Túlsúlyhoz is vezethet a D-vitamin hiánya

Szerző: WEBBeteg - bild.de

Egy amerikai tanulmány szerint, a D-vitamin hiánya pubertáskorban súlyfelesleghez vezet, sőt a növekedést is gátolja. Legjobb D-vitamin forrásaink a zsíros halak, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, gombafélék, az avokádó, a spenót, és a borjúhús.

Ha egy felnőtt kevés D-vitamint visz be szervezetébe, az többek között csontritkuláshoz, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez és cukorbetegséghez is vezethet. Egy nemrég publikált tanulmányban 90, 16 és 22 év közötti lányt vizsgáltak azal a céllal, hogy kiderüljön, a D-vitamin hiánya milyen hatással van a fiatal szervezetre.

Vitamin- és ásványi anyag teszt

Tesztelje, hogy szervezete kellően el van-e látva vitaminokkal és ásványi anyagokkal! Töltse ki vitamin- és ásványi anyag tesztünket!

A kutatás végére egyértelmű lett: azok a lányok, akiknek a vérében a normálisnál kevesebb D-vitamin volt, átlagosan magasabb testtömeg-indexszel, nagyobb mennyiségú hastájéki zsírfelesleggel és kisebb testmagassággal rendelkeztek, mint normál D-vitaminszintű társaik.

Az eredmény azért is különösen meglepő, mert a D-vitaminhiány főként a kevésbé napsütéses vidékeken fordul elő gyakran, azonban a kutatásban részt vevő lányok mindannyian Kaliforniában laknak.

További kutatások szükségesek annak megállapítására, hogy a D-vitamin készítmények mennyire hatnak pozitívan a szervezetre - nyilatkozta Dr. Vicente Gilsanz, a University of California munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

Ahonnan D-vitaminhoz juthatunk

D-vitamint csak nagyon kevés élelmiszer tartalmaz, legjobb D-vitamin forrásunk a zsíros halak (pisztráng, lazac, tonhal) a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, gombafélék, az avokádó, a spenót, és a borjúhús. Ezt a vitamint többnyire az emberi szervezet maga állítja elő a napfény hatására.

Vigyázat! Nemcsak a túl kevés D-vitamin okozhat problémát, hanem a túl sok is. Ez a vitamin viszonylag jól "bírja" a hőkezelést, tehát a különböző módon (sütve, főzve) elkészített ételekben is megmarad, a szervezetből azonban hamar kiürül. A jelenleg ajánlott napi D-vitamin beviteli mennyiség 5 mikrogramm. Bővebben a D-vitaminról.

(WEBBeteg, forrás: bild.de)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Dohányzás Dohányzás

Milyen szív-érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet?

Hat táplálkozási szokás, ami miatt...

A rendszeres fáradtságérzet rendkívül gyakori jelenség. Sőt, az egészséges kamaszok, felnőttek és idősebb személyek mintegy egyharmada számol be...

Dehidratáló ételek - Ezeket...

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a nyári kánikulában fontos a megnövelt folyadékfogyasztás, hiszen magas külső hőmérséklet esetén a...

A D-vitamin típusai, forrásai és...

A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a...

A D-vitamin túladagolásáról

Ma már egyre szélesebb körben ismert, hogy a D-vitaminnak milyen fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, és számos pozitív hatása ismert....

Hogyan pótolható a D-vitamin?

A D-vitamin (D-hormon) zsírban oldódó vitamin, melynek legfőbb előnye, hogy lassan ürül ki a szervezetből, vagyis a pótlásáról nem szükséges napi...

D-vitamin-hiánnyal összefüggő...

A D-vitamin leginkább a csontanyagcserében betöltött szerepéről ismert. A napjainkban is folyó tudományos kutatások azonban számos olyan jelentős...

Táplálkozási tippek...

Ügyeljen a kellő vas és B12 vitamin bevitelére, tartózkodjon sokat a szabadban, várandós és szoptató nők pedig gyermekük érdekében, lehetőleg...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.