Az immunhiányos betegeknek különösen fontos a harmadik oltás

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az oltás ellenére is kórházba kerülők többsége az immunhiányos betegek köréből kerül ki, ám a harmadik, ráerősítő dózis esetükben is jelentősen csökkenti a súlyos megbetegedés esélyét. Sőt, az Egyesült Államokban a napokban a 4. dózis lehetőségét is engedélyezték az érintett betegek számára.

A legyengült immunrendszerrel élők számára nagyon fontos és hasznos az emlékeztető oltás, mert segítségével hatásos védelmet nyernek a számukra különösen nagy kockázatot jelentő súlyos COVID-19 megbetegedéssel szemben.

A veszélyeztetettek e csoportjába tartozó egyéneknél kisebb, az átlagoshoz képest csökkent mértékű a vakcinák hatékonysága: a betegek 90 százalékánál ugyan kialakul az immunválasz, ám az antitestek száma az egyharmada az átlagos immunrendszerrel rendelkezők eredményeihez képest. Erre tekintettel, a nagyobb védettség érdekében, több országban is elkezdték harmadik oltáshoz juttatni az immunhiányos betegeket.

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) megállapítása szerint (is), az immunhiányos vagy a legyengült immunrendszerűek csoportjába tartozó egyéneket állapotuk nagyon sérülékennyé teszi, náluk sokkal gyakrabban fejlődik ki a súlyos, olykor végzetes kimenetelű COVID-19. Immunhiány előállhat örökölt genetikai hiba nyomán, de kialakulhat bizonyos állapotok, alapbetegségek következtében. Ezen kívül, egyes kezelések, például daganat miatti kemoterápia hatására is legyengülhet az immunrendszer. „Gyakori jelenség, hogy egyes kórokban szenvedők, vagy olyan betegek, akik az immunrendszerre negatívan ható gyógyszereket szednek, még teljes beoltottságuk esetén sem lesznek esetleg védettek” – olvasható a CDC közleményében.

Bővebben Az immunszupresszív kezelésekről

A teljesen (két dózissal) beoltott immunszuprimáltaknál előforduló úgynevezett áttöréses fertőzések eseteit – kontrollcsoport adataival összevetve – értékelte ki egy friss tanulmány, kifejezetten az immunszupresszáns gyógyszert szedőkre fókuszálva. A kutatásba bekerült személyek mintegy 18 százaléka volt immunhiányos, akik csaknem 63 százalékánánál egynél több alapbetegséget lehetett találni, míg velük szemben a normális immunrendszerű egyének kevesebb, mint ötödének volt csak ismert alapbetegsége.

A vizsgálat eredményei

A 2020 decembere és 2021 júliusának eleje közötti időszak tanulmányozásakor a kutatók megfigyelése szerint 978 olyan fertőzés fordult elő, amely teljesen beoltottakat érintett. Ezek közül 374 esetben immunszuprimált beteget ért el az áttörés. Csaknem 20 százalékukat (19,8%), összesen 74 beteget kellett kórházba szállítani, 23 személy a sürgősségi osztályra került, kilencen szorultak gépi lélegeztetésre, ketten pedig meghaltak.

Miközben az immunszuprimáltak a teljesen beoltott csoport megközelítőleg csak 18%-át tették ki, mégis náluk fordult elő az összes áttöréses infekció 38,2%-a, a kórházba kerülések 59,7%-a és az elhalálozások 100 százaléka – írták összegzésként a tanulmány szerzői.

A teljes vakcináltság ellenére kialakuló (áttöréses) fertőzések előfordulása a transzplantáltak, az új szervet kapottak körében volt a legmagasabb – az adatok a csontvelő átültetettek nélkül értendők, jegyezték meg a szerzők. A tanulmány megfigyelései azt mutatják, hogy azoknál, akiknél semmiféle immunhiányos állapot nem áll fenn, az ilyen esetek igen ritkák, és igen kis valószínűséggel végződnek kórházba kerüléssel, nagyon ritkán halállal.

Két dózis mellett még gyakori a súlyos megbetegedés

Ez a szakmai ellenőrzésen még nem átesett tanulmány a maga nemében a legnagyobb, amely a teljesen beoltott immunszuprimáltaknál előfordulő fertőzések eseteit vizsgálta. Eredményei megerősítik azon korábbi, a való életből származó tapasztalatokat is, amelyek szerint az immunszuprimált páciensek némely csoportjában csökkent mértékű a vakcina adta védelem. A munkacsoport következtetése szerint az eredmények arra utalnak, hogy az áttöréses infekciók általában véve ritkák, azonban bizonyos immunszuprimált, immunhiányos állapotokban gyakoribbak és súlyosabb kimenetelűek.

A megfigyelések alátámasztják az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelete (Food and Drug Administration, FDA) által kiadott használatba vételi jóváhagyást, és a CDC ajánlásait, miszerint az immunhiányos állapotban lévő betegeknek fel kell ajánlani a harmadik dózist a védettségük növelésére, emellett szorosan figyelemmel kell követni e csoport tagjainak állapotát.

Mindent el kell követni, hogy a csökkent immunvédelemmel rendelkező betegek körében a lehető legnagyobb számban történjen meg a vakcinálás. Különösen annak tudatában van szükség minderre, hogy a védelem időtartama csökken, és újabb SARS-CoV-2 variánsok jelennek meg.

Az Egyesült Államokban engedélyezték a negyedik dózist is

Egyes immunszuprimált személyek, akiket vagy a Pfizer vagy a Moderna COVID-19 elleni védőoltásával már teljes körűen vakcináltak, kaphatnak egy negyedik oltást is – tette közzé kedden az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention) a napi tudományos szakmai eredményekre figyelemmel frissített új ajánlásában, amelyről a Yahoo News számolt be.
Mindazok a 18 év felettiek, akik „közepesen, vagy súlyosan immunhiányosak”, amennyiben 3 dózist kaptak már egy mRNS vakcinából (ha a booster Pfizer vagy Moderna volt), és azóta már legalább 6 hónap eltelt, állapotuk miatt részesülhetnek egy negyedik oltásban is. Ez a legújabb pedig Pfizer, vagy Moderna, de akár Johnson & Johnson vakcina is lehet – részletezi ajánlását a CDC.
A jóváhagyó hatóság fontos figyelmeztetése, hogy az immunhiányos betegek számára beadott harmadik COVID-19 a hivatalos osztályozás szerint „pótlólagos, kiegészítő dózis”, aminek mennyisége meg kell egyezzen az első két beadott dózis mennyiségével. Azonban az ilyen betegek számára a negyedik dózist ráerősítő oltásnak kell tekinteni, aminek mennyisége nem lehet több, mint a fele annak, ami a korábbi három vakcina ampullájában volt.
A CDC az elmúlt héten hagyta jóvá, hogy az érintett amerikaiak kaphassanak olyan emlékeztető oltást, amely eltérő gyártmányú, mint az eredetileg megkapott COVID vakcinájuk.

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Cikkajánló

A COVID-19 elleni vakcinák összehasonlítása

Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Koronavírus védőoltás
A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően gyors ütemét, vagy eldönteni, minek higgyünk. Összefoglaló a vakcinákkal kapcsolatos legfontosabb aktuális tudnivalókról.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.