• A Wiskott-Aldrich-szindróma és tünetei

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

    A Wiskott-Aldrich-szindróma egy összetett immunhiányos betegség, mely X-kromoszómához kötötten öröklődik. A genetikai hiba lényege, hogy egy bizonyos protein, amit a felfedezőik után Wiskott-Aldrich-szindróma-proteinnek neveztek el, nem, vagy nem megfelelő mennyiségben van jelen az ún. hematopoetikus, vagyis vérképző sejtekben.

    Mivel a kórkép teljes kifejlődéséhez – recesszív jellege miatt - az szükséges, hogy nőkben mindkét X-kromoszóma hibás legyen, ezért nők körében gyakorlatilag nem fordul elő ez a megbetegedés.

    Jellemzően a betegséget hordozó, de annak tüneteit nem mutató anyától örökli a hibás kromoszómát a fiú gyermek. Beteg apa a fiának semmiképpen nem adhatja tovább a betegséget, lányának viszont tovább örökítheti, de a lány csak akkor lehetne beteg, ha az anyjától is hibás géneket örökölne.

    Hirdetés

    Legkésőbb kora gyermekkorban jelentkeznek a tünetek

    A génterápia lehetőségei
    A genetikai betegségek kezelése csak tüneti terápiára szorítkozik, nincs lehetőség magának a kiváltó tényezőnek a kiiktatására. A genetikai betegségek jövőbeni gyógyítására ugyanakkor ígéretes kutatások vannak folyamatban.
    Tudjon meg többet a génterápia
    lehetőségeiről

    A betegség rögtön születést követően, vagy kora gyermekkorban jelentkezik. 3 alapvető tünet jellemzi: alacsony vérlemezke szám (thrombocytopenia), ekcema, ami egy pikkelyes hámlással, viszketéssel járó bőrbetegség, valamint az immunrendszer nem megfelelő működése, aminek oka, hogy mind az ún. T-, mind pedig a B-sejtek működése kóros.

    Normális esetben ezek a sejtek vesznek részt a különböző kórokozók felismerésében és a velük szembeni védekezés kialakításában.

    A T- és B-sejtek nem megfelelő működése miatt a beteg gyermek szervezete sokkal fogékonyabb a fertőzésekre, gyakran szenved tüdő- vagy arcüreggyulladásban, középfülgyulladásban, de súlyos esetben agyhártyagyulladás vagy sepsis is kialakulhat.

    Vérzési rendellenesség is kialakulhat

    Az immunrendszer nem megfelelő működésének jele az is, hogy a különböző antitestek (immunglobulinok) nem a megszokott mennyiségben vannak jelen a vérben.

    Egyesek, mint pl. az IgM típusú antitest mennyisége csökkent, míg pl. az IgE és az IgA koncentrációja emelkedett lehet. Ezen eltérések kimutatása vérvizsgálat segítségével hozzájárul a diagnózis felállításához, egyéb immunhiányos kórképek kizárásához.

    Kóros vérzéshajlam
    Vörös- és fehérvérsejt

    A vérlemezkék (thrombocyták) alacsony száma vérzési rendellenességeket okoz. Kis erőbehatásra is véraláfutások jelentkeznek a bőrön, sérülést követően vagy műtétek során nem alvad meg a vér, megnyúlik a vérzési idő.

    Gyakori az orrvézés és a véres széklet is. Az alacsony vérlemezkeszám miatt súlyos, életveszélyes következménye lehet egy esésnek, ha a beteg gyerek a fejét is megüti, ilyenkor ugyanis koponyaűri vérzés is kialakulhat.

    A hiányzó vérlemezkéket súlyos esetben transzfúzióval pótolni kell, de megoldást jelenthet a lép eltávolítása is, mivel a vérlemezkék a lépen keresztül eliminálódnak a vérből.

    Rendszeres kivizsgálásokra van szükség

    A 3 fent említett alaptüneten túl gyakran alakul ki a Wiskott Aldrich szindrómás betegnél autoimmun betegség. Ezek lényege, hogy a szervezet a saját sejtjeit idegenként ismeri fel és védekezik ellene.

    A leukémiák kezelési lehetőségei
    A különböző leukémiák esetén a kemoterápia a fő kezelési eljárás, amelynek célja a daganatos sejtek számának minél nagyobb mértékű visszaszorítása.
    A leukémiák kezelési lehetőségei

    Leggyakrabban az erek gyulladásával járó ún. vasculitis, vérszegénységhez vezető haemolitikus anaemia, ízületi gyulladás (arthritis) vagy vesebetegség (nephritis) alakul ki.

