Mire is jó a masszázs valójában?

Feövenyessy Krisztina
szerző: Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
frissítve:

Gyakran hangzik el a felkiáltás betegeink szájából, hogy nem értik, miért fáj a nyakuk vagy a derekuk, hisz évek óta rendszeresen járnak masszázsra. Nos, a közhiedelemmel ellentétben a masszázs önmagában általában ugyanúgy nem képes arra, hogy kigyógyítson bennünket a krónikus mozgásszervi betegségekből, ahogy egyetlen más passzív terápia sem, beleértve a gyógyszereket is.

Az aktív kezelés (gyógytorna, mozgásterápia) mellett, kiegészítő kezelésként alkalmazva azonban nagyon is hasznos, és valóban csodákra képes. A mozgásszervi betegségek jó része a helytelen testtartás (hanyagtartás, előrehelyezett fejtartás stb.) és a tartós helytelen terhelések (féloldalas munkák, egyenlőtlenül terhelő sportok stb.) miatt alakul ki.

Hosszú távon mindkettő a test izomegyensúlyának megbomlásához vezet, bizonyos izmainkat túlerőltetjük, más izmok pedig elgyöngülnek. A túlterhelt izmok képesek olyannyira befeszülni, hogy akár önmagukban is komoly fájdalmakat okozhatnak, ráadásul megakadályozhatják azt is, hogy a rehabilitációs célú gyógytorna vagy mozgásterápia valóban hatékony legyen. A kórosan feszes izmok ugyanis mintegy „begörcsölnek”, azaz sem a nyújtásra, sem az erősítésre nem képesek megfelelően reagálni. Többek közt ez lehet az egyik oka annak, hogy néha az önmagában alkalmazott mozgásterápia nem hozza meg az elvárt sikert.

Okok a nyakfájás hátterében

Talán az egyik leggyakoribb mozgásszervi probléma a krónikus nyakfájdalom és merevség, amelynek kialakulásáért többnyire az ülőmunka, a mozgásszegény életmód illetve a stressz felelős. Számítógép előtt ülve fejünk előretolódik, a nyak hátsó részének izmai rövidülnek és megfeszülnek, az elülső részen pedig túlnyúlnak, azaz „megtörik” a nyakunk. A tartós helytelen ülés az izomegyensúly megbomlásához vezet, és állandósul az ún. előrehelyezett fejtartás.

A rehabilitáció célja a nyak elülső izmainak megerősítése illetve a hátulsó izmok nyújtása annak érdekében, hogy az izomegyensúly helyreálljon, azaz a fej visszakerüljön a megfelelő pozícióba. Mindehhez azonban először fel kell lazítani a nyak hátulsó, krónikusan befeszült izmait, és erre leginkább a masszázs képes. Ha az izmok fellazultak, jöhet a mozgásterápia, az egyedüli eszköz, amely alkalmas arra, hogy visszaállítsa a megbomlott izomegyensúlyt.

A masszázs csodatévő hatása elsősorban az izomlazításban rejlik

Egy képzett és ügyes gyógymasszőr képes arra, hogy fellazítson akár évek óta feszes izmokat, így nem csupán a fájdalom csökken szinte azonnal, de lehetővé teszi azt is, hogy a beteg hozzákezdjen a mozgásterápiához Ez az oka annak, hogy a legtöbb krónikus mozgásszervi betegségben küzdő betegnek ajánljuk a rendszeres masszázst.

Ma már számtalan masszázsfajta közül választhatunk, ugyanakkor az a legszerencsésebb, ha a terapeutára bízzuk annak eldöntését, hogy melyik kezelést érdemes az adott esetben alkalmazni. Akut mozgásszervi problémák (porckorongsérv, gerincferdülés, ízületi panaszok, hát, derék és nyakfájdalmak stb.) esetén, vagy rehabilitációs célzattal ideális választás lehet a gyógymasszázs vagy a gyengéd Breuss porckorong regeneráló masszázs, jó esetben heti, de legalább havi egy-két alkalommal. Ha szükséges, a terapeuta speciális masszázskezelést (periostealis masszázs, szegment masszázs, passzív kimozgatás stb.) is javasolhat az állapotfelmérést követően.

Mindezeken felül betegségmegelőző, életminőség javító célzattal is érdemes legalább havonta egyszer igénybe venni valamilyen masszázs terápiát, főképp az ülő-, vagy állómunkát végzőknek. Sokan luxusnak tartják a kezelést, de érdemes belegondolni abba, hogy a 60 perces masszázs gyakorlatilag nem kerül többe, mint két mozijegy, ugyanakkor felbecsülhetetlen értékű gerincünk számára.

Feövenyessy Krisztina, mozgásterapeutaForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.