Mi történik ha lenyeltem egy darabot a tömésből? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Fogtömés közben egy darab amalgám letört, és még nem teljesen kemény állapotában lenyeltem. Túl későn szóltam a fogorvosnak, így meghánytatni nem tudtak. Szeretném megtudni, hogy bajt okoz-e, hiszen a higany milyen mérgező? Jól teszem-e, ha engedem az ingyenes amalgámtömést, vagy sokkal egészségesebb-e a porcelántömés?" - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatából.

Kedves Kérdező!

Nyugodjon meg, nem lesz semmi baja. Az a kis darab, amit lenyelt, nagyon minimális higanyt tartalmazott.

Az amalgám tömés

Nem kellene megfúrni az amalgám tömést - mondják felháborodottan az egyik budapesti fogorvosi rendelőben. Ha az orvos jól végzi a dolgát, kizárt, hogy a későbbiekben, már a beteg szájában mérgező higany szabaduljon fel - érvelnek.
Az amalgám tömés

Sajnos, ma már a növényekkel sokkal több higany kerül a szervezetünkbe, mint egy amalgám töméssel. Ezért a hánytatást én teljesen elvetettem volna. És nyugodjon meg, ez a kis darabka már természetes úton eltávozott a szervezetéből széklet formájában.

Mind a fehér, úgynevezett kompozit tömésnek, mind az amalgám tömésnek vannak előnyei és hátrányai is. Ám ha Önt jobban megnyugtatja és pénztárcája is engedi, legközelebb kérjen fehér tömést a fogaiba.

Az amalgám fogtömés egészségre gyakorolt hatása - új kutatás

Amerikaiak millióinak vannak ilyen fogtömései és az FDA illetékesei elmondták, nem javasolják a pácienseknek eltávolíttatásukat. Az amalgám fémötvözet, amely a higanyon kívül ezüstöt, valamint kevés rezet és ónt tartalmaz.
A higanyszennyezések körül évek óta viták zajlanak, mert a nehézfém nagyobb mennyiségben egyértelműen ártalmas, ám arról kevés adat van, hogy a hosszú ideig tartó, alacsony koncentrációjú szennyezésnek milyen egészségügyi következménye lehet.
Az amalgám fogtömés egészségre gyakorolt hatása - új kutatás

(WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.