Szederjesség (cianózis)

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
megjelent:

Cianózis alakulhat ki a vér oxigéntartalmának csökkenése és a szén-dioxid tartalmának emelkedése miatt. Ennek következtében a bőr, illetve a nyálkahártyák, a körmök kékes-lilásan elszíneződnek.

Megkülönböztetünk perifériás és centrális (központi) szederjességet.

Előbbi esetén csak a végtagokon látjuk a szederjességet, a kézfejeken, lábfejeken és azok körmein. Ezek a területek hűvösebb tapintatúak is egyben. Az újszülöttek a keringésszabályozásuk fejletlen volta miatt hajlamosabbak rá, ezért érezhetjük a kis végtagokat a megfelelő környezeti hőmérséklet ellenére is hűvösebbnek. Ez a típusú szederjesség önmagában átmeneti, ártalmatlan jelenség és nem látszik mellette az ajkak, a szájnyálkahártya, nyelv szederjessége (centrális cianózis).

Ehhez hasonlóan az ajkak körül is előfordulhat erőteljes síráskor ún. szájkörüli sápadtság, szederjesség, ami szintén nem kóros, mert ebben az esetben sem kékül el az ajakpír! Bármely életkorban bekövetkezhet perifériás szederjesség hideg környezeti hőmérséklet hatására, ami a kis erek erőteljes összehúzódása miatt alakul ki. Hideg vízben való fürdőzés esetén az ajkak is szederjessé válhatnak, de a szájnyálkahártya, nyelv nem. Ez is megkülönbözteti a centrális szederjességtől.

Raynoud tünet

Jellegzetessége, hogy az ujjpercek érösszehúzódás következtében először elfehérednek, majd a rossz szöveti oxigénellátottság miatt szederjessé válnak, végül pedig az érösszehúzódás megszűntével kipirosodnak. Gyakran mindkét kézen megfigyelhető, átmeneti fájdalommal jár, és hideg, vagy érzelmi izgalom provokálhatja. Önmagában nem kóros, de társulhat SLE-hez.

A centrális szederjesség esetén (vagyis amikor a kékes-lilás elszíneződést az ajakpíren, szájnyálkahártyán, nyelven látjuk), mindig arra kell gondolni, hogy a szervezet oxigénhiányos állapotban van! Természetesen a rossz oxigénellátottság következtében miatt a végtagokon ilyen esetben is észlelhető lesz a szederjesség.

A szervezet oxigénhiányos állapota több szervrendszer megbetegedésének, működési hibájának folyományaként is kialakulhat más és más mechanizmussal, de végeredményben mindegyik az elégtelen oxigénellátottságot eredményezi. Többségükben a bőrelváltozáson kívül a kiváltó ok függvényében egyéb kísérő tünetek is láthatóak (pl. nehézlégzés, szapora légzés, kóros aluszékonyság stb.).

A centrális szederjesség okai:

Légző-rendszeri okok:

Nagy kiterjedésű tüdőgyulladás, újszülöttkorban is fennmaradó magzati keringés, veleszületett rekeszsérv.

Szív eredetű okok:

Veleszületett szívfejlődési rendellenességek, szívelégtelenség.

Központi idegrendszeri eredet:

Anyának adott, vagy általa szedett nyugtató hatású gyógyszerek hatása a szoptatott babára, koponyán belüli vérzés, légzőizmok beidegzési zavara

Vér eredetű okok:

Nagyfokú vérvesztés, a vörösvértestek túlzottan magas száma, vörösvértest enzimhibái (veleszületetten, vagy magas nitrittartalmú víz, vagy zöldségek fogyasztása után).

Anyagcserezavar: Alacsony vércukorszint,

Centrális szederjesség észlelése esetén, azonnali orvosi vizsgálat, a kóreredet tisztázása, és annak kezelése szükséges!

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Immunközpont - Dr. Kádár János, immunológus
WEBBeteg/Immunközpont - Dr. Smajda Zsuzsanna, immunológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.