H1N1 - A háziorvosok sem oltatják be magukat

Szigeti Ildikó
szerző: Szigeti Ildikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A WEBBeteg információi szerint a csaknem 6 ezer háziorvosnak mindössze 25 százaléka oltatta be magát a H1N1 ellen, jóllehet, a betegekkel való folytonos érintkezés miatt fokozott veszélynek vannak kitéve.

A doktorok annak tudatában sem hajlandóak a védekezésre, hogy oltás híján a pacienseiket is fertőzhetik. Az egészségügyi dolgozók oltási hajlandóságánál némileg rosszabb a háziorvosoké.

Míg a kórházak, szakrendelők munkatársainak 30 százaléka adatta be magának a H1N1 elleni vakcinát, addig a háziorvosoknak csupán alig 25 százaléka védekezett eddig az újinfluenza ellen - értesült megbízható forrásból a WEBBeteg. Nemcsak az oltással, a járványügyi adatokkal kapcsolatban is meglehetősen szkeptikusok a doktorok.

Járvány van? Járvány lesz?

Az Omnivest befejezte az idei szezonális vakcina gyártását
Az Omninvestnél nem fogják újrakezdeni idén a hagyományos influenza elleni oltóanyag gyártását, miután átálltak a H1N1 elleni vakcina előállítására – nyilatkozata Németh Zsolt, a pilisborosjenői gyártócég szóvivője

Noha az országos tiszti főorvos szerdán országossá nyilvánította a járványt, az illetékesek maguk is elismerik: némi bizonytalanság van a számok körül. A hivatalos ajánlás szerint ugyanis akkor beszélnek országos járványról, amikor egy hét alatt a megbetegedettek száma eléri a 20 ezret.

A legfrissebb adatok alapján az elmúlt 7 napban 22 ezren fordultak orvoshoz influenza-szerű tünetekkel, ám közülük körülbelül 20-25 százaléknál bizonyosodik be az influenza-vírus jelenléte, ám azt, hogy mely vírustörzs fertőzött, további vizsgálatok derítik ki.

Az Országos Epidemiológiai Intézet vezetője, Melles Márta nem akarta kommentálni a WEBBeteg felvetését, miszerint a szezonális vakcina hiányában a háziorvosok kényszerű tétlenséggel kell, hogy szemléljék a jövő év elejére prognosztizált hagyományos influenzajárvány tetőzését.

További cikkek az új influenzáról

(WEBBeteg - Szigeti Ildikó)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.