MIS-C téma

Tartós szívbetegséget is okozhat a gyermekkori koronavírus-fertőzés

WEBBeteg - Sz. M., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

A feltételezhetően COVID-19-fertőzéssel összefüggésbe hozható sokszervi gyulladás (multiszisztémás gyulladásos szindróma, azaz MIS-C) a gyermekeknél akár olyan mértékben károsíthatja a szívet, hogy szükségessé válhat az élethosszig tartó megfigyelés és adott esetben kezelés.

A delta-variáns okozta betegség megjelenése, tünetei gyermekeknél

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna

Delta-variáns

Az iskolakezdés kapcsán egyre aktuálisabbá válik a kérdés, hogy hogyan is érinti a pandémia a kisgyermekeket jelenleg mind hazánkban, mind a nagyvilágban. Az alábbi cikkben külföldi adatokra támaszkodva szeretnénk kitekintést adni erre vonatkozóan.

COVID-19: egy új tanulmány a gyermekeknél előforduló ritka sokszervi gyulladást vizsgálta

WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna

A New York-i Mount Sinai Egészségügyi Rendszer kutatói ismertették az első teljes genomra kiterjedő vizsgálatot, ami a SARS-CoV-2-fertőzést követően a gyermekeknél jelentkező ritka, de súlyos sokszervi gyulladás okát vizsgálja.

Dr. Velkey György: kompenzálni kell a járvány rossz hatásait

WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró

Koronavírus

A Bethesda Gyermekkórház főigazgatóját, dr. Velkey Györgyöt kérdeztük, aki elmondta, összekovácsolta őket a tavalyi év, megnyílt a poszt-COVID ambulanciájuk, továbbá kifejtette, mit gondol a 16 éven aluliak oltásáról is.

Ritka COVID-komplikáció gyerekeknél: a MIS-C

WEBBeteg.hu - Fazekas Erzsébet újságíró; lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász

A COVID-19 leginkább a 18 év alattiakat érintő egyik szövődménye a több szervet érintő gyulladás szindróma, (angol elnevezése - multisystem inflammatory syndrome in children - alapján) rövidítve a MIS-C.