• Még több évig fertőzhet a H1N1 vírus

    Szigeti Ildikó
    Szerző: WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró

    Nem lélegezhetünk fel akkor sem, ha elhagyja hazánkat a világjárvány, a pandémiát okozó H1N1 vírus ugyanis még csaknem 3 évig fenyegeti a lakosságot.

    A szakemberek szerint az újinfluenzával párhuzamosan a szezonális vírus hatásaival is számolnunk kell, amelyek együttesen fokozott veszélyt jelenthetnek.

    Hirdetés

      H1N1 vakcina: először az amerikaiaknak
    Az Egyesült Államok addig nem adományoz világjárványos influenzavakcinát szegény országoknak addig, amíg saját lakosságának legveszélyeztetettebb csoportjait be nem oltotta, jelentette ki csütörtökön a washingtoni egészségügyi miniszter.
    A gyártás nem a terv szerint halad >>
    A szakemberek szerint még körülbelül 2-3 évig a szezonális influenza, és a H1N1 együtt betegítheti meg majd a lakosságot, egy azonban biztos: a H1N1 nem szorítja ki a szezonális influenzát a közeljövőben. Nem csupán az új vírustörzs, az új H1N1 jár nagyszámú megbetegedéssel és szövődményekkel, hanem a szezonális influenza is, ezért a jövőre érkező influenza elleni oltások már mindkét vírus ellen védettséget adnak majd.

    Az influenzavírus gyakori mutációra hajlamos, ezért az oltóanyag minden évben új törzseket tartalmaz, ebben jövőre az egyik az új H1N1 lesz. A déli féltekének most indul a szezonális vakcina gyártása, ebben már az új H1N1 is szerepel – tudta meg a Webbeteg Labancz Lászlótól, a Sanofi Pasteur Sales és Product Managerétől.

    Az influenzás megbetegedések utólag lehetetlen védekezni, ha pedig már megfertőzte a szervezetet, az első tünet fellépése után 48 órán belül kell alkalmazni ahhoz, hogy valóban kezelhető, és gyorsabb, enyhébb lefolyású legyen a megbetegedés. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója úgy véli, a szezonális influenza elleni védőoltás a lehető legjobb megoldás, hiszen az általa kiváltott immunválasz a legnagyobb védettséget jelenti a szervezet számára.

    A tények ellenére azonban sokan félnek a védőoltásoktól, így az átoltottság meglehetősen alacsony. A laikusok ugyanis azt gondolják, hogy a vakcina beadása után is megbetegedhetnek - jegyezte meg az oltási szakember.

    A forgalomban lévő vakcinák mindegyike csupán egy inaktivált vírust, vagy annak egy meghatározott részét tartalmazzák, így azok semmilyen influenzás megbetegedést nem okozhatnak – állítja a Sanofi Pasteur szakembere. Az esetleges allergiás reakciók száma is elenyésző, ráadásul lefolyásuk enyhe, az esetleges bőrpír vagy kisebb duzzanat a tűszúrás helyén 48 óra alatt teljesen elmúlik, a védőoltás okozta immunreakció azonban akár több éven át is védettséget adhat. 

    (WEBBeteg - Szigeti Ildikó)

    Módosítva: 2009.10.30 12:45, Megjelenés: 2009.10.30 12:45
   • Cikkajánló

    Európai COVID-19-helyzet

    Európai COVID-19-helyzet

    WEBBeteg.hu

    Bár hazánkban is nő az elhunytak száma, a helyzet lassabban romlik.

    Koronavírus beszámoló

    Koronavírus beszámoló

    WEBBeteg

    Egy beszámoló koronavírusos betegek interneten közzétett tapasztalatai közül.

    A jó házasságok a megbecsülésből és a szeretetből táplálkoznak

    Az elmúlt egy évtizedben jelentősen csökkent a házasodási kedv hazánkban, s minden harmadik frigy válással végződik ma is. A fiatalok és az új párt találók is inkább a különélést vagy a hivatalos szentesítés nélküli együttélést választják. Úgy tűnik, félnek elköteleződni a nők és a férfiak is, viszont a társtalanság elviselése is veszélyeket rejthet a kiegyensúlyozott, egészséges testi-lelki élet fenntartásában.

    Postprandiális hipotenzió - A vérnyomás csökkenése étkezés után

    Azt az állapotot, amikor étkezés után csökken a vérnyomás, postprandiális hipotenziónak nevezik. A postprandiális kifejezés az étkezés utáni időszakra utal, míg a hipotenzió alacsony vérnyomást jelent.

    H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

    A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a megbetegedettekről, a szövődményekről. Sok betegünk kérdezi, hogy milyen módszerekkel küzdhetünk ellene.

    Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

    A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket igazolja az a tény is, hogy az ausztráliai Gold coast Hospital 106 új influenzás betegéből 36 egyáltalán nem volt lázas.

    "Szakadt a cérna" az országos tiszti főorvosnál - Interjú Falus Ferenccel

    "Tűrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelőzhető betegséget nem előzünk meg!" – fogalmazott igencsak emelt hangon az országos tiszti főorvos, miután bejelentette, hogy H1N1 vírus miatt halt meg az egyik kórházban ápolt várandós fiatal nő. Falus Ferenc a WEBBetegnek nyilatkozva azt mondta: nem kizárt, hogy ha elhúzódik a járvány, a lakosságot újra kell oltani.

    Influenzás volt? Valószínűleg védettebb a H1N1 ellen

    Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az új pandémiás influenza vírusa ellen.

    H1N1 kisokos - Tünetek, kezelés, információk a védőoltásról

    A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt, a
    WEBBetegen!

    Hasznos tudnivalók az új influenzáról

    Honnan ered a betegség neve? Melyek a legfontosabb tünetei? Milyen szövődményeket okozhat? Cikkünkből többek között ezekre a kérdésekre kapunk választ.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA