Terhesség és H1N1 fertőzés - Tényszerűen

Dr. Rákóczi Éva
Szerző: WEBBeteg - Dr. Rákóczi Éva

A 47. héten 706-ra emelkedett az új influenzások száma Magyarországon. Közülük 8 beteg halt meg bizonyítottan H1N1 fertőzés következtében.

2009. november 25-én Falus András akadémikus, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt-és Immunbiológiai Intézetének igazgatója nyilatkozott az MTI-nek. Érdemes idézni a szakembert, aki ért a szervezet védekezőképességének működéséhez, és nyilvános véleményt formált az oltás beadásáról.

A H1N1 veszélyei a szakember szerint

  • H1N1-kisokos
    A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt, a WEBBetegen! >>
    A kórokozó nagyon gyorsan szaporodik, gyorsan terjed, nagy aktivitással támadja a tüdő sejtjeit, ami vérzést okoz. „Iszonyúan intenzív a vérzés, percek alatt meghalhat valaki tüdővérzés következtében”.
  • A hosszantartó, lenyomhatatlan láz a szívet és a vesét teszi tönkre.
  • Különösen fontos az oltás a terhesek és a fiatalok esetében. A terhes nők szervezete a magzat védelme miatt olyan immunválaszt ad, amely „nagyon nem kedvez” a vírus elleni védekezésnek.
  • A vakcinában lévő higany szerves kötésben lévő higany, amely gyorsan oldódik, és gyorsan ürül ki a szervezetből.

Mennyire véd a szezonális influenza elleni oltás?
A közönséges szezonális influenza elleni oltás is ad részleges védettséget a világjárványos új influenza ellen, főleg a súlyosabb kimenetelű változattal szemben.
A részletesen a szezonális infuenza elleni oltásról >>

A Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság és az Infektológiai Szakmai Kollégium közös állásfoglalás tett közzé a H1N1 influenzával kapcsolatban. A szakemberek véleménye alapján a magyarországi oltóanyag várandós nőkben történő alkalmazásával kapcsolatban nincs ugyan tapasztalat, de semmi sem utal arra, hogy anyai, vagy magzati károsodást okozna.

A nemzetközi irodalmi adatok alapján a terhesség kiemelt kockázatot jelent a súlyos betegséglefolyás szempontjából. Az USA-ban a terhesek kórházba kerülése sokkal gyakoribb (4-5-szöröse), mint a nem terheseké.

Folyamatban van egy 120 terhes nőt vizsgáló tanulmány 5 amerikai központban a, National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) szponzorálásával, amely az oltás hatékonyságát követi végig a terhesség során. A tanulmány 2009. szeptemberben indult, a beválasztott terhesek életkora 18-39 év közötti, terhességi koruk 14-34 hét. A vizsgálat célja a H1N1 vakcina két eltérő (15, 30 mikrogramm) dózis hatékonysága a terhes, és újszülött szervezetében.

Biztonságos a magyar oltóanyag

Oltóközpontok és helyszínek
Helyszínek és praktikus információk az oltóközpontokról.
Ön hol oltatja be magát? >>

A magyar vakcina az Európai Unió által jóváhagyott, törzskönyvezett és engedélyezett biztonságos vakcina. Az oltással megelőzhető betegségek esetében nincs hatékonyabb kezelési mód, mint megelőzni azt.

Bizonytalanságunkat félretéve keressük fel az oltóközpontokat, az alapellátás orvosait, és vegyük fel a vakcinát.

A terhesség fokozott felelősség, mert önmagunk mellett a szervezetünkben fejlődő magzatért is felelünk. Már hónapokkal ezelőtt jó lett volna a pontos, szakszerű, tényeket közlő, nem félremagyarázó, politikamentes vélemény a szakmától.

H1N1-kérdőív
Új influenzára utalnak a tünetei? Mi a teendő? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.
Válaszoljon a kérdésekre! >>

A kórházban kezelt terhesek válságos állapota legyen figyelmeztető mindenki számára, két kismama 2 magzattal, az 4 ember élete, biztonsága, egészsége! Falus András szavaival élve: „elképesztő felelőtlenség azt mondani az embereknek, hogy ne oltassák be magukat.”

(WEBBeteg - Dr. Rákóczi Éva infektológus, DRportal szakértő)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Köszvényes rohamok Köszvényes rohamok

Életmódbeli változtatások is szükségesek a tünetek enyhítéséhez.

Észak-amerikai nagytermésű áfonya Észak-amerikai nagytermésű áfonya

Milyen előnyös hatásokkal rendelkezik? Milyen formában fogyaszthatjuk?

Hogyan csökkenthető az injekciós tű...

Tű! Egyes emberek számára ez a szó, akárcsak a tű látványa elég ahhoz, hogy pánikba essenek, szorongjanak, sírva fakadjanak vagy elájuljanak.

ÁNTSZ: egyre több az influenzás...

Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

H1N1 - A járvány terjedése...

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Új influenza - Melyik kezelés és...

Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket.

H1N1 - A háziorvosok sem oltatják be...

A WEBBeteg információi szerint a csaknem 6 ezer háziorvosnak mindössze 25 százaléka oltatta be magát a H1N1 ellen, jóllehet, a betegekkel való...

Túlélni a H1N1-et, babával a...

A terhesség az egyszerű influenzával és azok komplikációival szemben is nagyobb kockázatot jelent az anyára. Különösen így van ez a H1N1 vírust...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.