Az irodai munka és az elhízás - mit tehetünk ellene?

MTI
megjelent:

A mozgásszegény irodai munka a testsúly növekedéséhez vezethet – állapították meg a kanadai Montreali Egyetem munkatársai.

Az elmúlt három évtized során az irodai alkalmazottak fokozatosan egyre lustább és mozgásszegényebb életmódra váltottak, és ez valószínűleg nagy szerepet játszik az elhízottak arányának növekedésében is.

Elhízás az egészséges táplálkozás ellenére?

"Az emberek ma sokkal egészségesebben táplálkoznak, és többet mozognak, mint az 1970-es években, azonban az elhízottak aránya továbbra is folyamatosan növekszik. Elméletem szerint ez a látszólag ellentmondásos jelenség a hivatásgyakorlással van összefüggésben" - mondta Carl-Étienne Juneau, a tanulmányvezető szerzője.

Juneau és kollégái a kanadai állampolgárok egészségügyi állapotára vonatkozó statisztikai adatbázisokat - köztük 17 ezertől egészen 132 ezer ember válaszait feldolgozókat - vettek górcső alá a vizsgálat során. Arra a következtetésre jutottak, hogy a mozgásszegény irodai munkával magyarázható leginkább az a tény, hogy 1978 és 2004 között 10 százalékkal növekedett az elhízottak aránya az országban.

Egészségtudatos közlekedés és testmozgás

Az egyik legmeglepőbb eredmény az egészségtudatos közlekedéssel kapcsolatos szemléletváltás volt. "A nagyfokú városiasodás miatt arra számítottunk, hogy egyre több autófüggő emberrel találkozunk. Mégis azt tapasztaljuk, hogy mind a nők, mind a férfiak körében nagy népszerűségnek örvend a séta és a kerékpározás is" - mondta a szakértő. Juneau véleménye szerint a passzivitás és az elhízás elleni harcban a sport, a munka és a közlekedés összehangolása a leghatékonyabb fegyver. A szakemberek szerint a napi többszöri, kisebb dózisú testmozgás hatékonyabb lehet, mint a nagy intenzitású, koncentrált testgyakorlás: vagyis a szünetben való sétálgatásnak és lépcsőzésnek is jótékony hatásai vannak.

Fontos előrelépést jelentene a testmozgás népszerűsítése is. "A mozgás nem lehet többé egyéni tevékenység. Itt az ideje, hogy csoportokban gondolkodjunk. Vannak már olyan kezdeményezések, amelyek adókedvezményt kínálnak azoknak a szülőknek, akik valamilyen bejegyzett testnevelési kurzusra járatják a gyermeküket. Hasonló programot lehetne bevezetni a munkahelyi alkalmazottak számára is" - hangoztatta Juneau.

A tanulmány a Preventive Medicine című szakfolyóirat internetes kiadásában látott napvilágot.

(MTI)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.