Terhesség és H1N1 fertőzés - Tényszerűen

Dr. Rákóczi Éva
szerző: Dr. Rákóczi Éva, belgyógyász-infektológus - WEBBeteg
megjelent:

A 47. héten 706-ra emelkedett az új influenzások száma Magyarországon. Közülük 8 beteg halt meg bizonyítottan H1N1 fertőzés következtében.

2009. november 25-én Falus András akadémikus, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt-és Immunbiológiai Intézetének igazgatója nyilatkozott az MTI-nek. Érdemes idézni a szakembert, aki ért a szervezet védekezőképességének működéséhez, és nyilvános véleményt formált az oltás beadásáról.

A H1N1 veszélyei a szakember szerint

  • A kórokozó nagyon gyorsan szaporodik, gyorsan terjed, nagy aktivitással támadja a tüdő sejtjeit, ami vérzést okoz. „Iszonyúan intenzív a vérzés, percek alatt meghalhat valaki tüdővérzés következtében”.
  • A hosszantartó, lenyomhatatlan láz a szívet és a vesét teszi tönkre.
  • Különösen fontos az oltás a terhesek és a fiatalok esetében. A terhes nők szervezete a magzat védelme miatt olyan immunválaszt ad, amely „nagyon nem kedvez” a vírus elleni védekezésnek.
  • A vakcinában lévő higany szerves kötésben lévő higany, amely gyorsan oldódik, és gyorsan ürül ki a szervezetből.

A Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság és az Infektológiai Szakmai Kollégium közös állásfoglalás tett közzé a H1N1 influenzával kapcsolatban. A szakemberek véleménye alapján a magyarországi oltóanyag várandós nőkben történő alkalmazásával kapcsolatban nincs ugyan tapasztalat, de semmi sem utal arra, hogy anyai, vagy magzati károsodást okozna.

A nemzetközi irodalmi adatok alapján a terhesség kiemelt kockázatot jelent a súlyos betegséglefolyás szempontjából. Az USA-ban a terhesek kórházba kerülése sokkal gyakoribb (4-5-szöröse), mint a nem terheseké.

Folyamatban van egy 120 terhes nőt vizsgáló tanulmány 5 amerikai központban a, National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) szponzorálásával, amely az oltás hatékonyságát követi végig a terhesség során. A tanulmány 2009. szeptemberben indult, a beválasztott terhesek életkora 18-39 év közötti, terhességi koruk 14-34 hét. A vizsgálat célja a H1N1 vakcina két eltérő (15, 30 mikrogramm) dózis hatékonysága a terhes, és újszülött szervezetében.

Biztonságos a magyar oltóanyag

A magyar vakcina az Európai Unió által jóváhagyott, törzskönyvezett és engedélyezett biztonságos vakcina. Az oltással megelőzhető betegségek esetében nincs hatékonyabb kezelési mód, mint megelőzni azt.

Bizonytalanságunkat félretéve keressük fel az oltóközpontokat, az alapellátás orvosait, és vegyük fel a vakcinát.

A terhesség fokozott felelősség, mert önmagunk mellett a szervezetünkben fejlődő magzatért is felelünk. Már hónapokkal ezelőtt jó lett volna a pontos, szakszerű, tényeket közlő, nem félremagyarázó, politikamentes vélemény a szakmától.

Mennyire véd a szezonális influenza elleni oltás?
A közönséges szezonális influenza elleni oltás is ad részleges védettséget a világjárványos új influenza ellen, főleg a súlyosabb kimenetelű változattal szemben.
A részletesen a szezonális infuenza elleni oltásról

A kórházban kezelt terhesek válságos állapota legyen figyelmeztető mindenki számára, két kismama 2 magzattal, az 4 ember élete, biztonsága, egészsége! Falus András szavaival élve: „elképesztő felelőtlenség azt mondani az embereknek, hogy ne oltassák be magukat.”

(WEBBeteg - Dr. Rákóczi Éva, belgyógyász-infektológus, DRportal szakértő)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.