Sokszervi gyulladás téma

Elérhető a PIMS-en átesett gyerekek felülvizsgálata

Semmelweis Egyetem

Mától lehet jelentkezni a koronavírus-fertőzéshez köthető sokszervi gyulladáson (PIMS) átesett gyerekek felülvizsgálatára a Semmelweis Egyetem két gyermekklinikájának online felületén.

Tartós szívbetegséget is okozhat a gyermekkori koronavírus-fertőzés

WEBBeteg - Sz. M., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

A feltételezhetően COVID-19-fertőzéssel összefüggésbe hozható sokszervi gyulladás (multiszisztémás gyulladásos szindróma, azaz MIS-C) a gyermekeknél akár olyan mértékben károsíthatja a szívet, hogy szükségessé válhat az élethosszig tartó megfigyelés és adott esetben kezelés.

COVID-19: egy új tanulmány a gyermekeknél előforduló ritka sokszervi gyulladást vizsgálta

WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna

A New York-i Mount Sinai Egészségügyi Rendszer kutatói ismertették az első teljes genomra kiterjedő vizsgálatot, ami a SARS-CoV-2-fertőzést követően a gyermekeknél jelentkező ritka, de súlyos sokszervi gyulladás okát vizsgálja.

Ritka COVID-komplikáció gyerekeknél: a MIS-C

WEBBeteg.hu - Fazekas Erzsébet újságíró; lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász

A COVID-19 leginkább a 18 év alattiakat érintő egyik szövődménye a több szervet érintő gyulladás szindróma, (angol elnevezése - multisystem inflammatory syndrome in children - alapján) rövidítve a MIS-C.

Elsőként alkalmaztak célzott anti-citokin kezelést COVID-19 utáni sokszervi gyulladásban a Semmelweis Egyetemen

Semmelweis Egyetem

Panaszmentesen otthonába távozott a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájáról az a 6 éves, sokszervi gyulladásban szenvedő kisfiú, akinek a kezelése során az országban elsőként alkalmaztak célzott biológiai terápiát.