• Védőoltás citomegalovírus ellen

    Szerző: MTI

    A magzatoknál potenciálisan fejlődési rendellenességet, agykárosodást okozó citomegalovírus ellen fejlesztettek ki vakcinát - számolt be róla a New England Journal of Medicine című szaklap csütörtöki száma.

    A citomegalovírus az egész világon elterjedt, egészséges, felnőtt emberekre ártalmatlan. Ha azonban a nők állapotosan kapják el először a fertőzést, fennáll a veszélye, hogy a vírus a méhlepényen keresztül eljut a magzathoz, és súlyos fejlődési rendellenességet okoz.

    Hirdetés

      Ön tudta?

    Nyelőcsőgyulladást okozhat citomegalovírus fertőzés. A nyelészavarokról bővebben>>
    Egy újonnan kifejlesztett vakcina csökkenti a fertőzések számát a várandós nők között, így védi a magzatokat.

    Az első citomegalovírus elleni vakcina próbái már három évtizede megkezdődtek, ám eddig nem bizonyultak sikeresnek a védőoltások.

    A mostani tesztek során 464 olyan nem-terhes, 14 és 40 év közötti nő kapta meg a vakcinasorozatot vagy a placebót, akik még nem fertőződtek a vírussal.

    A követéses vizsgálatokban kiderült, hogy a vakcinált csoportban 18-an, míg a placebót kapott csoportban 31-en fertőződtek meg három és fél év alatt.

    Az oltássorozat után 97 nő lett terhes a vakcinált és 118 a placebócsoportban.

    Az előbbiek körében 81 élve születésre egyetlen méhen belüli citomegalovírus fertőzés jutott, míg a placebócsoport 97 élve születésére három.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.03.20 15:27, Megjelenés: 2009.03.20 15:27
   • Cikkajánló

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    A has feltűnően elődomborodik, a végtagok a testhez képest vékonyak. Súlyos betegséget jelezhet!

    Táncterápia

    Táncterápia

    Dervalics Dóra

    Milyen pszichoterápiás alkalmazási területei vannak a mozgásterápiának?

    Ha megnő a gyermek hasa

    A banálistól a súlyosig sokféle oka lehet annak, ha a gyermek hasa feltűnően előredomborodik. A has megnagyobbodásának okairól dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója, csecsemő- és gyermekgyógyász beszél.

    Már több mint ötven gyerek megkapta az SMA-kezelést

    Már több mint ötven gyerek kapta meg az SMA (gerincvelői eredetű izomsorvadás) kezelésére szolgáló készítményt - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.