• Védőoltás citomegalovírus ellen

    Szerző: MTI

    A magzatoknál potenciálisan fejlődési rendellenességet, agykárosodást okozó citomegalovírus ellen fejlesztettek ki vakcinát - számolt be róla a New England Journal of Medicine című szaklap csütörtöki száma.

    A citomegalovírus az egész világon elterjedt, egészséges, felnőtt emberekre ártalmatlan. Ha azonban a nők állapotosan kapják el először a fertőzést, fennáll a veszélye, hogy a vírus a méhlepényen keresztül eljut a magzathoz, és súlyos fejlődési rendellenességet okoz.

    Hirdetés

      Ön tudta?

    Nyelőcsőgyulladást okozhat citomegalovírus fertőzés. A nyelészavarokról bővebben>>
    Egy újonnan kifejlesztett vakcina csökkenti a fertőzések számát a várandós nők között, így védi a magzatokat.

    Az első citomegalovírus elleni vakcina próbái már három évtizede megkezdődtek, ám eddig nem bizonyultak sikeresnek a védőoltások.

    A mostani tesztek során 464 olyan nem-terhes, 14 és 40 év közötti nő kapta meg a vakcinasorozatot vagy a placebót, akik még nem fertőződtek a vírussal.

    A követéses vizsgálatokban kiderült, hogy a vakcinált csoportban 18-an, míg a placebót kapott csoportban 31-en fertőződtek meg három és fél év alatt.

    Az oltássorozat után 97 nő lett terhes a vakcinált és 118 a placebócsoportban.

    Az előbbiek körében 81 élve születésre egyetlen méhen belüli citomegalovírus fertőzés jutott, míg a placebócsoport 97 élve születésére három.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.03.20 15:27, Megjelenés: 2009.03.20 15:27
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Ha COVID-19-fertőzött a gyerek - Hogyan igazolja a szülő a hiányzást?

    Az iskolai igazolások kapcsán foglalta össze a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat legutóbbi hírlevelében dr. Bogdányi Katalin gyermekszakorvos, neonatológus, a 12. kerületi Normafa gyermekrendelő háziorvosa. Mindez nem csak a körzetébe tartozó iskolások, illetve szüleik számára hasznos információ.

    Sejtes letapadás (veleszületett fitymaszűkület)

    A gyermekeknél születés után a pénisz előbőre többnyire nem hátrahúzható, ezért ezt az állapotot veleszületett fitymaszűkületként jelöli a nemzetközi irodalom.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.