Védőoltás citomegalovírus ellen

Szerző: MTI

A magzatoknál potenciálisan fejlődési rendellenességet, agykárosodást okozó citomegalovírus ellen fejlesztettek ki vakcinát - számolt be róla a New England Journal of Medicine című szaklap csütörtöki száma.

A citomegalovírus az egész világon elterjedt, egészséges, felnőtt emberekre ártalmatlan. Ha azonban a nők állapotosan kapják el először a fertőzést, fennáll a veszélye, hogy a vírus a méhlepényen keresztül eljut a magzathoz, és súlyos fejlődési rendellenességet okoz.

Ön tudta?
Nyelőcsőgyulladást okozhat citomegalovírus fertőzés. A nyelészavarokról bővebben>>

Egy újonnan kifejlesztett vakcina csökkenti a fertőzések számát a várandós nők között, így védi a magzatokat.

Az első citomegalovírus elleni vakcina próbái már három évtizede megkezdődtek, ám eddig nem bizonyultak sikeresnek a védőoltások.

A mostani tesztek során 464 olyan nem-terhes, 14 és 40 év közötti nő kapta meg a vakcinasorozatot vagy a placebót, akik még nem fertőződtek a vírussal.

A követéses vizsgálatokban kiderült, hogy a vakcinált csoportban 18-an, míg a placebót kapott csoportban 31-en fertőződtek meg három és fél év alatt.

Az oltássorozat után 97 nő lett terhes a vakcinált és 118 a placebócsoportban.

Az előbbiek körében 81 élve születésre egyetlen méhen belüli citomegalovírus fertőzés jutott, míg a placebócsoport 97 élve születésére három.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fejfájás Fejfájás

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai.

Diabétesz Diabétesz

Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

Már Romániában az ismeretlen...

Romániában is megjelent az Európában és Amerikában gyermekek körében terjedő, ismeretlen eredetű májbetegség - erősítette meg a bukaresti...

Világszinten új eljárást teszteltek...

A Pécsi Tudományegyetemen teszteltek a világon elsőként egy új, magnézium-kalcium alapú felszívódó implantátumot, amely újabb jelentős...

Citomegalovírus-fertőzés: mik a...

A CMV-fertőzés fajspecifikus, így az emberre csak a human citomegalovírus-fertőzés jelent veszélyt. Mennyi a betegség lappangási ideje? Milyen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.