Mennyi energiát égetünk el, és mennyit viszünk be a szervezetünkbe?

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
megjelent:

A szervezet energiafelhasználása olyan alapvető élettani folyamat, amely minden egyes pillanatban zajlik: alvás közben, edzés során, gondolkodás közben, és jelenleg is, ahogy ezt a cikket olvassa a kedves olvasó.

A napi energiaszükséglet azonban nem mindenkinél ugyanannyi, számos tényező alakítja, úgymint a testtömeg, a testmagasság, az életkor, a nem, a fizikai aktivitás, az általános egészségi állapot, az esetlegesen fennálló akut vagy krónikus betegség és egyéb környezeti tényezők.

Mennyi energiára van szüksége egy átlagos felnőttnek?

A közismert „2000 kcal naponta” csak egy hozzávetőleges átlag, amely megközelítésként szolgál. A nők átlagos napi energiaszükséglete 1800-2200 kcal, férfiaké 2200-2600 kcal, amely értékek közepes aktivitású, normál testtömegű felnőttre vonatkoznak. Gyermekek esetén testtömegkilogrammonként jóval nagyobb a szükséglet az intenzív növekedés miatt. Terhesség esetén további 300-450 kcal-lal/nap, szoptatás során 400-600 kcal-lal/nap növekszik az energiaigény.

A valós szükséglet azonban egyénre szabott. A napi teljes energiafelhasználás határozza meg, hogy mennyi kalóriát kell bevinnünk az energiamérlegünk fenntartásához. Ez a szám három fő tényezőből tevődik össze:

1. Nyugalmi alapanyagcsere: ez az energia azon része, amit a szervezet teljes nyugalmi állapotban (fekve, ébren, 12 órás éhezés után) használ fel az életfunkciók (légzés, szívverés, testhőmérséklet) fenntartására. Ez a legnagyobb rész, a teljes energiafelhasználás kb. 60-75%-a. Az alapanyagcserét befolyásolja:

  • a testtömeg és a testösszetétel (a nagyobb testtömeg, különösen a nagyobb izomtömeg emeli az alapanyagcserét);
  • a nem (férfiak nagyobb izomtömege szintén emeli az alapanyagcserét);
  • az életkor (a 20-as évek után 10 évenként 1-2%-kal csökken);
  • a hormonális állapot (pl. a pajzsmirigyhormonok nagyban befolyásolják);
  • a mentális terhelés (fokozott szellemi igénybevétel során az agy több szénhidrátot/glükózt használ, de a teljes energiafelhasználás még így sem közelíti meg a fizikai aktivitás jelentette növekedést);
  • a környezeti tényezők: éghajlat, hőmérséklet (hidegben és extrém melegben nő az energiafelhasználás).

2. A bevitt táplálék termikus hatása: ez az élelmiszerekkel elfogyasztott tápanyagok megemésztéséhez, felszívódásához és raktározásához szükséges energia. A teljes energiafelhasználás kb. 10%-a. A fehérjék emésztése igényli a legtöbb energiát.

3. Fizikai aktivitás energiaigénye: a teljes energiafelhasználás kb. 15-30%-a, egyénileg eltérő mértékben. Beletartozik a fizikai munkavégzés (pl. rakodás, építkezés), a mindennapi mozgás (pl. sétálás, takarítás) és az edzéssel járó aktivitás (pl. futás, úszás, edzés).

Érdemes lehet okosórát vagy fitneszkarkötőt viselni, amelyek a bevitt fizikai adatok alapján (súly, magasság, nem) az egyéni pulzusszámot mérve pontosabb becslést adnak az elégetett kalóriák mennyiségéről.

Mennyi energiát viszünk be szervezetünkbe?

A kalóriát szolgáltató makrotápanyagok a szénhidrátok (energiaértéke 4 kcal/gramm), a fehérjék (energiaértéke 4 kcal/gramm), és a zsírok (energiaértéke 9 kcal/gramm). (Az alkohol energiatartalma viszonylag magas: 7 kcal/gramm, de értékes tápanyagot nem szolgáltat szervezetünk számára.) Az energiabevitelt meghatározza az elfogyasztott ételek mennyisége és típusa, az italok kalóriatartalma, az ételek elkészítési módja, valamint a hozzáadott cukrok és zsírok mennyisége. Digitális alkalmazások és ételnaplók lehetnek a segítségünkre pontosan megbecsülni a bevitt kalóriák mennyiségét, emellett a könyvekben és az interneten megtalálható tápanyagtáblázatok és a csomagolt élelmiszereken lévő tápértéktáblázatok is segítenek eligazodni.

A „rejtett” és „üres” kalóriák

A testsúlykontroll során figyelni kell az úgynevezett „rejtett” és „üres” kalóriák elkerülésére. A „rejtett” kalóriák olyan adalékok, amelyekkel gyakran nem számolunk, mint például a salátaöntetek (magas olajtartalom), szószok, ízesített kávék, vagy a magas cukortartalmú üdítők és gyümölcslevek.

Az „üres kalória” jelzővel azokat az élelmiszereket címkézzük fel, amelyek sok energiát szolgáltatnak, de nagyon alacsony az értékes tápanyagtartalmuk. Például a cukros édességek, a fehér lisztből készült termékek (pékáruk, nassolnivalók), a kávéba tett tejszín és cukor, valamint az alkohol nagymértékben hozzájárul a túlzott energiabevitelhez anélkül, hogy javítaná a szervezet tápanyag-ellátottságát. Sokan észre sem vesszük, mennyi plusz energiát viszünk be látszólag „ártatlan” ételekkel vagy italokkal. Fogyókúra esetén sarkalatos pont ezen fölösleges kalóriák bevitelének korlátozása. A testsúlykontroll nemcsak a kalóriák számolásáról szól, hanem a tápanyagok minőségéről, az étkezések időzítéséről, valamint a rostbevitelről is.

Szervezetünk energiafelhasználása jól kiszámítható, és egy kis odafigyeléssel mindenki képes lehet olyan életmódot kialakítani, amelyben az elfogyasztott energia és az elégetett kalória egészséges egyensúlyban marad, vagy eltolható a fogyás irányába, amennyiben arra van szükség.

rinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló