Kalászné Dr. Pintér Anna: számomra az igazi orvos a falusi háziorvos

szerző: Gorzsás Anita, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Kalászné Dr. Pintér Anna a bölcsőtől a sírig kíséri betegeit. Nincs könnyű helyzetben A nemzet háziorvosa pályázat idei harmadik helyezettje, hiszen van, amikor gyertyafénynél kell ellátni a betegét.

Hogyan érezte magát „A nemzet háziorvosa” - pályázat díjátadóján?

"A nemzet háziorvosa" pályázat III. helyezettjeként elsősorban megtisztelő volt jelen lenni az ünnepségen. Megható volt a gyönyörű környezet, a megjelent prominens személyiségek és a kísérőim, jelölőim, szavazóim miatt.

Miként került a településre és mióta dolgozik ott?

Zalakomár és Balatonmagyaród községek körzeti orvosa 1984. október 15 óta vagyok. Előtte Nagykanizsa Kórház belgyógyászatán és rövid ideig Osztopán körzeti orvosaként dolgoztam. Jelenlegi helyemre 35 évvel ezelőtt az apósom nyugdíjba vonulása után kerültem. Küzdelmes, de egyben nagyon szép korszak következett.

Kalászné Dr. Pintér Anna

Kalászné Dr. Pintér Anna

Mi jellemzi az Ön praxisát?

"Valódi" körzeti orvosként a nap 24 órájában teljesítettem szolgálatot hosszú évekig. Vegyes körzet lévén a bölcsőtől a sírig kell kísérni a betegeket. Ez adja a nehézségét, de egyben a semmihez nem hasonlítható szépségét az orvos-beteg kapcsolatban. Falusi gyerekként ezt az ideált tűztem ki magam elé, számomra az "igazi" orvos a falusi háziorvos.

Természetesen a belgyógyászati és háziorvostani szakvizsga teljesítése adta a szakmai hátteret ahhoz, hogy helyt tudjak állni a mindennapokban.

Zalakomár hátrányos helyzetű település.

A roma lakosság ellátása türelmet, empátiát, fokozott odafigyelést, elfogadást igényel. Sokszor előfordult, hogy gyertyafénynél, rossz lakáskörülmények mellett kellett ellátni a betegeket. Az egészségnevelésre nagy hangsúlyt kellett fektetni.

Mik a tervei a jövőre nézve?

Meggyőződésem, hogy a hivatás feltétlen szeretete nélkül nem lehet praktizálni a Zalakomárhoz hasonló körzetekben.

A jövőre nézve egyelőre pihenni és unokázni szeretnék. Az orvoslás folytatását sem zárom ki teljesen az életemből, de határozott terveim még nincsenek.

Kalászné Dr. Pintér Anna - Zalakomár (Zala megye)

Zalakomár nagyközség és Balatonmagyaród község háziorvosa. Előbbi hátrányos helyzetű település, a lakosok nagy része roma származású, sok a fogyatékos gyerek. A doktornő példamutató emberi magatartása, szakmai felkészültsége miatt köztiszteletben áll. Éjjel-nappal lehetett rá számítani, otthonukban meglátogatta a betegeket, akik bátran fordultak hozzá akár testi-lelki problémáikkal. A családok mellett állt az utolsó nehéz percekben is.

"Szűrővizsgálatokat szervez, tanácsadást és egészségnevelést, sok esetben 48 órás szolgálatot teljesített a napi rendelés mellett. Előadásokat tartott a megelőzésről, a higiéniáról a betegségekről, a védőoltásokról. „2020. január 1-től nyugdíjba megy, ezzel az elismeréssel méltóképpen tudnánk neki köszönetet mondani”- írja a település polgármestere.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Gorzsás Anita, újságíró

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.