Veszélyben a fürdőszobában - támad a penész

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
megjelent:

Súlyos, akár gyógyíthatatlan betegséget is okozhatnak a lakásokban honos penészgombák. Leggyakrabban az allergia és az asztma kialakulásáért felelősek, de súlyos tüdőgyulladást, légzési elégtelenséget, sőt, akár daganatot is összefüggésbe lehet hozni a penészgombákkal - figyelmeztet a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet.

Csaknem féltucatnyi olyan penészgomba tenyészhet a lakásban, amelyek spórái és mérgező anyagai súlyosan károsíthatják az egészséget. A penészes lakás tehát nem csupán esztétikai problémákat okoz, de veszélyes is. A Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben mind több olyan kis pacienssel találkoznak, akiknél az allergia és az asztma egyértelműen összefüggésbe hozható a lakásban tenyésző penészgombával.

Ne becsülje alá a veszélyt!

Penész a lakásban - Nem biztos, hogy tud róla!

A mennyezeten, az ablakok, vagy a bejárati ajtó sarkaiban megbúvó penész könnyen észrevehető és igyekszünk is mihamarabb megszabadulni tőle. Ha azonban látszólag minden ok nélkül, hosszabb ideje tartó orrdugulás, köhögés gyötri a lakásban, ideje benéznie a szekrények, falvédők mögé! Penész a lakásban - Nem biztos, hogy tud róla!

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy sokan hajlamosak legyinteni, jóllehet, ha a „fertőzött” lakásban arra fogékony gyermek él, súlyos egészségkárosodást okozhatnak a penészgombák. Nem csupán a már allergiás betegekre veszélyesek, hanem olyan egészségesekre is, akik valami miatt az úgynevezett rizikócsoportba tartoznak. Az érintettek között vannak az újszülöttek, akiknek az immunrendszere még igencsak fejletlen, a terhes nők, akiknek magzata nagyobb eséllyel lesz allergiás penészgombára, a dohányosok és a krónikus betegek. A sportolók sincsenek biztonságban, hiszen ők megszokták, hogy egy-egy lélegzetvétellel több levegőt „szippantanak be”, így a lakásban elő penészgombák spórái is nagyobb eséllyel jutnak be a szervezetükbe.

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakértői hangsúlyozzák: a leggyakrabban allergiás tüneteket, illetve allergiát, allergiás náthát, de akár asztmát is okozhat a penészgomba spóráinak belélegzése. Ritkán a spórák és mérgező anyagok tüdőgyulladást, tüdőtályogot, hörgőgyulladást váltanak ki. Előfordulhat – főleg a gyenge immunrendszerű, vagy krónikus beteg, esetleg az immunrendszert gyengítő gyógyszeres kezelés alatt állók körében -, hogy a tüdőszövet elhalásával járó gyulladás alakul ki, amely súlyos légzési elégtelenséghez vezethet. Szintén a penész számlájára írható az allergiás kötőhártya-gyulladás, valamint az ekcéma (a bőr krónikus gyulladásos megbetegedése).

A penészgombák okozta betegségek nem gyógyíthatók, ezért a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetnél a megelőzés fontosságára figyelmeztetnek. A penészes lakásban élők – ha tehetik – minél kevesebb időt töltsenek a penészes helységekben (jellemzően a fürdőszobában, illetve más vizes helységben), a gyermekek pedig ne aludjanak penészes szobában – intenek óvatosságra a szakértők.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.