• Kalászné Dr. Pintér Anna: számomra az igazi orvos a falusi háziorvos

    Szerző: WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró

    Kalászné Dr. Pintér Anna a bölcsőtől a sírig kíséri betegeit. Nincs könnyű helyzetben A nemzet háziorvosa pályázat idei harmadik helyezettje, hiszen van, amikor gyertyafénynél kell ellátni a betegét.

    Hogyan érezte magát „A nemzet háziorvosa” - pályázat díjátadóján?

    "A nemzet háziorvosa" pályázat III. helyezettjeként elsősorban megtisztelő volt jelen lenni az ünnepségen. Megható volt a gyönyörű környezet, a megjelent prominens személyiségek és a kísérőim, jelölőim, szavazóim miatt.

    Hirdetés

    Miként került a településre és mióta dolgozik ott?

    Zalakomár és Balatonmagyaród községek körzeti orvosa 1984. október 15 óta vagyok. Előtte Nagykanizsa Kórház belgyógyászatán és rövid ideig Osztopán körzeti orvosaként dolgoztam. Jelenlegi helyemre 35 évvel ezelőtt az apósom nyugdíjba vonulása után kerültem. Küzdelmes, de egyben nagyon szép korszak következett.

    Kalászné Dr. Pintér Anna

    Kalászné Dr. Pintér Anna

    Mi jellemzi az Ön praxisát?

    "Valódi" körzeti orvosként a nap 24 órájában teljesítettem szolgálatot hosszú évekig. Vegyes körzet lévén a bölcsőtől a sírig kell kísérni a betegeket. Ez adja a nehézségét, de egyben a semmihez nem hasonlítható szépségét az orvos-beteg kapcsolatban. Falusi gyerekként ezt az ideált tűztem ki magam elé, számomra az "igazi" orvos a falusi háziorvos.

    Természetesen a belgyógyászati és háziorvostani szakvizsga teljesítése adta a szakmai hátteret ahhoz, hogy helyt tudjak állni a mindennapokban.

    Zalakomár hátrányos helyzetű település.

    A roma lakosság ellátása türelmet, empátiát, fokozott odafigyelést, elfogadást igényel. Sokszor előfordult, hogy gyertyafénynél, rossz lakáskörülmények mellett kellett ellátni a betegeket. Az egészségnevelésre nagy hangsúlyt kellett fektetni.

    Mik a tervei a jövőre nézve?

    Meggyőződésem, hogy a hivatás feltétlen szeretete nélkül nem lehet praktizálni a Zalakomárhoz hasonló körzetekben.

    A jövőre nézve egyelőre pihenni és unokázni szeretnék. Az orvoslás folytatását sem zárom ki teljesen az életemből, de határozott terveim még nincsenek.

    Kalászné Dr. Pintér Anna - Zalakomár (Zala megye)

    Zalakomár nagyközség és Balatonmagyaród község háziorvosa. Előbbi hátrányos helyzetű település, a lakosok nagy része roma származású, sok a fogyatékos gyerek. A doktornő példamutató emberi magatartása, szakmai felkészültsége miatt köztiszteletben áll. Éjjel-nappal lehetett rá számítani, otthonukban meglátogatta a betegeket, akik bátran fordultak hozzá akár testi-lelki problémáikkal. A  családok  mellett állt az utolsó nehéz percekben is.

    "Szűrővizsgálatokat szervez, tanácsadást és egészségnevelést, sok esetben 48 órás szolgálatot teljesített a napi rendelés mellett. Előadásokat tartott a megelőzésről, a higiéniáról a betegségekről, a védőoltásokról. „2020. január 1-től nyugdíjba megy, ezzel az elismeréssel méltóképpen tudnánk neki köszönetet mondani”- írja a település polgármestere.

    Forrás: WEBBeteg
    Gorzsás Anita, újságíró

    Módosítva: 2019.11.21 13:03, Megjelenés: 2019.11.21 13:03
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    MTI/WEBBeteg

    Allergiaellenes orrspray-k hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus kezelésében is.

    Gyakori nyári fülbajok

    Gyakori nyári fülbajok

    Dr. Holpert Valéria

    Mik lehetnek ebben az időszakban gyakori fülészeti problémák?

    Buzás Lajos: összefogás, segítség a legnagyobb vészhelyzetben is

    Buzás Lajos, a Bihari Állami Gondozottak Egyesülete (BAGE) elnöke, mely szervezetet maga alapította meg tizenkét esztendővel ezelőtt állami gondozott társaival, barátaival.

    Sándor Judit: a sport életforma, hivatás, hit

    Sándor Judit nem hisz a kifogásokban. Több ételintoleranciával is együtt él, és ezek mellett hihetetlen teljesítményt nyújtott: részt vett az ötszörös Ironmanen Ausztriában. Vele beszélgettünk a versenyről, a sportról és a kitartásról.

    Dr. Fekete Borbála: nem tudtam, ha nem orvos, akkor mi is legyek

    2019-ben is megválasztották a Nemzet háziorvosát. Az idei első helyezett Dr. Fekete Borbála, aki három településen is praktizál. Emberszeretetéről, hivatástudatáról és magánéletéről is beszélgettünk vele.

    Addig csinálom, ameddig a kezem, a lábam és a fejem bírja

    Nikolits Ilona nemrég azzal a szalagcímmel került az újságba, hogy 79 évesen is gyógyít a budai háziorvos. A doktornő Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázaton hazai toplistás volt betegei beszámolói és ajánlásai alapján. A fiatalon atomfizikusnak készülő lány édesanyja betegsége miatt változtatott pályát. Később kutatási ambícióit feladva háziorvos lett, amiben megtalálta élete értelmét. Akármilyen nehéz volt az életem, a lelki békém akkor is mindig megvolt. Életét második férje, fia és unokája teszi teljessé.

    Elindult A nemzet háziorvosa pályázat

    Kilencedszer dördült el a startpisztoly, és indult újra május 3-án a háziorvosok és munkatársaik, a nővérek presztízsét és megbecsülését erősító pályázat az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságának égisze alatt, folytatva a nemes versengés sokéves hagyományait.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Allergiás?
    A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
    Tehet a hüvelygomba ellen
    A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás
    Korábbi szavazások