Az oxitocin - Miért fontos a szervezet számára?

Szerző: BOE - Takács Regina, Lektorálta Dr. Sára Levente, szülész-nőgyógyász szakorvos

Az oxitocin olyan anyag, aminek a nevét hétköznapjainkban is gyakran halljuk, de kevés konkrétumot tudunk róla. Rengetegen találkoztak vele, rengetegen hallották a nevét, de nem biztos, hogy minden hatása ennyire széles körben ismert. Nőgyógyászati klinikákon szülés közben, fájások megindítására gyakran használt szer. Mi mindenben van még ezen túl szerepe?

Az oxitocin a hipothalamus úgynevezett nagysejtes neuronjaiban termelődő, és az agyalapi mirigy hátulsó lebenyében raktározódó hormon. Inger hatására innen szabadul fel, és kerül az agyalapi mirigy érhálózatába. Innen pedig már eljuthat azokhoz a szervekhez, melyeknek a működését befolyásolja.

Oxitocin és a terhesség

Az egyik legfontosabb hatása a várandósság során a méh simaizmának összehúzása. A szülés első, előkészítő szakaszában fokozódik a méhben található oxitocin receptorok száma, fokozódik a simaizom ingerlékenysége, a szervezet ezzel felkészül a szülésre. Vajúdás során fokozatosan emelkedik az oxitocin szintje, végül a kitolási szakaszban a legnagyobb az oxitocin-koncentráció. A szülés megindulása a prosztaglandinokhoz köthető, de az oxitocinnak végig fontos szerepe van a méhösszehúzódások rendezésében és erejében.

Egészen az újszülött világra jöveteléig, sőt a lepényi szakban és azon túl is fontos az oxitocin termelődése, amely részt vesz a vérzéscsillapításban is. Ezért lehet terápiás jelentősége a fájásasszisztálásnak a tágulási szakban is. Mindezek mellett fokozza a tejelválasztást és a tejvezetékek kiürítésében is szerepet játszik. Ezt a hatást is simaizom összehúzó erejének köszönheti, jelen esetben az emlőt felépítő csatornák falában található simaizmot befolyásolja, ez váltja ki a tej kilövellését a járatokból. Felszabadulását az emlőbimbó nyomásérzékelő receptorainak ingerlése és a szoptatást megelőző pszichés ingerek váltják ki.

Olvasson tovább! Tudjon meg többet a terhességgel kapcsolatban a WEBBetegen!

Oxitocin, mint boldogsághormon

Szeretethormonként tartják számon olyan hatásai miatt, mint a társas kapcsolatok kialakítása, a párválasztás vagy az anyaság érzésének kialakítása. Boldogságérzet kialakulásához nyugtató hatásával és a stressz csökkentésével járul hozzá.

Bővebben A boldogságról orvosi szemmel

Oxitocin és az anyaság

Készültek vizsgálatok arra irányulóan is, hogy milyen molekulák játszanak szerepet az anyai kötődés kialakításában. Ezek bebizonyították, hogy az oxitocin (és a vele ugyanazon helyen termelődő vazopresszin) kiemelkedő jelentőségű az anya-gyermek kapcsolat kialakulásában és fenntartásában.

Olyan viselkedési normák létrehozásában játszik szerepet ez a vegyület, mint például a kontaktus megtartása, tisztogatás és ápolás. Főemlősök viselkedését vizsgálva megfigyelték, hogy azon egyedeknek, amiknek magasabb volt az oxitocin szintjük, sokkal gyakrabban végezték e tevékenységeket a kicsinyükkel, mint az alacsonyabb hormonszinttel rendelkező társaik. Várandós anyáknál is megfigyelték ezt az összefüggést, ugyanis azoknál, akiknél a terhesség elejétől kezdve magasabb volt a vérplazma oxitocin szintje, nagyobb volt a kötődésük a gyermekük iránt.

Tudjon meg többet! Az anya-gyermek kapcsolat kialakulása

Társas kapcsolatok és párválasztás

Vannak olyan területek az agyban, amelyek nagyon fogékonyak oxitocin hatására, nagy számban találhatóak ott oxitocin receptorok. Ilyen területek például az agy jutalmazásért felelős régiói, ahol az oxitocin mellett a szerotoninnak is van hatása. Nemcsak az anyaság érzéséért, de a társas kapcsolatokért is felelős az oxitocin, mivel szerepet játszik társas kapcsolatok kialakításában, a párválasztásban is. Emellett pedig gátolja azt az agyi pályát, ami a negatív vélemények alkotásával van kapcsolatban. Ez arra enged következtetni, hogy ez a vegyület nem csak abban játszik szerepet, hogy az általunk kedvelt személlyel kapcsolatban ne legyenek negatív érzéseink, hanem az ítélőképességünket is befolyásolja. Ezért van az, ha valakihez kötődünk, nem tudunk róla teljesen objektív véleményt adni.

Oxitocin és a szexuális élet

Több kutatás is kimutatta, hogy a szerelmes emberek oxitocin szintje magasabb az agy elülső lebenyében. Ez az a terület, ami a szerelem érzésében szerepet játszik, így egyfajta boldogsághormonként is értelmezhetjük. Csókolózás és orgazmus során is megnő az oxitocin szint. Utóbbi azért is előnyös, mert elősegíti a spermiumok (hímivarsejtek) haladását is, és ennek köszönhetően a megtermékenyítést is. Az együttlét utáni boldogságérzésben is szerepe van, de ebben már az endorfinok is közreműködnek.

Olvasson tovább! Tudjon meg többet a szexuális élettel kapcsolatban a WEBBetegen!

Összességében megállapíthatjuk, hogy az oxitocin egy igen sokrétű vegyület, amely rengeteg hatást gyakorol az élet különböző területein, megfelelő termelődéséből pedig rengeteg előnyünk származik.

Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete

Takács Regina, medikus
Lektorálta: Dr. Sára Levente

Források
  • Fonyó Attila- Az orvosi élettan tankönyve (2011)
  • Andreas Bartel, Semir Zeki - The neural correlates of maternal and romantic love (2004, Neurolmage)
  • Alexandra Acevedo-Rodriguez, Shaila K. Mani and Robert J. Handa - Oxytocin and estrogen receptor β in the brain: an overview (2015 Frontiers in endorcynology)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fájdalomcsillapítás Fájdalomcsillapítás

Mit érdemes tudni a fájdalomcsillapító kenőcsökről, krémekről, gélekről?

Szívinfarktus Szívinfarktus

Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Szexuális élet a terhesség alatt és...

Bizonyára minden várandós nőben felmerül a kérdés, hogy szabad-e szexuális életet élni az áldott állapot idején, s vajon a szülés után milyen...

A boldogságról orvosi szemmel

A boldogság mindenki életében ugyanazt az állapotot jelenti. A boldogság alappillére a belső harmónia és a lelki béke megteremtése. A...

Túlhordott terhesség

A túlhordott terhesség a kismamát könnyen fáradttá és idegessé teszi. Az alábbiakban megtudhatja, mi okozza a túlhordást, és mit jelent mindez az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.