Elkerülhetőek-e a transzzsírsavak?

Szerző: WEBBeteg összeállítás

2015. február 18-tól nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni Magyarországon, amelynek zsírtartalmában a transz-zsírsavak aránya 2 százalék feletti. A rendelkezés azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztónak. De mik is azok a transz-zsírsavak?

A transzzsírsavak kis mennyiségben természetes körülmények között kimutathatók a kérődzők tejében és húsában, valamint az emberi szervezetben is, azonban mesterségesen úton is előállíthatóak, ezt nevezzük hidrogén-addíciónak. Az eljárás során a transzzsírsavak előállításához a telítetlen zsírsavak komoly szerkezeti átalakítására van szükség. Az állagmegóvásra és ez eltarthatóságra törekvő gyártástechnológia során azonban megszűnik az értékes telítetlen zsírsavtartalom és a természetben elő nem forduló, rendellenes zsírsavak keletkeztek.

Miért érdemes elkerülni?

Az ipari feldolgozás során a növényi olajok részleges hidrogénezésével keletkezett transzzsírsavak rendkívül ártalmasak az egészségre, kedvezőtlenül befolyásolják a zsíranyagcserét és már napi 5 g transzzsírsavbevitel 25 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések lehetőségét.

Kedvezőtlenül befolyásolja a koleszterin-egyensúlyt, ugyanis emeli a vérben a „rossz” (LDL) koleszterin szintjét, csökkenti a „jó” (HDL) koleszterin szintjét, fokozza az inzulinrezisztenciát, és a gyulladásos folyamatok kialakulását.

Több kutatás összefüggést talált a magas transz-zsírsav-tartalmú (TFA) étrend, valamint az elhízás, a cukorbetegség, és számos más megbetegedés között.

Mennyi a megengedett?

Az ajánlások szerint naponta az összes zsírbevitelnek 30 energiaszázaléknak (a 40-50 százalék helyett), az összes transz-zsírsavbevitelnek pedig 2 százaléknak kellene lennie. 2000 kcal energia bevitel esetén 65 gramm zsírbevitel az ajánlott, ennek a 2 százaléka – 1,3 gramm - lehetne transz-zsírsav (TFA). Ez egy minimális mennyiség, egy téli fagyival már túl is léptük ezt a határt.

Transzzsírsavak Magyarországon

Az Európai Unióban Magyarország az ötödik olyan ország, ahol rendeletileg szabályozzák az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségét. Ez indokolt volt, ugyanis az OÉTI vizsgálatából kiderült, hogy minden ötödik élelmiszerminta transz-zsírsavtartalma meghaladta a 2 százalékos határértéket.

táblázat

Forrás: OÉTI

A szerdától életbe lépő rendelet olyan Magyarországon forgalomba hozott élelmiszerekre terjed ki, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás.

Van-e ártalmatlan eljárás?

Jelenleg egy sima szuszpenzió-képzéssel tudják megvalósítani ezt az új és nem káros eljárást, így szerencsére ma már az összes kenőmargarinunk - még a legegyszerűbbek is - transz-zsírsavmentesen vagy nagyon minimális tartalommal készülnek.

Az új eljárás többe kerül, de vállalható – tudhattuk meg Gubicskóné Kisbenedek Andrea dietetikustól, a PTE Egészségtudományi Kar Táplálkozástudományi és Dietetikai Tanszék szakoktatójától.

Összehasonlítva: az ipari margarin kilogrammos ára 4-500 forint, az új eljárással készült alapanyag ára pedig 6-700 forint. Így nem tűnik soknak a különbség, ám ha ezt tonna számra nézzük, már hatalmas ráfordítást igényel a cégek részéről.

(WEBBeteg összeállítás)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fejfájás Fejfájás

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai.

Diabétesz Diabétesz

Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

Mik azok a polifenolok?

Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

A leves szerepe az étrendben

Mind hazánkban, mind a világ számos országában népszerű fogás a leves, mely évszázadok óta az emberi táplálkozás egyik legmeghatározóbb eleme....

A nagy transz-háború - győztünk?!

Még ma is, ha beütöm az interneten a keresőbe a transzzsírsav szót, betegséggel, néhol még halállal is társítva jelenik meg a kidobott cikkekben...

A transzzsírsavak

Az utóbbi évtizedekben Magyarországon egyre emelkedett az energia- és zsírbevitel, azon belül is a telített zsírsavbevitel, amely jelentős kockázatot...

Bevásárlólista...

Bár tudjuk, hogy a transzzsír rendkívül káros, mégsem olyan könnyű eldönteni, hogy mit tegyünk a bevásárlókosarunkba. Most megmutatjuk, hogyan...

Transzzsírsavak: miért mérgeztek...

Nem minden uniós tagországban van szabályozva a transzzsírsavak megengedett aránya, ahol már megtették, ott a határérték 2 százalék. Ezt szeretnék...

Transzzsírsavak - A Táplálkozási...

A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.