• A túl sok internet fiatalkori elhízáshoz vezet

    Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

    Nem csak a gyorsételek és a hormonháztartás pubertáskori változása tehető felelőssé azért, hogy a tizenéves lányok között olyan nagy a túlsúlyosak aránya. Az elhízás okozói között az internet, a kevés alvás és az alkoholfogyasztás is megtalálható.

    Ha saját bőröén nem is tapasztalta, bizonyára megfigyelte, hogy a pubertás időszakában - és az azt követő években is - a lányok közül nagyon sokan látványosan hízásnak indulnak. Az amerikai Catherine Berkey, a Harvard Egészségügyi Iskola egyik vezető tudósa által irányított kutatócsapat a tizenéves lányok drasztikus testsúlygyarapodásának lehetséges okait keresve megállapította, hogy az ebben az életkorban természetesnek vehető hormonszint-változás mellett a pihenés hiánya, az alkoholfogyasztás és az internetezéssel töltött idő jelentik a legnagyobb kockázatot a testsúly kialakulása szempontjából.

    Hirdetés
    2014. július 1-jétől ingyenes internetes szűrőprogramok a gyermekek védelmében

    Július 1-jétől az internet- hozzáférést nyújtó szolgáltatók kötelesek a kiskorúak védelmét lehetővé tevő ingyenes szűrőszoftvereket biztosítani. A KIM gyermekbarát igazságszolgáltatási programjának részeként kifejlesztették a gyerekek jogtudatosítását és biztonságos internet használatát elősegítő, új telefonos játékot is.

    (www.kormany.hu)

    A GUT-tanulmány (Growing Up Today - Felnőtté válás napjainkban) elkészítésébe több mint 5 ezer 14 és 21 év közötti amerikai lány kapcsolódott be. A kutatók a résztvevők mindennapjainak négy tényezőjét vették górcső alá: átlagosan mennyi időt töltenek alvással, mennyi időt szenteltek a világhálón való böngészésre (ebbe csak a privát szörfölés tartozott bele, tehát az iskolai házi dolgozatok elkészítésére szánt időmennyiség nem), és átlagosan milyen mértékben fogyasztottak alkoholt, illetve kávét.

    Négyből három

    A kutatás, amelyről a "Journal of Pediatrics" című gyermekgyógyászati szaklap is beszámolt oldalain, megállapította, hogy a négy vizsgált tényező közül három - az alvással és internetezéssel töltött idő, valamint az alkoholfogyasztás - erős befolyással bírt a részt vevő lányok testsúlyára.

    A legtöbb súlyfelesleget azok a 18 év felettiek szedték magukra, akiknél ezek a tényezők halmozottan bukkantak fel: naponta hat óránál kevesebbet aludtak (mert több órát töltöttek a világhálón), és átlagosan több mint napi két alkoholtartalmú itallal "kínálták meg szervezetüket". A kutatók szerint azonban a negyedik faktor - a kávéfogyasztás - nem játszott szerepet a súlyfelesleg kialakulása során.

    Az orvosokból álló kutatócsapat azonban hangsúlyozza, hogy a tanulmány még abban az időszakban készült, amikor a kalóriában gazdag, instant kávék (2, vagy 3 az egyben, valamint ezek csokoládéval és karamellel megspékelt számtalan változatai) még nem voltak ennyire népszerűek.

    Az fiatalkori elhízás elkerülésére Berkey nagyon egyszerű és velős tanácsot fogalmazott meg a mai tinédzsereknek: az éjszakába nyúló internetezés és alkoholmámoros bulik helyett inkább rendesen aludják ki magukat, hiszen az elhízás nem csak esztétikai következményekkel, hanem  szív- és érrendszeri megbetegedésekkel is járhat!

    (WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

    Módosítva: 2014.11.13 07:38, Megjelenés: 2014.11.13 07:38
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Vitiligo

    Vitiligo

    Dr. Csuth Ágnes

    Bármely életkorban, minden rasszban kialakulhat ez a bőrbetegség.

    Bőrápolás kisokos

    Bőrápolás kisokos

    Budai Allergiaközpont

    A száraz, érzékeny bőr ápolása még nagyobb odafigyelést igényel.

    A véltnél legalább kétszer jobban növeli a rák kockázatát az elhízás

    A tanulmányt, mely az International Journal of Epidemiology című szaklapban jelent meg, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéhez tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) vezette, a Bristoli Orvostudományi Egyetem tudósai is részt vettek benne - írta a Medicalxpress.com.

    Az elhízott gyermekeknél nagyobb a szklerózis multiplex kockázata

    Nagyobb a szklerózis multiplex betegség kialakulásának a kockázata az elhízott gyermekeknél, akik ráadásul rosszul reagálnak a betegség kezelésére német kutatók szerint.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.