• Gyakori gyermekkori gondok: körömrágás, bepisilés

    Dr. Fáklya Mónika
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

    Sok családban küzdenek kisebb-nagyobb gondokkal a gyermeknevelés terén. Ezek közül van néhány olyan, amelyik hátterében a leggondosabb orvosi vizsgálat sem derít fel szervi okokat, így felmerül a pszichés háttér.

    A gyermekek rendkívüli mértékben érzékenyek környezetük, személyes kapcsolatrendszerük változásaira.

    A legjobb, ha a környezet kiszámítható a gyermek számára, megnyugtató és stabil családi kapcsolatok veszik körül. Tudja, mert megtanítják neki, hogy meddig mehet el, mi az, amit szabad, és hol vannak a határok.

    Határok megszabása nélkül nevelni a gyerekeket éppen olyan hiba, mintha folyton folyvást csak korlátozzuk őket, nem engedve azt, hogy felfedezzék a körülöttük levő világot.

    Már igen kis korban szorongásos és depressziós tünetek lehetnek megfigyelhetőek, ha a gyerek szülei között látható, vagy akár csak fojtottan érezhető krónikus feszültség van. Problémát okozhat, ha ellentétesek a nevelési elveik, és ezt nem tudják közös nevezőre hozni.

    A közösségbe való beilleszkedés nehézségeinél, teljesítési problémáknál, nagy megterhelésnél is tapasztalhatunk kóros viselkedési tüneteket.

    Hirdetés

    Ujjak szopása

    A vegetáriánus étrend hátrányai gyermekkorban
    Kevesen tudják, hogy milyen veszélyeket rejt magában a szigorúan egyoldalú vegetáriánus táplálkozás.

    Gyermekeknél veszélyesebb 

    Az ujjak szopása kis csecsemőkorban normális jelenség. Minden kisbaba előbb-utóbb rájön arra, hogy az ujjacskájával remekül el tudja magát foglalni, és ez nagyon kellemes tevékenység. Nagyobb gyermekkorban önvigasztalásként használják a gyerekek. Sajnos ronthatja a fogak növekedését, és éretlen küllemet ad a gyermeknek.

    Ezzel akár csúfolódás céltáblájává is válhat. Megoldásként a gyermek kezének egyéb tevékenységgel való lekötése, közös játék javasolható. E mellett nagyon fontos a kicsi önbecsülésének növelése is, sok dicsérettel. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a leghatékonyabb nevelési mód a dicséret.

    Fontos, hogy ne csak azt vegye észre a szülő, ha a gyermek rossz fát tett a tűzre, hanem leginkább azt, ha ügyes volt, vagy jól csinált valamit!

    Körömrágás  

    A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája

    Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők!

    Gyakori hibák

    A körömrágás gyakran jelentkezik olyan gyermekeknél, akik korábban szopták az ujjukat. Már „nagyok”, szeretnék elhagyni az ujjszopást, és e helyett a körömrágást kezdik el. Ezt feszültség levezetéseként is alkalmazzák. Gyakran a körömrágó gyermek nem is veszi észre, hogy megint a szájában van a keze.

    A tevékenység megnyugtatja, de sokszor súlyos formát is ölthet, károsíthatja a körömágyat, fertőzésekhez vezethet.

    A szülők természetesen folyton rászólnak a kicsire, de ez nem sokat segít, mert nem a probléma okát szünteti meg. Kicsiknél a gyakoribb személyes foglalkozás, játék szüntetheti a szorongást.

    A nagyobb gyermeknél is hatékony, ha a problémát okozó lelki terhet szüntetjük meg, akár gyermekpszichológus segítségét is igénybe véve. A körömrágás ugyanis nagyon sok gyermeket elkísér egészen késő felnőttkoráig, nehéz leszokni róla.

    A kapható keserű lakkok segítenek ugyan abban, hogy a gyerek észrevegye azt, amikor a szájába veszi a kezét, de többnyire csak ideiglenes megoldást nyújt.

