• Mindent a margarinról - tények és tévhitek

        Szerző: vipr.hu

        Cikkünkben a leggyakoribb, margarinnal kapcsolatos tévhitekről és azok eloszlatásáról olvashat.

        Általános tévhit: A margarin egy iparilag előállított élelmiszer, amit ráadásul hidrogénezett növényi olajból készítenek!

        Az igazság: A margarint születésekor az 1800-as évek közepén kézzel készítették, az ipari gyártás a XX. századra vált elterjedté. Mára a margarint a többi élelmiszerhez hasonlóan főként ipari körülmények között állítják elő, de otthon is lehet margarint készíteni, ha nem sajnáljuk rá az időt és az energiát. A margarint növényi olajokból, természetesen is szilárd növényi zsírból és vízből keverik. A jó minőségű margarinokban nincs hidrogénezett növényi olaj, hiszen a modern gyártási technológiák során már nincs szükség erre.

        Hirdetés
        Örök harcban: margarin és a vaj

        Mióta margarin létezik, vita tárgyát képezi, hogy melyik az egészségesebb (vagyis inkább egészségtelenebb): a margarin, vagy a vaj? Örök harcban: margarin és a vaj>>

        Általános tévhit: A margarin magas transzzsírsav tartalma miatt káros az egészségre.

        Az igazság: A táplálkozási ajánlások, így az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) is light margarint javasolják kenyérkenésre a változatos és a kiegyensúlyozott étrend részeként. Ennek hátterében az áll, hogy a margarin alapjául szolgáló növényi olajok telítetlen zsírsavtartalma élettanilag kedvező hatású, tehát érdemes beépíteni az étrendbe. A transzzsírok olyan zsírsavak, amelyek szerkezetükben eltérnek a telített zsírsavaktól, és kimutathatóan rossz élettani hatásúak az emberi szervezetre nagy mennyiségben. A transzzsírok többek között a növényi olajok hidrogénezése során keletkeznek nagyobb mennyiségben. A jó minőségű margarinok ma már nem tartalmaznak hidrogénezett növényi olajokat, így a transzzsírsav-tartalmuk a megengedett határérték (1%EN) alatt van.  A margarinok transzzsírsav-tartalmát sok esetben ellenőrizhetjük a csomagoláson.

        Általános tévhit: A margarinban rengeteg kalória található, így az étrendjükre odafigyelő fogyasztóknak kerülnie kell a margarinok fogyasztását!

        Az igazság: A margarin is zsír, így a magas zsírtartalmú margarinok kalóriatartalma a növényi olajokéhoz, a vajhoz és az egyéb zsírokhoz hasonló. Ma már azonban rendelkezésre állnak csökkentett zsírtartalmú margarinok, amelyek zsírtartalmuktól függően kevesebb kalóriát tartalmaznak. Az emberi szervezetnek szüksége van zsírokra, amelyek nemcsak a zsírban oldódó vitaminok hasznosulásában, de számos élettani folyamatban (energiaellátás, hormonális, idegi, sejtmembrán épülése stb.) jelentős szerepet játszanak. Emiatt sem a telítetlen, sem pedig a telített zsírok nem iktathatóak ki teljes egészében az étrendünkből, a teljes energia-bevitel 15-30%-nak zsírokból kell származnia. A táplálkozásukra odafigyelőknek is fontos zsírt fogyasztaniuk, de nem mindegy, hogy mit választanak.

        (vipr.hu)

        Módosítva: 2015.06.10 14:55, Megjelenés: 2015.06.10 14:55
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Csecsemőgondozás

        Csecsemőgondozás

        B. M., szakfordító

        Mi a legjobb alvási testhelyzet kisbabáknak? Mire figyeljünk?

        Migrén

        Migrén

        Szponzorált tartalom

        A migrén megközelítőleg 1,2-1,4 millió magyart érint. A migrén nem csak neked fáj! (x)

        Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

        Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

        Ezért fázékonyabbak a nők, mint a férfiak

        A lakásban hosszú melegítőben és pulóverben lévő hölgy mellett kényelmesen megfér a pólós és rövid nadrágos férfi. Ha ismerős a kép, nem meglepő, már tudományos magyarázat is van arra, hogy miért fáznak jobban a nők.

        Örök harcban: margarin és a vaj

        Mióta margarin létezik, vita tárgyát képezi, hogy melyik az egészségesebb (vagyis inkább egészségtelenebb): a margarin, vagy a vaj?

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA