Higany téma

Hogyan ismerhető fel a higanymérgezés?

WEBBeteg - B. M., szakfordító
2022-01-17 04:33

Hogyan következhet be krónikus higanymérgezés, és mik a higanymérgezés első jelei? Vannak kezelési lehetőségek?

Amalgám tömések cseréje terhesség alatt? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász
2017-10-01 20:05

Kismama vagyok, tegnap voltam fogorvosnál, aki az amalgám tömésem cseréjét javasolta most a babavárás időszakában. Nem veszélyes ez? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Életveszélyes gombelemek: 26 vizsgált elem közül 16 nem felelt meg az előírásoknak

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
2016-03-17 11:25

Sajnos nem ritka eset, hogy a háztartásokban gyakran fellelhető gombelemek balesetet vagy akár halálesetet eredményeznek. Formájuk miatt a gyermekek könnyen összetévesztik a cukorkával, mérete miatt észrevétlenül is a szájukba vehetik, azonban a szervezetbe kerülve életveszélyes szövődményeket vagy fulladást is okozhatnak.

Miért érdemes kicseréltetni az amalgám töméseket?

Oxygen Medical - Dr. Strémen Zsófia, fogszakorvos, esztétikai fogászati specialista
2014-11-17 14:55

Egyre többen cseréltetik ki régi amalgám-töméseiket, sőt, állami rendeléseken szinte már nem is találkozhatunk ezzel a tömőanyaggal. Ugyanakkor tény, hogy az amalgám megjelenése óta sem készült még egy ilyen tartós anyag, amely ilyen hosszú távon jelent megoldást a lyukas fogak kezelésére.

Minden, amit tudni lehet az amalgám fogtömésről

Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin allergológus, fogászatiallergia-specialista
2013-12-13 17:12

Az amalgám összetevői közül a legnagyobb vitákat kétség kívül a higany alkalmazása váltotta és váltja ki napjainkban is. Egyes elméletek szerint a higany folyamatosan oldódik a tömésekből, így akár évekkel később is jelentkezhetnek a higanymérgezés tünetei.

Autizmust okozhat a levegőszennyezés

MTI
2013-06-19 19:01

A gyermeküket erősen szennyezett környezetben váró nők kétszer olyan gyakran szülhetnek autista gyermeket, mint a tisztább vidéken élő terhesek - mutatta ki egy amerikai tanulmány.

Amalgám: valóban káros az egészségre és a környezetre?

MTI
2011-09-25 17:13

Charles Bell, a híres angol kémikus soha nem gondolta volna, hogy 1818-ban született felfedezése - az, hogy az ezüst a higannyal olyan vegyületet alkot, amely kiváló tömítőanyagként alkalmas fogászati célokra - olyan vitalavinát indít el, amelynek mindmáig nem került pont a végére.

Mi történik ha lenyeltem egy darabot a tömésből?" - Az orvos válaszol

WEBBeteg
2011-06-21 05:14

"Fogtömés közben egy darab amalgám letört, és még nem teljesen kemény állapotában lenyeltem. Túl későn szóltam a fogorvosnak, így meghánytatni nem tudtak. Szeretném megtudni, hogy bajt okoz-e, hiszen a higany milyen mérgező? Jól teszem-e, ha engedem az ingyenes amalgámtömést, vagy sokkal egészségesebb-e a porcelántömés?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatából.

Érdemes sok halat fogyasztani?

MTI
2011-03-25 23:23

A lábujjak körmeiben lévő mérgező anyagok szintjét mérték vizsgálataikban amerikai kutatók, és megállapították, hogy a halakból a szervezetbe jutott higany nem növeli a szívbetegségek és a szélütés kockázatát.

Higany a halakban? - Kutatás

MTI
2010-11-29 18:47

A halfogyasztásnak a szívre gyakorolt jótékony hatása nagyobb súllyal esik a latba, mint az esetleges higany-felhalmozódás kockázata - hangsúlyozzák svéd kutatók az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban publikált tanulmányukban.