyetem kutatóinak vizsgálata során húsz résztvevő két napon át fogyasztott meglehetősen tartalmas sajtfondüt.

Szögek, érmék, kések egy férfi gyomrában

Független Hírügynökség - 2009.11.13. 20:03
"A páciens alhasi fájdalmakra panaszkodva jött be a kórházba. A vizsgálatok során megállapítottuk, hogy több száz szög van a gyomrában" - mondta Carlos Delgado a férfi kezelőorvosa.

Hány évente érdemes menni szűrésre?

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2017.04.10. 16:47
Tisztelt Plósz János! 2013-ban voltam gyomortükrözésen, mert panaszaim voltak. Nem találtak semmi kórosat, de azért kaptam gyomornedv ellenálló tablettát, a panaszok meg is szűntek egy idő múlva. Most megint visszatértek, célszerű újból elmenni g

Mit jelent a megnyúlt gyomor?

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2017.03.07. 20:08
Tisztelt Doktor Úr! 36 éves nő vagyok, és az lenne a kérdésem, hogy hasi ultrahang eredményemen az áll, hogy az epehólyag látótérbe nem hozható (korábbi epeműtétem miatt) helyének megfelelően a megnyúlt gyomor és béltartalom vetül, a gyomor fala

Részleges gyomorműtét utáni kezelés

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2010.11.17. 10:05
Tisztelet DoktorNő! Azzal e kérdéssel fordulok Önhöz, hogy anyósomnak gyomorműtéte volt. A gyomor 4/5-ét eltávolították. Elég nehezen gyógyul és már több, mint 4 hete a korházban van. Talán már a héten hazaengedik, de problémája van az evéssel és a

Gombócérzés a gyomor felett

Orvos valaszol - Dr. Váróczy László PhD - 2010.04.08. 23:59
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Kb. három napja furcsa, gombócszerű dolgot érzek a gyomorszájam feletti részen valahol, a nyelőcsőben. Nem a torkomnál az biztos, lentebb. Nem fáj, csak furcsa. Nyelek egyet, és olyan érzés, mintha lentebb

Állandóan korgó-morgó gyomor!

Orvos valaszol - Dr. Deli Tamás - 2010.02.05. 10:34
Tisztelt Doktor Úr! Az én panaszom a következő lenne: szinte napi rendszerességgel a gyomrom korgó-morgó hangokat ad ki étkezés után, lefekvés előtt stb! Mi lehet ennek az oka? A gyomrom nem fáj, nincs hasmenésem, semmi más panaszom nincsen, csa

Gyomor

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2010.01.28. 11:48
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Édesanyám (50 éves, kb. 45 kg, kb. 168 magas) nagyon vékony és nagyon fáradtnak érezte magát. A háziorvosa elküldte kivizsgálásokra, hogy megtudják miért. A vérvételen az eredményei jók voltak, a nőgyógyászaton sem volt baj

Mire utal ez a gyomorprobléma

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2010.01.25. 11:26
Tisztelt Doktornő/Úr! Az utóbbi hetekben nagyon puffadtnak, keménynek érzem a felhas bal oldalát, refluxban szenvedek, melyre gyógyszert szedek, a legutóbbi UH vizsgálaton 10 mm-es epekövet találtak és a leletemen az van írva, hogy megvastagod

Gyomornyálkahártya

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2009.08.31. 14:34
Tisztelt Doktor ur! Kérdéssel fordulok önhöz! Hasi uh -n voltam és az eredmény a gyomor fala mérsékletesen megvastagodott (4-5 mm), oedemas sajna semmilyen gyogyszert  nem kaptam rá  a háziorvostol: (nem voltam a kilégzéses vizsgálatons s

Nagy gyomor

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2009.04.19. 19:49
Üdvözlöm! A férjem 34 éves és mindég nagyobb volt agyomra a kelleténél. Már a tartása is elég rossz miatta. Hiába diétázik nem jelentős a váltotás.Elég sok folyadékot iszik (fél litr egy húzásra) és gyorsan is eszik. Lehet ez az ok? Küzd a gyomorsavv

Furcsa érzés a gyomor mellett..

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2009.01.15. 18:52
Kedves Dr.úr/hölgy! Nekem már kb 3 éve refluxom van, ez okozott nyelőcsőgyulladást is nálam. Rendszeresen controlocot szedek, napi 1-et. Ezzel nincs is gond...de mostanában furcsa érzést észlelek a gyomrom melett..mintha egy ponton "felfújnának va