Tippek a váratlan fogászati problémákra

WEBBeteg
frissítve:

Előfordult már sokunkkal: rágógumi vagy karamell evés során kijött a tömés, levált a korona, megégett a nyelvünk vagy egyszerűen csak megfájdult a fogunk. Segítünk enyhíteni a fájdalmat.

Ha fogászati problémánk adódik, fontos, hogy minél hamarabb felkeressünk egy szakembert: akinek egy foga esik/törik ki, két órán belül kell, hogy fogorvoshoz látogasson, ha valaki a tömését vagy a koronáját veszíti el, két napja van a fogorvosi vizitre. A panaszok enyhítése érdekében Ön is tehet pár dolgot.

Ha a koronáját veszíti el, szükség esetén egy rágógumival tudja a fogcsonkra visszahelyezni azt. Jobb megoldás a gyógyszertárakban kapható fogcement. Figyelem: ez csak átmeneti megoldás lehet, nem helyettesítheti a szakszerű beavatkozást!

Ha tömés esik ki, a lyukat gyertyaviasszal lehet átmenetileg betömni. Ez megvédi a huzattól az érzékennyé vált fogat és távoltartja tőle az ételmaradékokat. Két napon belül keresse fel fogorvosát!

Ha az állkapcsa fáj, annak legtöbbször éjszakai fogcsikorgatás, vagy helytelen állkapocs-tartás az oka. Csökken a fájdalom, ha hosszabb ideig puha vattára harap rá, így ugyanis az állkapocs-mozgató izmok ellazulnak. Ha a fájdalom nem enyhül, s több napon át fennáll, feltétlenül keresse fel orvosát.

Fájdalomcsillapítás gyógyszerek nélkül

Bizonyított, hogy a hüvelyk-, és a mutatóujj közötti pont, jégkockával történő masszírozása, az esetek 60-90 százalékában enyhíti a fájdalmat.

Naponta háromszor-négyszer, 15 percen keresztül a fogra, vagy a nyelvre helyezett jégkocka fájdalomcsillapító hatású. Semmikép se próbáljon meleg vízzel/oldattal fájdalmat csillapítani, mert gyulladáshoz vezethet.

Ha fogfájást a fogak között ragadt ételmaradék okozza, öblítse át alaposan a száját langyos vízzel. Fogselyem használata is ajánlott ilyen esetekben.

Egy teáskanálnyi só egy pohár vízbe. Az étkezés után, és lefekvés előtt alkalmazandó alapos sósvizes szájöblítés csillapítja a fogfájást.

Ha megégetjük a nyelvünket: az elsőszámú elsősegély a jég (2 percnél tovább ne zsibbasszon), majd következhet a kamillatea: öblögessünk, gargalizáljunk naponta többször, s hamarosan visszatér ízlelőképességünk.

(WEBBeteg, forrás: bild.de)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.