H1N1 - Kínában az áldozatok egytizede terhes nő

MTI
megjelent:

A Kínában eddig az A/H1N1 influenza következtében előfordult 326 halálesetnek a 13,7 százalékában volt terhes nő az áldozat, az országban már százezer felett van a fertőzöttek száma - tudatta szerdán a kínai egészségügyi minisztérium.

A most közzé tett statisztikai adatok szerint a 326 elhunyt 58 százaléka volt férfi, 47 százaléka szenvedett valamilyen krónikus megbetegedésben, és 18 százalékuk volt elhízott.

Az új influenzának egyre több az áldozata Kína-szerte, amit a szakemberek a hideg, télies időjárásnak tulajdonítanak. Csak a november 30-a és december 6-a közötti héten 126-an haltak meg a szárazföldi Kínában, míg november hónapban az összes haláleset száma 194 volt.

Ugyanazon a héten tízezer új fertőzést regisztráltak, amivel a fertőzöttek száma országosan már meghaladja a százezret. Szerdáig 31,61 millió kínai kapta meg a védőoltást.

Romániában kibővítik az ingyenes oltásra jogosult személyek körét

A kövérség is rizikófaktor

Amiben új a 2009-es világjárványos influenza, az az, hogy a kövérség is rizikótényezővé vált. Az amerikai kutatók általa vizsgált esetek 72 százalékában volt a páciens kövér, és csaknem felében betegesen kövér. A világjárványos influenzavírus az alsó légutak mélyén is okoz súlyos szövetkárosodást. Ugyanez volt jellemző az 1918-as és az 1957-es világjárványt okozó vírusra, viszont nem szokott előfordulni a szezonális influenzáknál, állapították meg amerikai tudósok.

Romániában kibővítik az új vírus elleni oltásra térítésmentesen jogosult személyek körét, így az influenza elleni vakcinával beoltják például a krónikus betegeket is. Adrian Streinu Cercel egészségügyi államtitkár szerdán elmondta: az influenza új típusa kizárólag a krónikus betegségben szenvedők köréből szedett halálos áldozatokat, eddig 14-en vesztették életüket.

Így jövő héttől a családorvosok rendelőjében minden 16 éven felüli krónikus beteg megkaphatja az oltást.

Főleg azokat részesítik előnyben, akik tüdő, szív- és érrendszeri, valamint májbetegségekben szenvednek. Ingyenes oltásra jogosultak még a túlsúlyosak és az AIDS-betegek is.

A krónikus betegek mellett védőoltást kaphatnak azok a nagy cégeknél dolgozó alkalmazottak is, akik sajátos munkakörük miatt számos emberrel érintkeznek.

A nagy vállalatoknak kérelmezniük kell dolgozóik ingyenes beoltását. Az államtitkár közölte, hogy egy nyolcezer dolgozóval rendelkező nagy üzletlánc már kérte is, hogy alkalmazottait oltsák be.

Románia eddig 1 millió 340 ezer adag vakcinát gyártott, és ezeket eljuttatták már az ország különböző pontjaira a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok szervezett kertetek között történő ingyenes oltása érdekében.

A gyógyszertárakban még nem forgalmazzák a bukaresti Cantacuzino immunológiai intézetben előállított védőoltást. A román kormány jövő év végéig összesen 10 millió adag vakcinát rendelt.

A minisztérium kimutatása szerint eddig 25 ezer személyt oltottak be az új influenza elleni oltással. A betegség továbbra is gyorsan terjed Romániában, a laboratóriumi vizsgálatok alapján több mint 4 ezer személyt megfertőzött a H1N1 vírus.

További cikkek az új influenzáról

(MTI)

Frissítve: 2009.12.10. 02:50, Megjelent: 2009.12.10. 02:50
Címkék: H1N1 téma

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.