Húgyhólyaggyulladás és tünetei

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
megjelent:

A gyermek az alhas középső részén érzett fájdalomra panaszkodik, gyakori vizelési ingere van, emiatt többször ürít kis mennyiségű vizeletet, és úgy érzi, mintha vizeletürítés után visszamaradna vizelet a húgyhólyagjában.

Lányok különösen hajlamosak rá a rövid, védtelenebb húgycső miatt. Laborvizsgálattal a vizeletben vér, genny, esetleg fehérje is kimutatható.

Milyen kiváltó okai lehetnek a húgyhólyaggyulladásnak

A leggyakoribb kiváltó tényező az E. coli nevű székletben megtalálható baktérium, aminek különös kötődési képessége van a húgyutak nyálkahártyájához, és a húgycsövön keresztül, úgynevezett felszálló jelleggel okoz gyulladást. Időnként más baktériumok, illetve vírusok is kiválthatják a betegséget.

Mi a teendő húgyhólyaggyulladásnál

A folyadékbevitel megnövelése annak érdekében, hogy a nagyobb mennyiségben kiválasztódó és ürített vizelet mintegy „kimossa” a kórokozókat. Jó hatású a cickafark tea fogyasztása.

Emellé a vizeletben jól kiválasztódó antibiotikumot kell szedni, melynek hatására körülbelül másfél napon belül már érezhetően mérséklődnek a kellemetlenségek.

Hogyan előzhető meg a húgyhólyaggyulladás

A rövid húgycső miatt, különösen kislányok esetében fontos, hogy megtanítsuk a helyes altesti higiénét. A WC használata után szeméremtestüket, végbélnyílásuk környékét a kislányoknak mindig a szeméremtest felől a végbélnyílás irányába kell törölni. Ellenkező esetben ugyanis pont a húgycsövük irányába törlik az esetleges kórokozókat.

Nagyon fontos, hogy a gyermek rendszeresen ürítse ki hólyagját. Főleg az óvodáskorúaknál szokott jellemző lenni, hogy a nagy játékban elfelejtenek WC-re menni, és vizeletüket a kelleténél tovább tartják vissza. Ennek azon túl, hogy a has préselésekor vizeletbecsorgást okozhat, az lesz a következménye, hogy a felszálló húgyúti fertőzésre hajlamosabbá válik.

Hasonló problémát okoz, ha az iskoláskorúak a mellékhelységek higiéniás viszonyait ismerve nem mennek WC-re az iskolában.

A székrekedés szintén hajlamosíthat alsó húgyúti fertőzésre, ezért amennyiben a gyermeknél ilyet tapasztalunk, akkor fontos annak rendezése is.

Visszatérő hólyaggyulladás megelőzésre ajánlott vörös áfonya tartalmú táplálék kiegészítő fogyasztása, melyről igazolt, hogy csökkenti az alsó húgyúti fertőzésre való hajlamot.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200

Cikkajánló

A vércukorszint jelentősége
A vércukorszint jelentősége

Hogyan mérhető?

Vércukormérés
Vércukormérés

Fontos, hogy pontos legyen.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Oxygen Medical - Dr. Demjén László, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.