    Dadogás 

    Félelem a sötétben
    A sötéttől való félelem egyike az ősi félelmeknek. A kisgyerek számára a szülő jelenléte adja a biztonságot, ha nem hallja, ha nem látja, ősi félelem uralkodik el rajta, a kiszolgáltatottság iszonyata. De ez csak akkor alakul ki, ha a sötéthez társul valami rossz élmény.

    Tudjon meg többet a viselkedési problémákról

    A dadogás a beszédfejlődés kezdetén normális jelenség. A kisgyerek gondolkodása gyorsabb annál, amennyire beszélni tud, és e miatt jelentkezik a dadogás. Ez többnyire, ahogy egyre ügyesebben beszél a kicsi, magától megszűnik. Gond akkor van, ha a gyermek szorongani kezd attól, hogy ő dadog.

    Ez azért is kialakulhat, mert a szülő folyton rászól, kijavítja, sürgeti. Ilyenkor a dadogás rögzülhet. Ebben az esetben logopédus segítségét kell igénybe venni. Statisztikák szerint a gyermekek 5 %-a dadog, és közülük kb. 20 % válik dadogó felnőtté.

    A legjobb megelőzés az, hogy a beszédfejlődés elején tartó gyermeket nem figyeljük állandóan, nem javítgatjuk, nem siettetjük. A más tevékenységben ügyes kicsiket gyakran dicsérjük. 

    Gyermekkorban jelentkező gyakori probléma még a vizelet és a széklet ürítésével kapcsolatban jelentkező visszatartási gondok is.

    Bevizelés

    Mikortól beszélünk éjszakai bevizelésről?
    Az éjszakai bevizelés (enuresis nocturna) az egyik leggyakoribb betegség gyermekkorban, amely az általános iskolát kezdők 10 százalékánál fordul elő, a fiúk között még nagyobb arányban. Fontos tehát, hogy ne szégyelljük, és ne is tekintsük egyből súlyos lelki zavar tünetének.

    Mikortól beszélünk éjszakai bevizelésről?

    A szobatisztaság kora után jelentkező bevizelés elég gyakori. 5 éves fiúkban 7 százalék, lányokban 3 százalékos gyakorisággal fordul elő. A 10 éves fiúk között 3 százalék, lányok között 2 százalékos a gyakorisága.

    Elsődleges az a forma, amikor a gyermek sosem volt szobatiszta, a másodlagos formában korábbi, problémamentes időszak után jelentkezik újra a bevizelés.

    Az éjszakai ágybavizelés is gyakori. Ilyenkor nappal nincs bevizelés. A gyermekek idegrendszere különbözőképpen érik. Az éjszakai vizelettartás képessége később alakul ki, mert ez nem tudatos tevékenység.

    Ezért 5 éves kor alatt nem is igényel kezelést, fontos a szülők türelme és az, hogy nem szégyenítsék meg a gyermeket. Ő nem tehet arról, hogy később érik, mint a „barátnő gyermeke”.

    A bevizelés szervi okainak kizárása után a lelki okokat kell megkeresni a probléma hátterében. Ezek között az erőszakos bilire szoktatás, tartós pszichés megterhelés, kistestvér születése, haláleset, családi konfliktus szerepelhet.

    A másodlagos forma többnyire enyhébb és jobban is kezelhető. Mindenképpen indokolt a részletes, szervi okokat kizáró vizsgálat. Ha nincs szervi ok néhány általános tanácsot érdemes betartani.

    Fontos, hogy a gyermek velünk együtt, akarjon szobatiszta lenni. Ezt legkönnyebben jutalmazással, dicsérettel tudjuk elérni. Lehet pl. kis naplót vezetni, ahol a száraz napok, vagy éjszakák után apró matricát ragaszthat be a gyerek.

