• Veszélyben a fürdőszobában - támad a penész

    Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

    Súlyos, akár gyógyíthatatlan betegséget is okozhatnak a lakásokban honos penészgombák. Leggyakrabban az allergia és az asztma kialakulásáért felelősek, de súlyos tüdőgyulladást, légzési elégtelenséget, sőt, akár daganatot is összefüggésbe lehet hozni a penészgombákkal - figyelmeztet a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet.

    Csaknem féltucatnyi olyan penészgomba tenyészhet a lakásban, amelyek spórái és mérgező anyagai súlyosan károsíthatják az egészséget. A penészes lakás tehát nem csupán esztétikai problémákat okoz, de veszélyes is. A Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben mind több olyan kis pacienssel találkoznak, akiknél az allergia és az asztma egyértelműen összefüggésbe hozható a lakásban tenyésző penészgombával.

    Hirdetés

    Ne becsülje alá a veszélyt!

    Penész a lakásban - Nem biztos, hogy tud róla!

    A mennyezeten, az ablakok, vagy a bejárati ajtó sarkaiban megbúvó penész könnyen észrevehető és igyekszünk is mihamarabb megszabadulni tőle. Ha azonban látszólag minden ok nélkül, hosszabb ideje tartó orrdugulás, köhögés gyötri a lakásban, ideje benéznie a szekrények, falvédők mögé! Penész a lakásban - Nem biztos, hogy tud róla!>>

    A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy sokan hajlamosak legyinteni, jóllehet, ha a „fertőzött” lakásban arra fogékony gyermek él, súlyos egészségkárosodást okozhatnak a penészgombák. Nem csupán a már allergiás betegekre veszélyesek, hanem olyan egészségesekre is, akik valami miatt az úgynevezett rizikócsoportba tartoznak. Az érintettek között vannak az újszülöttek, akiknek az immunrendszere még igencsak fejletlen, a terhes nők, akiknek magzata nagyobb eséllyel lesz allergiás penészgombára, a dohányosok és a krónikus betegek. A sportolók sincsenek biztonságban, hiszen ők megszokták, hogy egy-egy lélegzetvétellel több levegőt „szippantanak be”, így a lakásban elő penészgombák spórái is nagyobb eséllyel jutnak be a szervezetükbe.

    A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakértői hangsúlyozzák: a leggyakrabban allergiás tüneteket, illetve allergiát, allergiás náthát, de akár asztmát is okozhat a penészgomba spóráinak belélegzése. Ritkán a spórák és mérgező anyagok tüdőgyulladást, tüdőtályogot, hörgőgyulladást váltanak ki. Előfordulhat – főleg a gyenge immunrendszerű, vagy krónikus beteg, esetleg az immunrendszert gyengítő gyógyszeres kezelés alatt állók körében -, hogy a tüdőszövet elhalásával járó gyulladás alakul ki, amely súlyos légzési elégtelenséghez vezethet. Szintén a penész számlájára írható az allergiás kötőhártya-gyulladás, valamint az ekcéma (a bőr krónikus gyulladásos megbetegedése).

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A penészgombák okozta betegségek nem gyógyíthatók, ezért a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetnél a megelőzés fontosságára figyelmeztetnek. A penészes lakásban élők – ha tehetik – minél kevesebb időt töltsenek a penészes helységekben (jellemzően a fürdőszobában, illetve más vizes helységben), a gyermekek pedig ne aludjanak penészes szobában – intenek óvatosságra a szakértők.

    Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
    Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
    Tel: +36 1 44 33 200
    Weboldal: http://svabhegy.eu/

    Legutóbb frissült: 2012.03.03 12:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Miért lesz az allergiából asztma?

    A légúti allergiás betegek gyakran számolnak be idővel megjelenő asztmás tünetekről is. Mit tehetünk, hogy a betegség lefolyását megváltoztassuk, hogy elkerüljük az asztma kialakulását?

    A penészgomba-allergia kezelése és megelőzése

    Miért jelent komoly veszélyt a penészgomba-allergia? Miért elengedhetetlen a penészmentesítés és a megfelelő orvosi kezelés? Mit tehet a penészesedés megelőzése érdekében? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a penészgomba-allergia kezelésével és megelőzésével kapcsolatban.

    Immunterápiával az allergia ellen

    A modern orvostudománynak köszönhetően, már nemcsak az allergiás tünetek, panaszok akut csökkentésére van lehetőség, hanem immunterápiával a kellemetlen panaszokat évekig elfelejthetjük az allergiaszezonban.

    Ez csak allergia - Veszélyes lehet, ha elbagatellizáljuk

    Annak ellenére, hogy hazánkban a lakosság több mint 50 százaléka érzékeny legalább egy allergénnel szemben, a betegség súlyát még mindig kevesen ismerik fel. Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus erről, és a hiányzó ismeretek életveszélyes következményéről is beszélt a PrimaMedica Szakmai Napon tartott előadásában.

    A penészgomba-allergia okai és tünetei

    Penészgomba-allergia esetén a tüneteket kiváltó tulajdonképpeni allergének ezeknek a gombáknak a szaporító sejtjei, vagyis a spórái. Az immunrendszer penészgombákkal, illetve penészgombaspórákkal szembeni fokozott, illetve túlzott reakciójáról van szó.

    Penész a lakásban - Nem biztos, hogy tud róla!

    A mennyezeten, az ablakok vagy a bejárati ajtó sarkaiban megbúvó penész könnyen észrevehető, és igyekszünk is mihamarabb megszabadulni tőle. Ha azonban látszólag minden ok nélkül, hosszabb ideje tartó orrdugulás, köhögés gyötri a lakásban, ideje benéznie a szekrények, falvédők mögé!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.