• A gégeszűkület okai, tünetei és kezelési lehetőségei

    Dr. Zaránd Rajmund
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész

    A felső légutak nyaki szakasza kritikus helyzetű a légzés szempontjából, mivel a gége körüli terület szűk, és párhuzamos légút a nyakon nincs. Itt kereszteződik a táplálék és a levegő útja, illetve nagyérképletek is futnak a közelben, amelyek fejlődési eltérései a közelség miatt a légutak lumenét is érinthetik.

    A szűkületek lehetnek veleszületettek és szerzettek is, általános szabályként elmondható, hogy a normális tágasságú légúthoz képest 50 százaléknál kisebb keresztmetszet biztosan okoz tüneteket.

    A gégeszűkület fajtái

    Elhelyezkedésük szerint 3 csoportra oszthatjuk:

    1. szupraglottikus (hangszalag fölötti) szűkület,
    2. glottikus (hangszalagok szintjében levő) szűkület,
    3. szubglottikus (hangszalagok alatti) szűkület.

    Veleszületetten leggyakoribbak a szupraglottikus szűkületek, amikor a puha porcok és a laza kötőszövetes kapcsolatok miatt a gégefedő belégzéskor a gégére borul - jellegzetes „kukorékoló” hangot okozva. Bár gyakori, de az esetek túlnyomó többségében ártalmatlan jelenség. Igen ritkán kerül sor beavatkozásra, az életkor előrehaladásával a porcok és a kötőszövet szilárdulnak, így a tünet másfél-két éves korra spontán megszűnik.

    A legsúlyosabb problémát a leggyakrabban a hangszalagok magasságában lévő hártya (web) okozza, ami képes teljesen elzárni a légutat - a két hangszalag lényegében összenő. Azonnali légcsőmetszés szükséges a teljes vagy majdnem teljes elzáródáskor a születés után azonnal. Viszonylag gyakran látjuk, de inkább később okoz problémát a szubglottikus szűkület, amikor a gyűrűporc alakja vagy mérete abnormális, esetleg az első légcsőporc eltérő, ezért okoz szűkületet.

    Hirdetés

    A gégeszűkület kiváltó okai

    A veleszületett eltéréseknél már említettük a porc lágyságát, a kötőszövet lazaságát. A gége fejlődése során fiziológiásan is elzáródik, de a méhen belüli 10. hétre ez a záródás ismét oldódik. Ennek elmaradása okozza a hangszalagok (esetleg álhangszalagok vagy gyűrűporc) területén lévő membránszerű részleges vagy teljes elzáródást.  Az alsó szakasz rendellenességei nagyrészt genetikusan meghatározottak (pl. Down-szindróma esetén gyakori az alulfejlett gyűrűporc, illetve az erek rendellenes elágazódásai is mutatnak családi halmozódást), de lehetnek a méhen belüli, életben elszenvedett környezeti hatások is a háttérben. Előfordul ezeken kívül még az anyától szerzett, de a születéskor már meglévő, tüneteket okozó HPV-fertőzés is.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Nem kötelező szűrővizsgálatok terhesség alatt

    A szerzett eltérések lehetnek gyulladásosak. Például az évtizedekkel ezelőtt bevezetett H. influenzae kötelező oltások előtt rettegett, nemritkán halálos betegség volt a gégefedő megnagyobbodásával fulladásos halált is okozni képes epiglottitis, illetve az algarati álhártyával járó, szintén nemritkán halált okozó torokgyík, ami a kötelező Diphteria oltás következtében lényegében megszűnt. Felnőtt korban is lehet mind a gégefedő területén (praeepiglottikus tályog) mind az alsóbb területen (pl. Tracheitis sicca) légzési nehezítettséggel járó gyulladás.

    Napjainkban is sokszor találkozunk a pszeudokruppnak nevezett betegséggel, amikor ugató köhögéssel, légszomjjal, néha nyugalmi hangos légzéssel jár az 1-10 éves gyermekek légúti betegsége. Itt a hangszalagok alatti terület extrém duzzanata okozza a szűkületet. Ezeken az említett, akut tünetekkel járó, de általában nyom nélkül gyógyuló betegségeken kívül a krónikus gyulladások is járhatnak szűkületekkel. Ilyen esetekben gyakran hosszan tartó lélegeztetés és valamilyen irritáció, pl. refluxbetegség együttesen okozza a (főként szubglottikus) szűkületet.

