Bent tereget? Asztmás lehet tőle

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

Nincs is jobb a frissen mosott ruha illatánál, és a tél közeledtével igencsak sokat is élvezhetjük ezeket az örömöket, ugyanis a szabadban teregetni aligha van lehetőség. A kutatók azonban óva intenek az efféle örömöktől, a beltéri teregetés ugyanis egészségügyi panaszokhoz is vezethet.

A veszély különösen az asztmára, szénanáthára és egyéb allergiás megbetegedésekre hajlamos emberekre leselkedik, de ugyanígy nem érezhetik magukat (illetve csemetéjüket) biztonságban a kisgyermekes szülők sem. A Glasgow-i Egyetem Mackintosh Építészmérnöki Karának kutatásából ugyanis az derült ki, hogy számos otthonban túl magas a páratartalom, és ennek közel 30 százalékáért a kiteregetett ruhák a felelősek. A felmérésben részt vevő brit lakások háromnegyedében olyan magas volt a páratartalom, ami a poratkák szaporodásához vezetett.

– Főleg a nagyon új, jó nyílászárókkal rendelkező lakásokban probléma a poratka és a penész is. A poratka az asztmások, allergiások nagy ellensége és kifejezetten szereti a párás-meleg időt, például az ágyunkat. A tüdőbe jutva irritálja a hörgőket, köhögést okozhat – magyarázta dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász főorvos.

Veszély a tusolóban is

A túl magas páratartalom pedig amellett, hogy önmagában is egészségügyi kockázattal jár, felelőssé tehető a penész megjelenéséért, s így a penészspóra koncentráció megnövekedéséért is a lakásban. A penész pedig az esztétikai problémán túl, több életveszélyes betegségért is felelőssé tehető. A penészgomba több százezer típusát ismerjük, de közülük csupán körülbelül tíz okoz betegségeket, főként orrmelléküreg-gyulladást, hörghurutot és más légzőszervrendszeri megbetegedéseket, valamint allergiát.

A penészgomba spóráinak belégzése két hatással járhat. Egyrészt fertőzést okozhat, ami leginkább a legyengült immunrendszerű embereket sújtja, másrészt allergiás reakciót, különösen asztmát válthat ki, amint a spórák bekerülnek a felső légutakba és az orrmelléküregekbe. A penészgomba okozta betegségek tünetei közé tartozik a köhögés, az állandó kimerültség, a szem- és torokirritáció, a fejfájás, a bőrirritáció és a hányinger.

– A spórák akkor is jelen vannak a lakásban, ha a falon, foltok formájában ennek nem látjuk nyomát. Nyirkos-meleg időben rendkívül gyorsan szaporodnak, a cserepes virágok földjén, vagy a radiátorra helyezett párologtató edényben is megjelenhetnek. A spóra krónikus légzőszervi megbetegedésben szenvedőknél fulladást is okozhat, a légúti fertőzések lefolyása pedig mindenkinél hosszabb lehet egy spórákkal fertőzött lakásban. A penészspóra gombás eredetű tüdőgyulladásokért is felelőssé tehető – folytatta dr. Hangonyi Csilla.

Szellőztessünk rendszeresen, használjunk ecetet!

A hóba, esőbe kitenni a ruhákat még az egészségügyi kockázatok ellenére sem lehet, ezért a szakértő azt javasolja, szellőztessen rendszeresen, azzal ugyanis a poratkák és penészspórák száma is csökkenthető! – Minden nap, naponta többször, rövid időre nyissuk ki az ablakokat, és csináljunk akár huzatot is. Az, ha csak résnyire nyitjuk az ablakot és úgy hagyjuk hosszú időre, nem elég. Ha párologtatunk, a párologtató készülékbe vagy edénybe tegyünk pár csepp ecetet, hogy megakadályozzuk a gombák szaporodását – tanácsolta a szakértő, hozzátéve: mindezen óvintézkedéseken túl rendszeresen ellenőrizzük a sarkokat és a bútorok mögötti területeket, s ha penészt látunk szaporodni, irtsuk ki!

Optimális hőmérséklet, páratartalom a lakásban

A fűtési szezonban nem árt néhány szót ejteni a lakás ideális hőmérsékletéről, a megfelelő páratartalomról. Természetesen nem mindegy, hogy milyen helyiségekről és a család mely tagjairól van szó. Más ugyanis az optimális levegőminőség a nappali illetve a hálószoba, vagy egy idősebb és egy fiatalabb családtag esetén. Optimális hőmérséklet, páratartalom a lakásban

(WEBBeteg; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó)

Cikkajánló

Az asztma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Asztma
Az asztma a légutak - elsősorban a hörgők - krónikus gyulladásos megbetegedése. A hörgők simaizomgörcse, nyálkahártya-duzzanata okozza a légutak szűkületét és a nagymennyiségű váladékképződés tovább akadályozza a levegő áramlását.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.