Egészséges fogyás jojó effektus nélkül

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?

Az alapelv, hogy több kalóriát égessen el, mint amennyit bevisz a szervezetébe. Ez csak akkor működhet, ha egyszerre változtat táplálkozási szokásain és többet mozog. Az egészséges fogyáshoz napi 500 (legfeljebb 1000) kilokalóriával fogyaszthat kevesebbet napi kalóriaszükségleténél. Így hetente 0,5-1 kilogramm testzsírtól szabadulhat meg, ez a fogyás egészséges üteme.

Hol szokták a legtöbben elrontani? Mitől alakul ki a jojó effektus?

A gyors diéták és az éhezés nem vezetnek tartós eredményre, csak azt lehet elérni velük, hogy a leadott kilók hamar visszatérjenek.

Ha az aktuális testtömeg fenntartásához szükséges, a nem, életkor, testméret és fizikai aktivitás alapján kalkulált napi kalóriaigénynél több mint 1000 kilokalóriával kevesebbet juttat szervezetébe, akkor azt kockáztatja, hogy nem jut elegendő létfontosságú tápanyaghoz.

Ha egy nő naponta 1200, egy férfi pedig 1500 kcal-nál kevesebbet fogyaszt, fennáll annak a veszélye, hogy az alapanyagcsere annyira lecsökken, hogy a diéta befejezése után jelentkezik a jojó effektus. Ekkor ugyanis a szervezet tartalékoló üzemmódra vált, az alapanyagcsere később sem áll vissza, ha már befejezte a fogyókúrát, a kalóriamegszorítást. Emiatt nemcsak a leadott kilók térnek vissza, hanem még több plusz kiló rakódik le, mint a fogyókúra előtt.

Legyen türelmes Önmagával!

Az egészséges fogyáshoz ezért nagy adag türelemre van szükség.

Ahhoz hogy fogyást érjen el, de ne csökkentse alapanyagcseréjét, úgy kell csökkentetni a napi energiabevitelt, hogy nőknél a napi bevitt kalóriamennyiség ne legyen kevesebb 1200 kcal-nál, férfiaknál pedig 1500-kcal-nál. Így lesz eredményes és tartós a fogyás, és elkerülhető a jojó effektus.

Másrészt az is fontos, hogy ne váljon a kalóriatáblázatok rabjává, és ne haragudjon magára, ha időnként enged a finomságok csábításának. Ha ugynais megtiltja magának, hogy olykor nassoljon egy kicsit, nagy valószínűséggel az lesz a vége, hogy előbb vagy utóbb be fog kebelezni egy halom csokoládét vagy süteményt, és attól esetleg úgy érezheti majd, nincs is értelme tovább folytatni az önsanyargatást.

Aki egészségesen akar fogyni, át kell, hogy gondolja táplálkozási szokásait, és ha szükséges változtatni kell rajtuk. Táplálkozzon kiegyensúlyozottan és változatosan, egyen sok zöldséget és gyümölcsöt, fogyasszon elegendő folyadékot, lehetőleg tiszta víz formájában. Ha eleget mozog, és naponta több kalóriát éget el, mint amennyit felhasznál, számíthat rá, hogy tartósan megszabadul néhány kilótól, és egészsége érdekében is tett valamit.

Ne feledje, a túlsúlytól való megszabadulással nem az a célunk, hogy soványak, hanem hogy egészségesek legyünk!

Tovább Mi a baja a fogyókúrával?

WEBBeteg logó Szerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: Onmeda
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.