• Vitaminok, nyomelemek
    Elnevezés

    D-vitamin (kalciferol)

    Típus Vitamin
    Alapvető tudnivalók A D-vitamin (kalciferol) az ultraibolya sugárzás hatására képződik a szervezetben a vitamin előanyagaiból. Az így képződő D-vitamin mennyisége az időskorral nagy mértékben csökken. Kétféle D-vitamin létezik: a D2 és a sokkal aktívabb D3 vitamin. Előbbi jellemzően a növényekben található, az állati eredetű élelmiszerekben vegyesen mindkét forma, napsugárzás hatására a szervezetben pedig a D3 típus jön létre. Zsírban oldódik.
    Miben játszik szerepet? A D-vitamin a kalcium és a foszfor felszívódásában, a csontképződés folyamatában, a kalcium és foszfor szervezetbe való beépülésében játszik szerepet, nélkülözhetetlen a fogak és a csontok egészséges fejlődéséhez és a csontritkulás megelőzéséhez.
    Hiánya esetén D-vitamin hiányában a csontok ásványianyag-tartalma elégtelenné válik, a kalcium nem képes beépülni. Ennek következtében a csontok deformálódnak, könnyebben törnek és nehezen gyógyulnak. Fiatal gyermekeknél gyenge fogazat és csontozat, súlyosabb esetben pedig angolkór (rachitis) lehet a következmény. Felnőtteknél csontritkulás, csontlágyulás jelentkezhet, izomgörcsök léphetnek fel, gyorsan romlik a fogak állapota.
    Túladagolása D-vitamin túladagolásnál általános mérgezési tünetek jelentkezhetnek: gyenge étvágy, hányinger, hányás, fokozott vizeletkiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság. Bőrviszketés is jelezheti, a vesék működése károsodhat, vesekő képződhet, a lágy szövetek elmeszesednek.
    Mekkora mennyiségben van rá szükségünk? 0-6 hónap 10; 7-12 hónap 10; 1-3 év 10; 4-6 év 10; 7-10 év 10; 11-14 év 10; 15-18 év 10; 19-30 év 5; 31-60 év 6 (nő) 5 (ffi); 60 év felett 6 (nő) 5 (ffi); Terhesség 10; Szoptatás 10; Nehéz fizikai munka 5; Stressz 5; Dohányzás 7 (nő) 6 (ffi); Alkohol fogyasztás 6; Menopauza 8
    Milyen táplálékokban található meg? Legjobb D-vitamin forrásaink a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok. Fontos megemlíteni még egyszer, hogy a bőrben is képződik, ha azt napfény éri. A légköri szennyeződések elnyelik az ultraibolya sugarakat, így kevesebb D-vitamin tud keletkezni a bőrben (az angolkór közvetett okozója az iparosodás miatti légszennyezés volt). A szervezetbe kerülő nehézfémek (ólom, kadmium) növelik a D-vitamin szükségletét. Az D-vitamin (kalciferol formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben: gabonafélék, hüvelyesek és örleményeik, kenyerek, péksütemények: nem jellemző; száraztésztákban: 0-0,4 ?g; zöldség, gyümölcs: nem jellemző; vaj, margarinféleségek: 0,5-7,5 ?g; húsok, húsipari termékek: 1-4 ?g; halak: 0,5-10 ?g; tej: 0,05-0,3 ?g; tojás: 5-25 ?g
    Hasonló találatok - Vitaminok, nyomelemek
    Hirdetések

    Új keresés

    Vitaminok, nyomelemek - (utolsó feltöltés: 2019-09-18 10:54:20)