• Méz téma

    WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
    A méz az ősidők óta az emberi táplálkozás része, igaz eleinte csak csemegének gyűjtötte az ősember, mára azonban mint gyógyterméket is használjuk. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír. Ám még ennek ellenére sem mindenkinek javasolt a fogyasztása.
    Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus
    Habár az allergiások száma folyamatosan emelkedik, a betegséggel kapcsolatban még mindig sok tévhit kering a köztudatban. A leggyakoribb tévedéseket tisztázzuk dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológussal, a Budai Allergiaközpont főorvosával.
    Cukorbetegközpont - Dr. Arnold Dénes Arnold, sebész
    Egy friss tanulmány szerint a diabéteszes láb és a cukorbetegség okozta fekély kezelésében az orvosi méz terápiás alkalmazásával gyorsabb és eredményesebb gyógyulást lehet elérni, így hiba lenne az orvoslás mellőzni ezt a módszert. A mézes sebkezelés előnyeiről, hatásáról dr. Arnold Dénes Arnolddal, a Cukorbetegközpont sebészével beszélgettünk.
    Több mint TestŐr
    Ma már ezt a népi hagyományt továbbfejlesztették, mert a főzés során sok hatóanyag hatása csökken. Így a szakemberek inkább a hidegen való kikeveréssel elegyítik a mézet és a fenyőrügyet. A hagyomány szerint nemcsak baktériumölő, de a légúti megbetegedéseknél is hatásos.
    Medipress
    A FASEB Journal júliusi számában közölt tanulmány szerint a méz baktériumellenes összetevőt tartalmaz.
    MTI
    Egyes mézfajták a felületi sérüléseknél és fertőzéseknél hatékonyabbak, mint az antibiotikumok: a sydneyi egyetem kutatói kimutatták, hogy a méz még a multirezisztens, azaz több antibiotikumnak ellenálló baktériumokkal szemben is segítséget nyújthat.
    Független Hírügynökség
    A közönséges méz eredményesen használható makacs torok-, orr- vagy fülfertőzés ellen - állapították meg kanadai kutatók, megerősítve az évszázados tapasztalatot.
    Orvos valaszol - Dr. Ábel Tatjána
    TISZTELT DOKTORNŐ DOKTOR ÚR AZ A KÉRÉSEM HOGY MENNYI MÉZET FOGYASZTHATOK MIVEL CUKORBETEG VAGYOK ÉS AZT IS SZERETNÉM MEGÉRDEKLŐDNI HOGY A MÉZ MITŐL ÉDES HA NINCS BENNE CUKOR BÁR SZERENCSÉRE AZ ÉN CUKROM JÓ ÉS A VÉRNYOMÁSOM IS JÓ...
    Orvos valaszol - Dr. Boros Miklós
    Tisztelt Szakértő! Több mint egy éve, napi rendszerességgel 3 evőkanál mézzel ízesített teát iszom a reggelim mellé (1 liter). A méz testvéremék méhészetéből származik, ahol antibiotikumot és egyéb vegyi anyagot biztosan nem...