    Traumák is okozhatnak szűkületet. Tulajdonképpen az imént említett intubációkat követő szűkületek egyik oka is a szöveti oxigénhiányt, hámfosztottságot okozó sérülés, de a légutakat ért bármely trauma is járhat akut vagy krónikus szűkületekkel (pl. a gégét ért ütés során a porc összetörve, a porchártya alatti vérömlennyel együtt vezethet azonnali vagy pár órán belül jelentkező fulladáshoz). Traumás sérülés okozhat hangszalagbénulást is, mely kétoldali esetben szintén komoly szűkület forrása.

    Bővebben A hangszalagbénulás tünetei, okai és kezelése

    Szintén akut fulladáshoz vezethet a légutakba kerülő, a lumen méretével közel azonos méretű idegen tárgy (többnyire étel). Félrenyelésnek (aspiráció) nevezzük. Leggyakrabban hurutos kisgyermekek, illetve csökkent reflexekkel rendelkező, alkoholos vagy gyógyszeres befolyás alatt állók, illetve idősek körében fordul elő.

    A gégeszűkület tünetei és kezelési lehetőségei

    A laikusok számára mindenképp fölismerendő és azonnali segítségnyújtást igénylő tünet a fulladás. Meg kell próbálni a beteg életét a garatba szorult idegentest eltávolításával (kézzel a szájba benyúlva, illetve Heimlich-műfogással), mesterséges lélegeztetéssel, esetleg (orvosi segítség híján) légcsőmetszéssel megmenteni, hisz a fulladó beteg néhány percen belül meghal.

    A nem akut életveszélyt jelentő állapotokban a kezdetben csak fizikai terhelésre jelentkező hangjelenség (ugató köhögés, zenei stridor, érces köhögés stb.) nyugalmi helyzetben is hangossá váló légzéshez, majd a bőr elkéküléséhez, később teljes légvételi képtelenséghez vezet. Ezek az esetek mindenképp orvosi ellátást igényelnek! (Hívjunk mentőt!)

    Bővebben Mentsünk életet - Mi a teendő légúti elzáródás esetén?

    A gégeszűkület megelőzése

    A gégeszűkületek esetén is a leghasznosabb a megelőzés. A gyermekkori fertőző súlyos betegségek ellen többnyire léteznek, sőt hazánkban kötelezőek a védőoltások. Ezek elmulasztása, megtagadása nemritkán halálos veszélynek teszi ki a gyermeket. A kicsik etetése mindenképp ülve, nyugalomban történjék (különösen hurutos betegség, köhögés esetén), hiszen tapasztalataink szerint a szaladgáló, köhécselő gyermekek aspirálnak a leggyakrabban. Orvosi értelemben a hosszas intubáció helyett érdemes az átmeneti légcsőmetszést választani (nem életmentő esetben a beteg kooperációja, beleegyezése szükséges). Gyanú esetén pedig a kivizsgálást időben megejtve a fejlődési rendellenességek még a visszafordíthatatlan állapotok kialakulása előtt diagnosztizálandók, operálandók.

    A kivizsgáláson túl a gégeszűkületek gyanúja mindenképp orvosi ellátást (felügyeletet, légútbiztosítást, műtétet) igényel.

    Olvasson tovább! Diszfágia (nyelési nehézség) - Veszélyes tünetek és okok

    Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész

    Módosítva: 2019.04.25 18:03, Megjelenés: 2018.04.06 13:11
   • Cikkajánló

    Érzékeny a bőre?

    Érzékeny a bőre?

    Szponzorált tartalom

    Az érzékeny bőr különleges ápolást igényel. Milyen a jó bőrápoló készítmény? (x)

    Vércukornaplózás

    Vércukornaplózás

    Szponzorált tartalom

    Töltse le a Diabétesz Kontroll Program (DKP) alkalmazást, és rögzítheti vércukoradatait. (x)

    Orrsövényferdülés tünetei, kezelése

    Az orrsövény egy olyan fedett, az orrüreg középvonalában húzódó, porcból és csontból álló lemez, ami elválasztja a bal és jobb oldali orrüreget egymástól. Meglehetősen gyakori azonban, hogy az orr szilárd váza egyenetlenül fejlődik, az orrsövény növekedése pedig gyorsabb, mint az orr alapjáé és oldalsó részéé.

    Világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot kapott két kisgyerek

    Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen ültették be két kisgyerek belső fülébe azt a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot, amely akár zajos környezetben is elősegíti a hatékony beszédértést.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.