    Fontos, hogy a nedves napokon ne kapjon büntetést. (persze jutalmat sem) A családtagokkal is beszéljük meg, hogy semmiképpen ne alázzák meg a gyermeket a bevizeléssel kapcsolatban.

    Vacsora után a gyermeknek már ne adjunk inni, és lefekvés előtt menjen el a WC-re. 

    Székletürítési gondok

    A székletürítési gondok talán még nagyobb problémát jelentenek a szülőknek és persze a gyerekeknek is. Nagyon gyakori, hogy a kisgyermek nem hajlandó székletet üríteni napokig. Ennek hátterében az szokott állni, hogy egy keményebb székletrög fájdalmat okoz a kicsinek, ezért ő legközelebb, félve az ismételt kellemetlenségtől visszatartja a székletét.

    A bélsár víztartalma a visszatartás alatt egyre jobban csökken, így egyre keményebb lesz, egyre nehezebb kiüríteni, ami természetesen ismételten fájdalmat okoz. Így ördögi kör alakulhat ki.

    A kör megszakítására a székletlazítás javasolt a gyermekeknek való székletlazító szirupokkal, ill. rostdús étrenddel, hámosító popsikenőcs alkalmazása mellett. Amikor a kicsinek már nem társul kellemetlen élménye a székletürítéshez, a probléma megoldódik.

    A beszékelés mindig nagyobb gondot jelez, mint a bevizelés. Hátterében állhat szervi ok is, ezt ki kell zárni gondos kivizsgálással. Ha ilyen nincs, megint csak a lelki tényezők jönnek szóba.

    Előfordul, hogy krónikus székrekedés áll a háttérben és az elakadt, kemény széklet fölötti híg széklet csorog le  és a szennyezi a fehérneműt. Ilyenkor nincs székürítési inger a probléma idején.

    Sajnos a gyermek ebben az esetben sokkal nagyobb probléma elé néz, mert a kellemetlen szag miatt pl. az osztálytársak kiközösítik, de a szülő is hevesen szokott reagálni. Ebben az esetben a székletrendezés a megoldás, de a szervi okot ki kell zárni.

    Súlyos pszichés gond, szorongás esetén a beszékelés lehet ún. regressziós magatartásforma, vagyis olyan, amikor a gyermek egy korábbi életkorba tér vissza érzelmileg. Ilyenkor a gyermekpszichológus segíthet a probléma feltárásában és orvoslásában.

    Itt is nagyon fontos, hogy jutalmazással próbáljunk eredményt elérni.

    Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

    Módosítva: 2017.11.27 21:41, Megjelenés: 2017.11.27 21:41
   • Cikkajánló

    COVID-19 - Új szigorítások

    COVID-19 - Új szigorítások

    portfolio.hu

    Hétfőtől még több helyen terjesztik ki a maszkhasználat kötelezettségét.

    Receptek a sorstársaknak

    Receptek a sorstársaknak

    Moharos Melinda, dietetikus

    Megjelent Arató Györgyi dietetikus Konyhanyelven a mellrákról c. könyve.

    Sejtes letapadás (veleszületett fitymaszűkület)

    A gyermekeknél születés után a pénisz előbőre többnyire nem hátrahúzható, ezért ezt az állapotot veleszületett fitymaszűkületként jelöli a nemzetközi irodalom.

    Honnan tudhatom, hogy koronavírusos-e a gyermekem?

    Kezeljük még a tünet nélküli, egészségesnek látszó gyereket is úgy, mintha fertőzött volna. Hiszen bármennyire is a megszokott módon viselkedik, ő is potenciális vírushordozó lehet, nem csak az a gyerek, aki lázas, aki köhög - szól Novák Hunor gyermekorvos a szülőkhöz.

    "Rágja a körmét a gyerekem!" - Az orvos válaszol

    "Ötéves kisfiam állandóan rágja a körmét, már próbáltam kifejezetten erre a célra szolgáló körömlakkot is használni, de nem segített. Mit tegyek?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    A hurutos köhögés
    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások