Fogtömés téma

Tippek a váratlan fogászati problémákra

WEBBeteg - bild.de

Előfordult már sokunkkal: rágógumi vagy karamell evés során kijött a tömés, levált a korona, megégett a nyelvünk vagy egyszerűen csak megfájdult a fogunk. Segítünk enyhíteni a fájdalmat.

Fogszuvasodás - Miért alakul ki? Hogyan előzhető meg?

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész

A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló, és hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezető savas kémhatást idéz elő.

Tömés vagy valami más? Mi alapján dönt a fogorvosunk?

WEBBeteg - Dr. Borsi Lieber Katalin, rehab. Szakorvosjelölt

Az egészséges és ép fogak megőrzése, részben örökletes adottságokon alapul, azonban a helyes fog- és szájápolás, még kedvező genetikai feltételek mellett sem elhanyagolható tényező.

Fogbalesetek - nem gyerekjáték!

WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos

A gyerekeknél előforduló fogbalesetek időben történő szakszerű ellátása csak nagyon ritkán valósul meg. Pedig az időben történő ellátás fogat menthet, különösen a tejfogak tekintetében.

A leggyakoribb fogászati kérdések

WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

A fogselyemtől a gyermek önálló fogmosásáig számos - fogápolással és fogbetegségekkel kapcsolatos - kérdésre adunk tömör választ írásunkban.

Cintia fogai tönkrementek a sugárkezelés hatására

Több mint TestŐr

Cintia most rendbe szeretné rakatni fogsorát és döbbenten hallgatta orvosát, hogy akár egy fehér tömés is mérgező lehet a szervezetére.

Most már a fogászat és a fogtechnika is digitalizált!

Több mint TestŐr

Szinte mindent digitalizálnak már a XXI. században. A számítógép pontossága sok szakmában segíti a precízebb termék előállítását. A fogászatban is egyre több mindent végezhetnek gépek, a szájszkennertől a digitális töméstervezésig és számítógépekkel vezérelt implantátum- és koronagyártásig.

Milyen fogtömést válasszunk?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Arany, kerámia, amalgám, műanyag. Ma már számos lehetőség közül választhat a fogorvoshoz forduló páciens. Az egyik szempont lehet az ár, de ennél sokkal fontosabb a tartósság, azaz hogy a tetszőleges fogtömést választva mikor lesz szükség újabb fogászati beavatkozásra.

Új, fúrás nélküli módszert találtak fel a fogszuvasodás kezelésére brit orvosok

MTI

Új, injekció és fúrás nélküli, öngyógyító módszert találtak fel londoni fogorvosok a fogszuvasodás kezelésére - írta hétfőn a The Guardian című brit napilap internetes oldalán.

Minden, amit tudni lehet az amalgám fogtömésről

Orvostkeresek Egészségmagazin

Az amalgám összetevői közül a legnagyobb vitákat kétség kívül a higany alkalmazása váltotta és váltja ki napjainkban is. Egyes elméletek szerint a higany folyamatosan oldódik a tömésekből, így akár évekkel később is jelentkezhetnek a higanymérgezés tünetei.