Túlsúlyhoz is vezethet a D-vitamin hiánya
Egy amerikai tanulmány szerint, a D-vitamin hiánya pubertáskorban súlyfelesleghez vezet, sőt a növekedést is gátolja. Legjobb D-vitamin forrásaink a zsíros halak, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, gombafélék, az avokádó, a spenót, és a borjúhús.
Ha egy felnőtt kevés D-vitamint visz be szervezetébe, az többek között csontritkuláshoz, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez és cukorbetegséghez is vezethet. Egy nemrég publikált tanulmányban 90, 16 és 22 év közötti lányt vizsgáltak azal a céllal, hogy kiderüljön, a D-vitamin hiánya milyen hatással van a fiatal szervezetre.
Vitamin- és ásványi anyag teszt |
Tesztelje, hogy szervezete kellően el van-e látva vitaminokkal és ásványi anyagokkal! Töltse ki vitamin- és ásványi anyag tesztünket! |
A kutatás végére egyértelmű lett: azok a lányok, akiknek a vérében a normálisnál kevesebb D-vitamin volt, átlagosan magasabb testtömeg-indexszel, nagyobb mennyiségú hastájéki zsírfelesleggel és kisebb testmagassággal rendelkeztek, mint normál D-vitaminszintű társaik.
Az eredmény azért is különösen meglepő, mert a D-vitaminhiány főként a kevésbé napsütéses vidékeken fordul elő gyakran, azonban a kutatásban részt vevő lányok mindannyian Kaliforniában laknak.
További kutatások szükségesek annak megállapítására, hogy a D-vitamin készítmények mennyire hatnak pozitívan a szervezetre - nyilatkozta Dr. Vicente Gilsanz, a University of California munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.
Ahonnan D-vitaminhoz juthatunk
D-vitamint csak nagyon kevés élelmiszer tartalmaz, legjobb D-vitamin forrásunk a zsíros halak (pisztráng, lazac, tonhal) a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, gombafélék, az avokádó, a spenót, és a borjúhús. Ezt a vitamint többnyire az emberi szervezet maga állítja elő a napfény hatására.
Vigyázat! Nemcsak a túl kevés D-vitamin okozhat problémát, hanem a túl sok is. Ez a vitamin viszonylag jól "bírja" a hőkezelést, tehát a különböző módon (sütve, főzve) elkészített ételekben is megmarad, a szervezetből azonban hamar kiürül. A jelenleg ajánlott napi D-vitamin beviteli mennyiség 5 mikrogramm. Bővebben a D-vitaminról.
(WEBBeteg, forrás: bild.de)