    A későbbi életévekben gyakori a rosszindulatú betegségek, elsősorban leukemiák és lymphomak kialakulása is, éppen ezért ezeknek a betegeknek rendszeres és alapos kivizsgálásokon kell résztvenniük életük végéig.

    Gyógyulást a Wiskott-Aldrich-szindrómában szenvedő beteg számára egyelőre csak csontvelő- vagy őssejtátültetés jelenthet, amire akkor van lehetőség, ha a családban van olyan egészséges személy, akinek a csontvelői sejtjei minden tekintetben megegyeznek a beteg gyerekével (ún. HLA-identikus donor).

    Ez a családtag legtöbbször a beteg gyerek vér szerinti egészséges testvére lehet. Csontvelő-átültetés hiányában sajnos a beteg gyerekek ritkán érik meg a felnőtt kort.

    Egyre jobb életkilátások

    A transzplantáción túl tüneti terápia szükséges, ami transzfúziót, gyakori fertőzések esetén intravénásan adott immunoglobulin készítményt illetve antibiotikumot és antivirális szereket jelent.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az autoimmun betegségek fellépése esetén szteroid terápiára is szükség lehet. Ma már lehetőség van arra, hogy pozitív családi anamnézis esetén, vagyis akkor, ha a családban már van beteg gyerek, még a szülést megelőzően elvégezzék a DNS vizsgálatot, kizárva vagy megerősítve ezzel a betegség előfordulásának valószínűségét.

    A DNS-t nyerhetik az ún. amniocentezis során magzatvízből vagy egy másik beavatkozás során a méhlepényből. De fontos tudni, hogy ma már a Wiskott-Aldrich-szindrómával világra jött gyerekek életkilátása sokkal jobb, mint 30 évvel ezelőtt.

    Bár még mindig az egyik legsúlyosabb immunhiányos betegségnek számít, aminek súlyos, életet veszélyeztető szövődményei lehetnek, számos beteg kisfiú megéri a felnőtt kort.

    A legidősebb, transzplantáción átesett betegek ma a 20-as, 30-as éveikben járnak, és a beavatkozásnak köszönhetően jó egészségnek örvendenek.

    Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

    Módosítva: 2018.05.05 17:25, Megjelenés: 2017.04.13 05:21
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bélrák fiatalon

    Bélrák fiatalon

    MTI

    Egyre több a bélrákos megbetegedés a fiatal felnőttek körében.

    Bőrsérülés, horzsolás

    Bőrsérülés, horzsolás

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Sérülés bármikor érheti testünket, ezért jó, ha tudja, mit kell tenni ilyenkor. (x)

    Immunhiány állapotok

    Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa, melynek feladata a szervezet élettani egyensúlyának biztosítása, a szövetek integritásának védelme az idegennek felismert struktúrákkal, azaz a testidegen antigénekkel szemben.

    5 jel, ami immunhiányra utalhat

    Ha gyakran kapunk el különböző fertőzéseket, azt gondolhatjuk, hogy valami komolyabb betegség áll a háttérben. Dr. Kádár János immunológus szerint azonban kizárólag a gyakori betegeskedés alapján nem lehet erre következtetni, ám ha más tüneteink is jelentkeznek, az akár immunhiányos állapotot is jelezhet.

    A gyakori fertőzések immunhiányos betegséget jelezhetnek

    Immunhiányos betegség esetén az immunrendszer egy része nem látja el tökéletesen feladatát. Ha a hiányzó működés, vagy a nem megfelelő funkció oka öröklött - a születéskor már meglevő - elsődleges vagy veleszületett immunhiányról beszélünk. A tünetek már csecsemőkorban jelentkezhetnek, de olyan is előfordul, hogy akár évtizedekig lappanganak.

    A visszatérő gombafertőzés immunhiányos állapotot jelezhet

    Testünk természetes flórájának részeként mindannyiunkban élnek gombák, a tápcsatornában és bőrünkön megtelepedve. Optimális esetben segítik emésztésünket, részt vesznek a vitaminok és enzimek szintézisében, védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben.

    A veleszületett IgA hiányos gyerekekről

    Mennyire veszélyes és problémás az alacsony IgA szint, illetve van-e ebből gyógyulás? Mivel lehet javítani az állapotán, illetve mivel lehet növelni az IgA értéket? Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA