• A leggyakoribb fogászati kérdések

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

    A fogselyemtől a gyermek önálló fogmosásáig számos - fogápolással és fogbetegségekkel kapcsolatos - kérdésre adunk tömör választ írásunkban.

    Van különbség a fogselymek hatékonysága között?

    Egyes fogorvosok szerint a waxmentes fogselyem több lepedéket távolít el. Ám amelyik használata a legkényelmesebb az Ön számára, használja azt. Ha a fogselyem a fogak között szálkássá válik, elakad, vagy elszakad, az annak a jele, hogy fogászati eljárás szükséges.

    A fogszuvasodás

    A teljesen megtisztított fogon, már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló, és hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezető savas kémhatást idéz elő.

    A fogszuvasodás (caries)

    Szuvasodhat a fog a fogszabályzó alatt?

    A fogak a fogszabályzó alatt is ugyanolyan könnyen szuvasodnak, mint anélkül. A megfelelő szájhigiénia - beleértve a gyakori fogmosást, öblögetést, fogszabályzó közeiben való tisztítást, illetve a fogorvosi ellenőrzések során történő fogtisztítást – segít megakadályozni a szuvasodást. Amennyiben mégis lenne lyukas foga, az általában tömhető úgy is, hogy a fogszabályzó fent van, ám előfordulhat, hogy előbb el kell azt távolítani.

    Mi okozza a fogak elszíneződését, sárgulását?

    A fog elszíneződését a sötét élelmiszerek (pl. sötét bogyós gyümölcsök) és italok (pl. tea, kóla) vagy a cigarettában lévő vegyi anyagok okozzák, melyek elősegítik a lepedék-és fogkőképződést a fog felszínén, vagy behatolnak a fogzománcba. Ezen felül az életkor előrehaladtával a fogzománc elvékonyodik, felfedve az alatta lévő sárga dentint.

    Hirdetés

    Két hete tömték a fogamat, de még mindig érzékeny a hidegre és melegre – Meddig tart még ez?

    Nem szokatlan, hogy fogtömés után akár 8-12 hétig is érzékeny a fog. A legfontosabb, amit tudnia kell, hogy ha a panaszok súlyosbodnak, előfordulhat, hogy az egyik idegszála visszafordíthatatlanul károsodott, vagy elfertőződött. A fog mentéséhez ilyenkor gyökérkezelésre van szükség.

    A keménycukorka, a ragadós, vagy a sósborszeszes károsabb a fogra?

    A cukorkák több okból is károsak a fogra. A kemény és ragadós cukor le/kitörheti a fogat, a ragadós pedig fellazíthatja a tömést, és kiránthatja a koronát. Emellett a cukortartalmuk elősegíti a baktériumok elszaporodását, mely fokozza a szuvasodás kockázatát. Emellett a cukorkák savasítják a nyálat, ami megintcsak a szuvasodáshoz vezet.

    A koronás fog különleges kezelést igényel?

    Bár a fogkorona nem igényel különleges kezelést, ne feledje, hogy attól, hogy korona borítja a fog felszínét, az alatta lévő fog nem védett a szuvasodástól vagy ínybetegségektől. Ezért továbbra is figyeljen a megfelelő szájhigiéniára, naponta legalább kétszer mosson fogat, és használjon fogselymet – különösen a korona körül, ahol a fog találkozik az ínnyel.

     Parodontózis teszt

    A parodontózis teszt segít Önnek felbecsülni, milyen állapotban van fogínye. Természetesen nem helyettesíti a fogorvosi vizsgálatot, még abban az esetben sem, ha jó eredményt ért el.

    Töltse ki parodontózis tesztünket!

    A fogínyem kezd elválni a fogaktól – Mi a teendő?

    Mindenképpen keresse fel fogorvosát, hogy a megfelelő védelemben részesüljön, hiszen az ínyszövet az egyedüli határ a baktériumok és a fogakat támogató csontok között.

    Igaz, hogy a fogínygyulladás és ínybetegségek csókolózással terjednek?

    Kutatások bizonyítják, hogy a párok átadják egymásnak baktériumaikat, ugyanakkor a megfelelő szájhigiénia fenntartásával annak veszélye, hogy a fogínybetegség csókolózással terjedjen, nem nagy.

    Mit tehetek gingivitisz ellen?

    Az ínygyulladás kezelésének fogorvosi vizsgálattal kell kezdődnie, annak megállapítására, hogy milyen típusú fogínygyulladásról van szó, van-e csontritkulás vagy szisztémás betegség. A megfelelő kezelés csak ezt követően kezdődhet. Emellett fontos, hogy rendszeresen mosson fogat, használjon fogselymet és szájvizet!

    A fogkő és következményei

    Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad.

    Mi történik, ha nem kezeltetjük?

    Fogmosáskor mindig vérzik az ínyem – Baj ez?

    A jelenség nem normális, hanem fertőzés jele lehet. Forduljon szakemberhez mihamarabb! A legtöbb felnőttnek professzionális tisztításra van szüksége 3-6 havonta a szigorú, otthoni fogápolás mellett is. A fogíny gyulladása hozzájárul a szívbetegség kialakulásához.

    Mi okozza a fogak érzékenységét?

    A visszahúzódó fogíny lehet oka az érzékenységnek. A fogíny visszahúzódásával a foggyökér jobban kitett mindenféle hatásnak, így a baktériumoknak is. Fluoridos szájvíz és kifejezetten érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrém használata sokat segíthet a tünetek enyhítésében.

    Mi a periodontitisz?

    A periodontitisz a fogágybetegség egy sokkal előrehaladottabb állapota, melyben az íny belső része távolodik el a fogaktól, és az alveoláris csont elpusztul.
    A fogágybetegség okoz más egészségügyi problémát is?
    Noha egészséges immunrendszer esetén a szájból a véráramba jutó baktériumok általában veszélytelenek, bizonyos körülmények között ezek a mikroorganizmusok összefüggésbe hozhatók olyan betegségekkel, mint a stroke, szívbetegségek, cukorbetegség.

    A rossz lehelet okai és megelőzésük

    Honnan tudja megállapítani, hogy milyen a lehelete? Ennek legegyszerűbb módja, ha egy tiszta ujjával egy kis nyálat kapar le a nyelv hátsó részéről,  majd egy perc múlva szagolja meg a kezét: olyan, mint amit meg szeretne csókolni? Ha nem, íme 15 pont arról, mi okozza,és hogyan kúrálható a rossz lehelet.

    Mik lehetnek a rossz szájszag okai?

    Mi okozza a kellemetlen szájszagot?

    A kellemetlen szájszagot okozhatják erős illatú élelmiszerek, ínybetegség, fogszuvasodás, gyomor problémák, orrmellékürek problémák, de a halitózisnak nevezett betegség és a dohányzás is. A gyógymód a kiváltó októl függően különböző lehet, de a fogászati kiváltó okok elkerülhetők a megfelelő szájhigiénia fenntartásával. A szájvizek, mentolos rágók, cukorkák csak átmeneti eredményt adnak.

    Hogyan lehet megszabadulni a rossz leheletet okozó, nyelven lévő baktériumoktól?

    A legtöbb gyógyszertárban és drogériában kapható az erre a célra szolgáló nyelvkaparó, de egy kis fogkrém és fogkefe segítségével is megszabadulhat tőlük.

    Milyen egészségügyi problémák hozhatók összefüggésbe a rossz lehelettel?

    Az állandó rossz lehelet, vagy rossz szájíz ínyprobléma jele lehet, melyet a fogakon felépülő plakk okoz. A baktériumok az ínyt irritáló toxinokat bocsátanak ki, és kezeletlenül akár az állkapcsot is érintheti.
    Emellett gombás fertőzés, lyukas fog, vagy a szájszárazság (csökkent nyáltermelés) is okozhat kellemetlen szájszagot, valamint az olyan betegségek, mint a tüdő- vagy hörgőgyulladás, krónikus orrmelléküreg fertőzés, diabétesz, krónikus savas reflux, máj-és veseproblémák.

    Rendszeresen mosom, fogselymezem a fogaimat, valamint szájvizet is használok, mégis sok a lyukas fogam. Mit tegyek?

    Valószínűleg a problémát a nem megfelelő fogmosási technika vagy étrend okozza. Az is lehet, hogy a nyálának túl savas a pH értéke. Bizonyos italok, mint a sportitalok, diétás szénsavas üdítők, és müzli szeletek rengeteg savat és cukrot tartalmaznak, mely fogszuvasodást okoz.

    Mennyi ideig segítsen a szülő gyermekének a fogmosásban?

    A jó fogmosási technikához megfelelően finom, motoros készségek szükségesek. Egyes orvosok azt ajánlják, hogy a szülő addig mossa a gyermek fogát, míg az szépen le nem tudja írni a nevét. Mások a szülő belátására bízzák ezt, ám általában a gyerekek 6-8 éves korra tanulják meg megfelelően tisztán tartani a fogaikat. Általános szabály, hogy mindig csak borsónyi fogkrémet használjon, amit még biztonsággal ki tud köpni a gyerek.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K.,fordító; forrás: WebMD
    Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

    Módosítva: 2017.09.18 05:21, Megjelenés: 2017.09.18 05:21
   • Cikkajánló

    Eperallergia

    Eperallergia

    Dr. Garaczi Edina

    Az eper fogyasztása kellemetlen tüneteket is okozhat.

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Mekkora annak a kockázata, hogy felületekről fertőződünk meg a koronavírussal?

    Koffeinmentes kávé - Ártalmas-e az egészségre?

    A koffeinmentes kávé ízében és megjelenésében is nagyon hasonlít a hagyományos kávéra, ám csak minimális koffeint tartalmaz. Nem ez az egyetlen különbség azonban a hagyományos és a koffeinmentes kávé között.

    A koronavírus-járvány során sok csaló akar meggazdagodni

    A koronavírus-járványt övező bizonytalanság, elszigeteltség, szorongásos állapot miatt legtöbben a televízió- vagy a rádiócsatornák híradásaiból tájékozódnak. Az internet azonban a magyar háztartások jelentős hányadában elérhető, így annak használata a felnőttek és a gyermekek számára is kézenfekvő. Ám a közösségi oldalakról, hírportálokról tájékozódók a valós, napi információk mellett álhíreket is felfedezhetnek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.