"Amalgám, vagy porcelántömés? Mi történik ha lenyeltem egy darabot a tömésből?" - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

"Fogtömés közben egy darab amalgám letört, és még nem teljesen kemény állapotában lenyeltem. Túl későn szóltam a fogorvosnak, így meghánytatni nem tudtak. Szeretném megtudni, hogy bajt okoz-e, hiszen a higany milyen mérgező? Jól teszem-e, ha engedem az ingyenes amalgámtömést, vagy sokkal egészségesebb-e a porcelántömés?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatából.

Kedves Kérdező!

Nyugodjon meg, nem lesz semmi baja. Az a kis darab amit lenyelt, nagyon minimális higanyt tartalmazott.

Az amalgám tömés

Nem kellene megfúrni az amalgám tömést - mondják felháborodottan az egyik budapesti fogorvosi rendelőben. Ha az orvos jól végzi a dolgát, kizárt, hogy a későbbiekben, már a beteg szájában mérgező higany szabaduljon fel - érvelnek.
Az amalgám tömés>>

Sajnos, ma már a növényekkel sokkal több higany kerül a szervezetünkbe, mint egy amalgám töméssel. Ezért a hánytatást én teljesen elvetettem volna.

És nyugodjon meg, ez a kis darabka, már természetes úton eltávozott a szervezetéből széklet formájában.

Mind a fehér, ún. kompozit tömésnek és az amalgám tömésnek, vannak előnyei és hátrányi is.

Ám ha Önt jobban megnyugtatja és pénztárcája is engedi, legközelebb kérjen fehér tömést a fogaiba.

Az amalgám fogtömés egészségre gyakorolt hatása - új kutatás

Amerikaiak millióinak vannak ilyen fogtömései és az FDA illetékesei elmondták, nem javasolják a pácienseknek eltávolíttatásukat. Az amalgám fémötvözet, amely a higanyon kívül ezüstöt, valamint kevés rezet és ónt tartalmaz.
A higanyszennyezések körül évek óta viták zajlanak, mert a nehézfém nagyobb mennyiségben egyértelműen ártalmas, ám arról kevés adat van, hogy a hosszú ideig tartó, alacsony koncentrációjú szennyezésnek milyen egészségügyi következménye lehet.
Az amalgám fogtömés egészségre gyakorolt hatása - új kutatás >>

(WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

Fogpótlás digitálisan, 3D-s...

A 21. század technológiai „forradalma” megjelent az egészségügyben is, egyre több területén tapasztalható az analógból a digitális világba...

A fájó, kattogó állkapcson is...

A fej-nyak területén elhelyezkedő izmok, rágóízületek megbetegedései a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedések közé tartoznak. Főbb tünetei a...

Miért érdemes kicseréltetni az...

Egyre többen cseréltetik ki régi amalgám-töméseiket, sőt, állami rendeléseken szinte már nem is találkozhatunk ezzel a tömőanyaggal. Ugyanakkor...

Minden, amit tudni lehet az amalgám...

Az amalgám összetevői közül a legnagyobb vitákat kétség kívül a higany alkalmazása váltotta és váltja ki napjainkban is. Egyes elméletek szerint...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.